自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

lok1229 發表於 18-11-15 23:59
紫菜夾牛油花生醬啪左三舊 再加fat bomb 其實我仲未飽

我都超like花生醬,日日食
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

珍珠宮

好媽媽勳章

lok1229 發表於 18-11-16 10:52
飲食上既膽固醇對體內既膽固醇影響係極微
身體大部份膽固醇都係自行製造
其實我唔明白點解生酮係極端?

其實由細到大灌輸左個concept真係好難話三言兩語就可以改變諗法, 書我冇睇, 但youtube我睇左好多生酮&斷食既片, 但就算睇完, 我對膽固醇呢樣野, 都真係依然害怕我都試過改變自己諗法, 但真係幾難, 有時老公食得多肥膩野, 我都會好擔心

尤其係香港, 讀營養學個班, 一直都係讀金字塔, 你要佢地改生酮飲, 好難! 因病人有乜事, 佢地要負責。
但如果一直執行金字塔方式叫人飲食咩, 就算有事, 都唔會有人追究佢地!

珍珠宮

好媽媽勳章

cinda72. 發表於 18-11-16 16:20
42歲後,新陳代謝慢左,就開始黎料

冇啦啦醒起想問一問,你之前好似中過風?
但宜家睇到你原來食好小,又唔喜歡油類。
唔知可唔可以分享下你中風前飲食呀? 係鍾意食咩多呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

cinda72. 發表於 18-11-16 17:34
我中風係先天問題,腦血管瘤,呢個係計時炸彈,幾時爆既啫,飲食影響唔算太大
...

原來係咁,冇得係飲食方面研究下添

珍珠宮

好媽媽勳章

lok1229 發表於 18-11-17 01:37
所以人地問我生酮係乜 我唔會答
除非你了解晒 細節上有問題我好樂意分享
生酮又有好多種 我自己有補碳日

樓主,真心多謝你開呢個帖分享,我其實對呢個topic真係好有興趣,但可惜香港討論區肯分享既唔多。

但我勸你第一頁都係帶番頭盔好啲 ,冇事由自可,有事會比人鬧爆(最慘係可能食錯都入你數),所以第一頁都係加番句咩問醫生呀,咩自行考慮咩風險自負呀個幾句啦

首頁

尾頁

跳至