自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wai112800 發表於 24-3-31 12:33
我同老公唔喺香港,我大伯一家同老爺自己走上嚟我屋企,我大女唔肯開門,已經係電話講咗俾佢聽唔方便,佢哋 ...

我反而想知點解唔肯開門?你大女幾大?

子爵府

wai112800 發表於 24-3-31 12:33
我同老公唔喺香港,我大伯一家同老爺自己走上嚟我屋企,我大女唔肯開門,已經係電話講咗俾佢聽唔方便,佢哋 ...

大伯同老爺覺得自已冇問題,咁你女同你覺得阿女既做法有冇問題?好多好多年前,我老爺去我二叔屋企想探個孫女,二嬸在家,但冇開門,叫老爺走;我哋事後有聴過兩方既解釋,二嬸就係話老爺唔係大唒;去佢屋企要預約及獲得批准先可以去;老爺就表現唔開心亦冇多講;我哋1️⃣家就比較隨意,歡迎老爺奶奶隨時到訪。我嗰個都係女。我女本身亦好鐘意爺爺。老爺同大伯可能忽略左D細節,不過我覺得你女唔開門唔係幾好,唔方便係溫書?訓覺?定只係唔想招呼?

子爵府

lojo11 發表於 24-3-31 13:40
唔想就緊係唔想啦.. 不過有時都要學下人情世故.. 對方唔識, 但我都要識..

講得好

子爵府

wai112800 發表於 24-3-31 14:20
係呀,我個女平時真係真空

其實如果做媽媽都覺得個女做得啱,咁其實冇大問題啦。

子爵府

wai112800 發表於 24-3-31 14:30
我用明白嘅心同佢講左。我地都唔會失驚無神走去人哋屋企。唔會咁諗一定去到就開門俾我
...

所以我咪話做媽媽嘅支持女兒既做法,咁就冇大問題。

子爵府

wai112800 發表於 24-3-31 14:35
係呀,我女尋晚好忟,我一返泥佢先同我講,費事我喺街聽到煩,可能又同我老公鬧交
...

你體諒佢既做法,明白佢當中有難處又或者呢啲情況真係冇大家都覺得舒服既方法去處理。十幾歲少女既心,情緒有時好難明。你能夠體諒佢既做法,我估佢會舒服好多。件事過左就算。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊