自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

西醫就出左隻有後遺症的特敏福.出的時候仲話未知個效果,而家中國用中藥,咁短時間已經有結果,係可以治到呢個病毒,

大家會信邊一方?我就唔信特敏福啦.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 good_pig 的帖子

唉,當年我老野醫肝癌已經控制左,5年啦,范教授出手好成功,點知有次比個女人係後面打左大噴嚏,野到佢,佢去普通醫生道睇傷風者,醫生話佢似豬流感,比左特敏福佢,話要食足7日.
佢年三十,初一,初二,一共3粒,初二食左半個鍾,就叫我即時打比教授(教授話佢唔出國,有事打直線電話比佢),醫院即刻留床比佢,我就飛車送佢入院....一去到已經心肺科醫生係道,X光照到佢個肺縮左,肝癌反而好正常,我比哂D藥醫生睇,醫生問我特敏福食左幾多,我話應該3粒,佢冇再問野就行左出去,係瑪麗5日,突然教授打比我,話個肺功能唔得,縮左,我唯有問佢仲有幾耐...兩星期內啦,我問教授關唔關肝癌事,佢話已經控制到,而家係個肺.....

今日聽到大陸話用中藥能夠控制到,我就即刻諗起如果當日我老野唔係比人傳染到,又冇食特敏福,我個世界就唔同哂啦.
<br><br>

水晶宮

回覆 超級特務 的帖子

我一向唔飲得中藥,但好多人話長期食西藥冇咁好,同仁X有中醫佢叫我食中成藥,果然我食中成藥冇問題,煲的就唔得,個淋巴會腫起.
<br><br>

水晶宮

回覆 142526 的帖子

我次次都係睇寒濕,有次個醫師開D藥,佢幫我煲埋,我當時有寒咳,飲左一次,未飲哂已經覺得連聲都出唔到,聲帶好攰,即刻話比佢知,佢即時又換左包藥.但飲左就暈暈地,3包藥加診金仲收成600.-,最終有個女人叫我咩都唔好煲,只叫我買紅蔘飲劑,早上飲,哈...又止左咳又開返聲喎.
我最年一咳係會咳咳下會打噴嚏,人地介紹我去睇食藥粉架,醫師話我氣管敏感同有野塞所以咳咳下會打噴嚏,但食左5日藥粉好似冇咩反應,睇開個西醫又話氣管敏感好難好架,咁可以點?

天氣一乾就咳,帶左口罩,一咳就比人掘住,我都唔想架,所以真係唔想出街,好麻.

<br><br>

水晶宮

回覆 142526 的帖子

睇親西醫只話我氣管敏感,但中醫就次次話我唔夠氣,人地話咩得我又食,試左幾年都依然係咁,冇哂辦法.
<br><br>

水晶宮

回覆 mimi199188 的帖子

中方話發現用治愛滋D藥有效喎,都唔知真唔真?
<br><br>

水晶宮

回覆 平平常常 的帖子

我呢排一右手至肩,一訓上床就痛,西醫都只係話比止痛藥,我係平訓係床隻手就痛,但坐係度訓就唔痛,中醫就話係寒濕風重可能我又習慣訓埋一邊,增加左壓力,所以就出現痛症,要我針灸,我未去試針灸呀.
你信唔信寒濕同住有關?有個中醫話我住地下果層,濕氣重,住得耐個人都比較濕,我住村屋,住左幾十年,唔習慣坐電梯,叫我住樓,我會腳軟,但又真係好似個中醫話我住得太耐吸濕太多,近呢10年,長期口苦白利苔,近3,4年周身攰,就算食餐飯,食完都好似用左好多力擔泥咁攰.

我可以食D咩能夠回復體力同去濕呢?
<br><br>

水晶宮

回覆 慢吞吞E 的帖子

後生時一飲有黨蔘的湯,就會沙聲同流鼻血,中醫話我虛不受補,果時後生身體好,轉眼我都幾十歲啦,身體差左,而家又話氣管敏感唔夠氣,我諗而家又試下你個方法,點樣焗?我只知煲湯咋.
<br><br>

水晶宮

回覆 平平常常 的帖子

口苦日同夜都會,而家諗返起,以前唔可以食D燥熱野,好似早上食條油炸鬼都會流鼻血,而家連養陰X呀,紅蔘呀,黨歸,我都食到,而家冬天唔覺好凍,以前冬天好似冰人咁,但而家係發熱,係咪血壓高就會咁?我冇飲凍水,水果都小食,真係人地叫我介咩就介,真係就來咩都唔洗食.
西醫就話咩都唔洗介,攪到我好兩極,中醫話介咩咩咩,好啦一段日子唔食唔飲,見到又會心郁郁,又同自己講,識小小一次都唔怕掛,咁可能飲左幾啖汽水,之後就咳到死咁,同朋友出去食,呢樣唔得果樣唔得又唔好掃人興,就食住可以食得果D,又好似揀食咁,所以而家好小約人食野啦.

其次就係有痛風,真係唔敢食錯野,飲錯野,小小依郁就痛痛痛,痛起上來真係想死左佢.
<br><br>

水晶宮

回覆 caryfox 的帖子

多謝提醒,我覺得呢幾年不停食藥,身體真係越來越差.
<br><br>

水晶宮

回覆 慢吞吞E 的帖子

以前飲雞湯直情眼光光訓唔到架,而家日日飲都冇事.
<br><br>

水晶宮

回覆 平平常常 的帖子

咁即係睇中醫,睇下可以點攪,呢個年由亞孫開始放假已經冇咩出街,係年三十晚出去買過一次野,就已經冇出去,行耐小小好快攰呀.
<br><br>

水晶宮

回覆 平平常常 的帖子

邊道都唔敢去,我舅父去左旅行,D人一問話佢係香港人,D人即時彈開,可想而知出面D人幾驚"香港".
咁我唯有周圍問下了解下邊個中醫可以夾到我啦.多謝係指點,呢幾年食藥又中又西真係好辛苦.
<br><br>

水晶宮

回覆 慢吞吞E 的帖子

咁又試下先,唔該哂.
<br><br>

水晶宮

回覆 平平常常 的帖子

隻腳痛左兩日,去左脊醫推腳,都唔止痛,尋晚....一場雨我今日雙腳冇痛啦...痛風加風濕,人又寒濕真係唔知幾耐先得解脫.
<br><br>

水晶宮

回覆 lily-of-valley 的帖子

好呀,我又試下,係成舊拍左,定一片片呀?
<br><br>

水晶宮

回覆 lily-of-valley 的帖子

好呀,我明天試下,今日又谷落雨隻腳痛,姐姐幫我搽左鎮痛膏.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至