自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 mat媽 於 10-11-9 11:25 發表
究竟好不好呢?

做完最好咩都唔好亂食,我老野化療完朋友都送左兩盒比佢,仲有好多什麼靈芝袍子呀,冬蟲草磨粉.

佢化完係太約降到21度,但之後食左呢d野一個月後覆疹癌指數跳返上300幾度.

醫生問左佢食過呢d野,叫佢即刻停食,再做化療之後又降到11度,就冇食呢d野,只用石斛煲瘦肉水飲,幫佢解渴就算啦.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 魚生 於 10-11-11 20:34 發表

蟲草又可以食喎!我見一般食蟲草既病人精神胃口都比較好不適亦比較少!!

佢食左幾日就係近嘴附近生細瘡出來,中醫話要睇咩癌症,我老野係肝癌,所以個壓力會重d啦,肝癌好多野唔可以食用.

不過而家我呢排開始燉白蔘花膠,紅早比佢中醫話比佢補氣補血lor.

我老野做個隻化療,冇甩髮都冇影響胃口架,只要唔好用藥材來補就ok啦.
<br><br>

水晶宮

回復 5# 魚生 的帖子

果次佢只食左3日就已經係下扒生細細粒瘡出來,而且覆疹11度一升到110度,所以兩個月就做左兩次化療.之後咩都唔食,就一直保持左成年都冇升,但今年頭佢又升,化療之後都冇降.

近呢兩個月仲試過爆肝,范教授話連肝都唔可以換啦,只有肚水太脹就放下咋.

會唔會係長期食抗癌藥同乙肝藥,個肝就頂唔順呢?

中醫學院果邊又冇叫佢食咩雲芝呀,靈芝呀冬蟲草呀呢d咁野,但話可以燉海蔘,花膠,飲多d糖水,千其唔好食藥材咁啦.咁佢仲可以食得d咩呢?
<br><br>

首頁

尾頁

跳至