自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

昨天我發現佢地有十幾人, 在火車站外汽車上落客區有貨VAN車貨,在汽車停泊位對開行人路拆箱分貨到手拉車仔, 非常快手及快閃, 買完野返轉頭已經人去留空, 我見好多箱都係奶粉!

昨日已經即時舉報左, 大家如有發現, 請大家都舉報佢地!

https://www.1823.gov.hk/big5/case/general.aspx

水貨客轉用快閃方式運貨 (檔案編號:1-383309482)

我們已收到你2012年9月25日的建議。

根據你所提供的資料,有關事項屬香港海關處理。我們已將你的建議轉交該部門跟進。如有任何查詢,歡迎致電1823與我們聯絡。

1823電話中心
客戶服務主任
何文駿 謹覆

電話: 1823
傳真: 2770-9101
電郵: [email protected]

倘有其它消息或舉報,歡迎透過以下途徑提供資料:
(1) 電郵<[email protected]>,

(2) 致電24小時海關舉報熱線2545 6182,或

(3) 致函香港郵政總局信箱1166號。

你提供的資料將會絕對保密。

香港海關

珍珠宮

引用:我今日係粉嶺見到3個水貨佬,每人拉住一架車

原帖由 charmaine_1 於 12-09-26 發表
我今日係粉嶺見到3個水貨佬,每人拉住一架車,車上起馬有10板 多多
3架車起馬30板:ang ...
send去啦,等佢地知道咩地點有水客出沒都好,希望可以安排便裝埋伏!

珍珠宮

引用:系味直接打去海關會快D +

原帖由 fannymk 於 12-09-26 發表
系味直接打去海關會快D
佢地好快閃,我十分鐘都無返去佢地已經走哂啦

珍珠宮

wcandtt 發表於 12-9-26 20:35
我都收藏左

thx

珍珠宮

Maggie518 發表於 12-10-15 12:42
大學站有呀,唔多一兩個人,不過都唔想比佢有機可承,要點做架?打電話?影佢片 / 相?請指示 ...

我就係大學站見到呀, 上次係十幾人, 出動埋貨VAN架, 因為我出呢買少少野唔記得帶電話, 無影佢地相, 不過大家如果影相要小心, 果D人個樣好惡架! 同埋海關上星期回覆左我話會跟進, 仲比埋電話如再有其他消息或舉報! 一見到就可以直接向海關舉報, 唔水有相都可以架!

敬啟者:
檔案編號: A12029600

多謝你9月26日的轉介電郵,提供有關懷疑水貨活動的資料。

根據香港法例第60章【進出口條例】第18條,輸入或輸出任何未列艙單貨物,即屬違法。按照該條法例的釋義,貨物並不包括船隻、飛機或車輛上乘客所攜帶而輸入或輸出的物品。一般而言,旅客攜帶普通貨品往內地無須向本部門作出申報。但是,旅客如沒有有效牌照或許可證而把禁運/受管制物品(如槍械)帶進/帶離香港,可遭檢控,而有關物品亦會被檢取及充公。

你所提供有關水貨客轉用快閃方式運貨的資料,已交由相關部門跟進。

倘有其它消息或舉報,歡迎透過以下途徑提供資料:

(1) 電郵<[email protected]>,

(2) 致電24小時海關舉報熱線2545 6182,

(3) 致函香港郵政總局信箱1166號。

你提供的資料將會絕對保密。

香港海關

珍珠宮

emiliarabbit 發表於 12-10-15 14:16
支持!全民皆兵!

無錯呀!

首頁

尾頁

跳至