嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...21

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 wingtsang 於 08-5-28 21:21 發表
我記得之前tpy教過可以響床下底放一盆水, 中間放一高身水杯, 用來放一條毛巾響上面, 毛巾四隻角就要掂住水, 等d水慢慢吸上去, 大概係咁

thx ~~~~
唉 ~ 開冷氣真係麻煩... 唔開又唔得...
阿囝成日大大聲講野, 又全日不停口, 好多時放學已聲沙... 前日係學校發忟憎, 大喊唔停, 搞到走音失聲... 尋朝起身把聲都重老牛...
我都知今次麻煩o架哪... 尋晚一入房無耐, 唔知係咪房細所以冷氣抽得特別乾, 開始乾咳.... 訓著都 咳幾次.. 今早又咳, 即帶佢搵醫生....
估計可能係氣管敏感番發.... 唉 ~ 明明無左成年... 今次可能真係聲沙走音係誘因 + 冷氣乾..........

翡翠宮

好媽媽勳章

你o地講果個李醫生, 係咪中環果個 ???

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 wingtsang 於 08-5-29 13:08 發表
唔洗客氣! 不過我自己就懶d, 淨係會用一條好濕嘅毛巾晾響床邊, 不過小心太濕會滴水架! 濕疹b通常都會附送氣管敏感, 鼻敏感..., 我兩個仔之前都朝朝咳, 自從用左空氣清新機就少左好多囉!

...

原來附送依兩樣野o架.... 唔怪得, 我第一次帶囝去睇皮膚專科, 個醫生就話 : 『佢有鼻敏感o架 ?』
我囝氣管敏感, 細時要用豬咀吸藥, 大大下, 開始無, 尤其戒奶後, 一向朝奶咳到嘔, 一無食果朝, 即無... 點知今次...
鼻敏感, 我成日都賴老公 d 遺存囉...
之前想買空氣清新機, 俾老公吋 : 『係咪長期係屋企唔出街先...』

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #3 wingtsang 的文章

我成日都特登將機洗完 d 校服, 掛係窗花 (床側) , 重打開 1/3 門...
睇o黎... 我索性將濕毛巾掛窗花先...

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 潮流媽咪 於 08-5-29 22:43 發表

差唔多啦,我以前冇放濕機,就會用一盆水,中間一張"登"仔,一條濕毛巾放係"登"上面兩頭都要掂到水

我尋晚試掛兩條濕毛巾係窗花... 好似好 d... 不過, 都乾得幾快...
等我今晚買番個膠盤先......

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #5 kleinpunkt 的文章

如果真係 60人 ...
我怕我依個老人痴呆, 見完都忘記邊個係邊個呀....

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 nlilo 於 08-5-30 14:13 發表
呢幾晚,晚晚都開冷氣,阿仔塊面真系有好大進展。不過他又開始咳,都唔知點解,又無發燒,會晤會開冷氣太幹?我沉晚擺成半盤水系他床頭。呢幾日吃奶,又好似唔系好中意,成日用手推開個奶樽。好煩,怕他有事。 ...

係咪乾咳 ?? 尤其係 開冷氣後 ??
如果係, 可能同我囝一樣, 太乾令氣管敏感.... 咳得多喉嚨損又麻煩o架哪....
我都跟其他媽咪教, 試緊 放水/濕毛巾, ...
另外, 如果氣管敏感, 盡量夜晚訓覺, 搵 d 可遮喉嚨o既衫著... 我囝太怕熱著唔到高領衫, 我唯有教佢搵被遮前頸, 不過訓"林"左, 成日踢走張被....

[ 本文章最後由 jolo 於 08-5-30 15:23 編輯 ]

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 nlilo 於 08-5-30 15:08 發表
最傳統無藍色粒粒果d洗衣粉,系咩牌子呀?我去百X揾,全部都系濃縮有粒粒哦,系藥方系唔系有得賣?

我都搵唔到洗衣液 係無 酵素 o架....

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #3 nlilo 的文章

通常氣管敏感, 會係開冷氣(乾), 溫差大 (如下晝轉涼 or 臨天光) , 時咳...
我囝囝以前, 食完奶一定咳, 朝早奶重會咳到嘔添...
以前我習慣佢半夜一咳, 即俾暖水佢飲, 等佢唔好繼續咳而咳損喉嚨...

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #3 nlilo 的文章

通常氣管敏感, 會係開冷氣(乾), 溫差大 (如下晝轉涼 or 臨天光) , 時咳...
我囝囝以前, 食完奶一定咳, 朝早奶重會咳到嘔添...
以前我習慣佢半夜一咳, 即俾暖水佢飲, 等佢唔好繼續咳而咳損喉嚨...

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-30 15:44 發表
冇話超濃縮的, 即要落一大cup的, 應該是冇酵素的.

等我再搵搵先...
依家, 大人衫都用埋囝囝隻洗衣液... 係褲先用大人果隻, 諗住囝囝少接觸到.....

翡翠宮

好媽媽勳章

珀珀,慧慧媽,
想請教下敏感藥水.... (因手寫關係, 可能串錯)
1) Pinton Ventolin
2) Allersan Syrup (Ventolin)

醫生開俾囝囝食, 前者 (1) 食親變水人, 坐定定都狂標汗, 睇住 d 汗係咁流, 搞到抓到周圍損哂, 食完唔眼訓, 重好精神 ... 尋晚醫生轉 (2), 夜晚食左訓, 見額頭都濕, 好似無咁誇... 兩隻有咩分別呀 ??

另外, 醫生亦開隻 Promethazine - Methopime Syrup , 每晚臨訓食.....

[ 本文章最後由 jolo 於 08-5-31 10:05 編輯 ]

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 janet61 於 08-5-31 02:57 發表
我個b塊面同耳仔有濕疹,醫生開左藥膏俾佢,但唔可以連續用超過三日,一唔用又生返,想問有冇媽知道點解唔可以連續用超過三日?有冇媽咪試過bk廣告隻"Dermanova德美膚潤膚霜"一歲以上bb先用得?有冇效?? ...

不如你打隻藥膏名出o黎, 俾其他媽咪睇睇...
係咪好重類固醇, 所以只用得 3日 ??
廣告果隻, 我未用過呀 .....

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-31 10:53 發表
jolo,

首先我唔明為什麼後面有Vetolin, 因它是氣喘藥. (click here)

Pinton 是不是Pirition (Chlorpheniramine) 通常都唔會出汗, 可能人人有不同副作用啦. 不過我仔食完都是唔眼訓的, 雖然副作用話會.... (clcik ...

thx ~~~
依隻 pinton ventolin 藥(可能字太草, 我抄錯), 佢寫係 敏感、氣管藥, 係囝囝氣管敏感、鼻敏感時醫生, 個醫生開... 平時傷風、咳, 佢都一樣會開埋依隻... 有時又開定俾我睇門口....
allersan syrup (ventolin) 就因上述果隻標汗得太緊要, 尋晚醫生轉俾我... 乜有類固醇o架 ??? 佢無同我講過呀...
重食唔食好呀 ???

[ 本文章最後由 jolo 於 08-5-31 11:26 編輯 ]

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-31 11:26 發表
pirition 又真係好多野都適用的

隻Allersan我都是上網check到, 因好少聽, 如真是有類固醇就最多食1個cycle好啦, 之後再問下醫生先算.

一向食 pirition 囝囝變水人, 所以先轉 allersan...
係咪因有 ventolin 依個字, 所以佢先狂標汗呢 ??? 但 allersan 都括住有 ventolin 依個字喎.....
醫生原全無講有類固醇, 亦無話食幾耐.....

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #2 珀珀,慧慧媽 的文章

o岩岩打去診所問...
姑娘先話我知, allersan 有類固醇成份, 唔重, 食哂佢 3日藥 無問題, 不可食一星期..
而我問點解有 ventolin, 姑娘話 : 『係呀~有加氣喘藥..』 ...
我問, 係咪有可能因 ventolin , 而令囝囝狂出汗, 新依隻藥水 allersan 都有喎... 如果重係標汗係咪又要轉 ? 佢話問問覆我...
今日星期六, 只開半日, 聽日又唔開, 要換都飛唔切返去啦....
你俾我條 link, 我認得 ventolin, 係囝囝 細個時, 曾經有醫生開過俾佢噴, 忘記係咪噴鼻定口, 好似放鬆咩之類.....

[ 本文章最後由 jolo 於 08-5-31 12:00 編輯 ]

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-31 12:08 發表
其實出汗是不是因咳藥水? 好多咳水喝完都會出汗的.

應該唔關咳藥事 ... 因2、3個月前 , 曾經佢鼻敏感, 只食 piriton ventolin, 當時未轉熱, 都一樣坐係到都洗頭........... (最衰果時未上依個 topic, 未識問你)...

o岩岩姑娘覆電話, 話小朋友食氣喘藥係會出汗...
又話依家隻 allersan (ventolin) 輕手過 之前果隻 , 應該唔會出汗得咁利害, 少少難免....
但係依隻有類固醇丫o麻.... 又唔早講加左氣喘藥, 又唔通知有類固醇 ....

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #17 kleinpunkt 的文章

都唔明, 係咪咁o岩我睇親 d 醫生都唔興講有無類固醇、抗生素…
我都好穩陣o架啦… 一見有藥膏會問有無類固醇…
今次有消炎藥水, 我都問有無抗生素…. 點估到佢, 睇氣管敏感, 會開隻有類固醇o既藥水, 而唔講啵….

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-31 14:14 發表
迷底終於揭開啦, 犯人係........氣喘藥

再返去睇, 我會叫佢開 piriton, 無 ventolin o既... 睇下佢肯唔肯...
我囝有氣管、鼻敏感, 點都要有敏感藥水....

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-6-2 09:52 發表
physiogel 有只叫AI cream for 發緊時會好啲, 妳係唔係這只?

我囝囝平時用 physiogel cream.... 用左幾個月, 面仔真係明顯白滑 ... 不過, 佢面仔少發, 重災區係頸同手摺位....
初紅, 或搽左幾日類固醇要停, 果 d 間住日子, 就用 physiogel ai 頂住.... 對我囝o黎講 初紅好多時 都 work.... 唔得先用類固醇...
用類固醇o既日子 , 夾住 用 寶貝 止痕... 依隻止痕 ok, 對濕疹幫助不大...

[ 本文章最後由 jolo 於 08-6-2 11:32 編輯 ]

首頁
12345...21

尾頁

跳至