自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mother904 發表於 23-8-30 23:22
之前做過research,英國有五間大學有得讀獸醫,劍橋排名最低

如果Cambridge 收我,我一定唔會理啲所謂排名,不過睇只係for 英國大學的排名,Cambridge 應該係高過Bristol,但有人會choose Bristol over Cambridge

伯爵府

mother904 發表於 23-8-31 13:23
因為獸醫學院黎講, Bristol通常高過Cambridge,當然大學排名每個榜都不同。

英國而家有七間大學有獸醫讀 ...

啲排名個個有唔同標準,俾我一定唔會理,有Cambridge 都唔去去Bristol冇可能囉 不過search 咗幾個英國榜又冇發覺Cambridge 排低啲

伯爵府

peas 發表於 23-8-31 19:07
bristol在英國獸醫學科上排名僅次於rvc及edinburgh

請問你呢個係乜嘢排名?

伯爵府

ChloeMa 發表於 23-8-31 17:23
RVC 係#1. u of Bristol 會高過 Cambridge? 我有2個朋友仔女, 一個讀 Cambridge vet, 一個讀Bristol ve ...

唔相信有人包括英國人會選Bristol 而放棄Cambridge, Cambridge 全世界都識,Bristol 唔肯定喇

伯爵府

ChloeMa 發表於 23-9-1 15:29
我朋友個女係放棄 RVC, 讀 Cambridge

唔係果行, 唔識RVC, 但Cambridge 一聽個名就肅然起敬, 無論你係讀邊 ...

正常嘅選擇,所以更唔相信有人會選Cambridge over Bristol,唔明樓主點解強調Bristol 仲排得高過Cambridge,係佢心裏想個女去Bristol 而其實個女prefer 中大?如果係Cambridge 收佢讀獸醫會唔會就完全唔使考慮中大呢

伯爵府

peas 發表於 23-9-1 16:27
唔會, 因為我哋在選英國獸醫學校嘅時候由頭到尾都冇考慮報讀cambridge, 雖然佢overall排名高但vet school ...

咁去Bristol 啦

伯爵府

ChloeMa 發表於 23-9-1 19:20
唔同嘅 ranking list, 排名出嚟都有啲出入, 但 so far 我未見到一個排名係 Bristol高過Cambridge. 之前 ...

其實唔明樓主既然已經有research 過啲學校又話完全冇考慮Cambridge 但又要stress Bristol 排名高過Cambridge。醫人同醫動物雖然都係醫但係咁唔同嘅專業,唔明點解會到開學都決定唔到想做邊樣。香港的醫生其實有幾多真係有熱誠係真心想醫人

伯爵府

munce 發表於 23-9-1 20:14
回覆 caa 的帖子

樓主意思係中大醫好難入,入到唔讀好浪費。同樣,bristol獸醫亦都好難入,入到唔讀亦都好 ...

我exactly係呢個意思,醫人又好 醫動物又好 乜唔係睇自己係咪真係想做 而係睇有幾難入

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊