跳至

首頁

尾頁

大宅

我番工bb就食粥仔&米糊,其他時間埋身餵!
亞囡好大癮食人奶,我一抱佢就即要埋身食下先肯架 !

大宅

SEAFOOD , CURRY FOOD, SPICY FOOD, RED MEAT(全部都有食,haha)..
FRIED FOOD (極少食,本身吾係太鍾意食)
壽司&刺生(之前間中都有食,現在無得食啦)
我極少飲汽水類 ;檸茶都常飲;奶茶/coffee會俾自己2星期飲1次;紅/白酒都有飲少少

原帖由 ling142367 於 11-3-25 00:20 發表
戒SEAFOOD , CURRY FOOD, SPICY FOOD, RED MEAT, FRIED FOOD
COKE都好少飲
好慘呢

大宅

faifaiwong 發表於 11-4-12 03:46
唉~~~阿仔食極都係咁奀, 難度要放棄人奶,見人地d bb 埋身餵到bb肥肥白白, 唔通pump媽真的咁差> ...

我亞女係埋身食都好奀,吾肥架 !!佢好大食所以好早加副食俾佢,但都係吾肥,最緊要健健康康就得啦 !!!

大宅

faifaiwong 發表於 11-4-14 22:47
我個仔都食得幾密,
奶->粥->奶->粥->奶/糊->奶->夜奶
大約飲5-7安, 粥大半碗,全人奶其中一餐奶粉, 我次次都 ...

我亞囡都係食得咁密,由出世到6m都係10號線咋,可能訓吾耐吾長肉囉,但見佢好食得又痾得好健康,唯有希望1yr時有進步啦 !

大宅

回覆 simplelife 的帖子

昨天再試俾奶樽/學習杯/吸管食奶(全部用齊)...亞囡好似飲苦茶咁...失敗左...都吾知點同佢介埋身食奶>.<

ALK  我仔都一樣,除了埋身,所有方法都唔得。驚僅第時點戒....  發表於 11-8-23 23:18

大宅

ethanDad 發表於 11-5-31 09:09
點解要介埋身食奶呀?

我個囝食緊兩餐粥, 晚上睡前果餐有時怕佢唔飽, 補少少人奶用奶樽餵, 佢好醒咁用手推, ...

BB一入夜就找亞媽,明明食飽亞媽係身邊就要食奶,出街就好吾方便..如果肯食泵出黎或奶粉會方便好多..仲有我地覺得BB埋身食係心癮!

ALK  絕對有同感!!!  發表於 11-8-23 23:20

大宅

MavisNg 發表於 11-6-4 17:28
我都係返工, 半埋身, 一早起身泵完返工(有4-5OZ。。。留係雪櫃等佢晏晝食), 食LUNCH後係 ...

好勤力呀!!我只係早上埋身餵完.,放工先再餵,係公司無泵好耐下啦!今早亞囡吾係食左好耐,我試下再開奶俾佢,又係奶樽/鴨咀杯試曬都吾肯飲,改用飲筒就飲下又吐下飲得2安咋(飲水又吾會咁),仲要成身都係奶要換過d衫!!我準備買 abc粉俾佢試下,如果可以改2餐粥+1餐粉,等佢食多d野,吾係由s碼b變左xs碼就慘啦 !

大宅

MavisNg 發表於 11-6-10 09:31
回覆 kkjim2009 的帖子

唔好食ABC粉住, 反而可以試吓桂花粉, 好易食到, 你比佢試試, 唔洗出水, 就咁煮就得 ...

桂花粉<--係邊到買架 ?

大宅

MavisNg 發表於 11-6-10 20:35
同ABC粉一樣, 係麵鋪就有, 一包嘅
thx mavisng !!
昨天去坑口附近街市無得買,原來個街市無特別一間賣粉麵,仲係得1間有熟食搭單賣未煮的上海麵,河粉,油麵,真係吾係要賣都知添...今天去d舊區搵下先 !

大宅

MavisNg 發表於 11-6-11 17:05
如果你去一D麵鋪, 佢有ABC粉嘅, 都會有包裝嘅桂花粉, 我就係買有機桂花粉比亞女, 所以比較貴, 不過唔知係咪 ...

昨天放工買左普通桂花粉啦 ! 但可吾可以pm我有機桂花粉邊到有得賣 ?
妳係咪將d粉一次過出多d水,未食果d放雪櫃,煮時再加料再煲 ?通常會用什麼料煲粉 ?

大宅

MavisNg 發表於 11-6-15 15:33
d桂花粉唔洗出水, 要食果時, 連埋d料一齊煮就得啦
而有機果間鋪頭已經pm咗你 ...

今日99試煲左桂花粉俾亞女食,佢都肯食呀,但間中有幾粒較硬身佢吾肯吞...99話都吾係好易煲淋,最攪笑佢煲多少少試下搓爛d粉變左糊明天俾亞女食下睇下佢反應..hehe

MavisNg  你煲咗幾耐?  我煲佢7-8分鐘, 發得幾大粒, 不過就會淋哂架  發表於 11-6-17 11:44

大宅

baby0913 發表於 11-7-12 13:36
我都係咁諗,雖然已經唔係好多,餵得幾耐得幾耐,因我bb好喜愛埋身啜。

me too ! 我早晚俾亞女埋身食 ,特別我係身邊一定要食奶先肯訓,過埋今個月足12個啦,好快完成目標啦 !!

大宅

joyceksk 發表於 11-8-13 23:20
現在早晚各一餐,準備同佢戒夜晚嗰餐喇。
我亞女吾肯戒訓前果餐,仲要食好耐都吾停,佢會追黎食(揭我件衫)..早上反而食少少過口癮都得,見佢食野吾多又吾肯食奶粉,又奀瘦過人,無有特別介奶,餵得幾耐得幾耐啦 =.=

ALK  我個仔又係唔肯食奶粉呀!!!  發表於 11-8-23 23:15

大宅

joyceksk 發表於 11-8-16 23:10
回覆 kkjim2009 的帖子

反而我個囡夜晚係心癮,兩邊夾埋都係得5﹣6分鐘,有時得3分鐘就算,試過側側膊唔比 ...
我都吾想俾亞女食奶粉..但佢由10號線又落左3號線..又吾肯食肉,醫生叫我點都俾多d野佢食...最後去藥房買左保兒加營素,,因為係好甜跟足份量點都吾飲,淡少少就好少,變左主力用黎沖糊佢食(多奶少麥粉),早上120ml由用1.5hr先飲完到現在30-45分鐘內飲完,粥仔加芝士現在漸漸接受到,暫時食得快番,下午茶食乳酪及習慣左啦..!但晚上俾少少保兒或乳酪係吾肯,必要飲曬2邊先肯訓得"林"!

首頁

尾頁

跳至