自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

想問係佐敦童軍總會買一套制服大約幾錢架, S.1 著, 學校淨係話出去買制服, 但冇講帶幾錢

男爵府

引用:可參閱: http://www.hkscoutshop.org.hk第

原帖由 caroner 於 14-11-11 發表
可參閱: http://www.hkscoutshop.org.hk

第一年買,都幾多野買的,唔平架。
唔該你,粗略計$400左右, 但唔知價錢係未跟童軍總會一樣, 阿仔上左中學玩d 活動都唔平, 排球球衫300幾, 依家又到童軍

男爵府

回覆:曈曈媽咪 的帖子

計埋冷衫啦, 黑鞋應該唔係一定要童軍果對掛

男爵府

回覆:caroner 的帖子

我今日比左$500佢去買咋,驚緊唔夠添

男爵府

引用:好平200蚊到,我剛買完!如買埋鞋,多210,

原帖由 lymchau 於 14-11-12 發表
好平200蚊到,我剛買完!

如買埋鞋,多210, 但通常穿返學鞋得啦
剛問左阿仔要300幾, 返嚟睇下買左d 咩先

男爵府

引用:仲有戶外制服

原帖由 ltp00222 於 14-11-12 發表
仲有戶外制服
係呀, 之前都買左件團衫, 重有咩買架?

男爵府

回覆:快樂 的帖子

原來只買左恤衫,短褲,皮帶,帽,鐵章, 童軍章, 香港同九龍章, 童軍手冊同圍巾個套, 總共$255, 點解唔買埋冷衫嘅?

男爵府

引用:Quote:Charlotte_mom 發表於 14-11-12 08:5

原帖由 小倩 於 14-11-13 發表
噚日喺街市補衫檔見到個阿媽拎咗一堆章 (約6個) 去叫人車章
咁搞笑, 講明先, 唔係我嚟架

男爵府

引用:Quote:原帖由 小倩 於 14-11-13 發表噚日喺

原帖由 Charlotte_mom 於 14-11-13 發表
哇哈哈,唸都無唸過拎去車。星期曰至親手釘完一堆
其實d 章係點先有架, 係未參加過某d 活動就有一個? 因上次阿仔去完個行山活動都有個章派

男爵府

引用:首先有D章係一定有, 例如 (唔肯定個名)香港

原帖由 Charlotte_mom 於 14-11-13 發表
首先有D章係一定有, 例如 (唔肯定個名)香港章, 地域章, 團章果D

跟住有D係進度章, 領袖會一路教, 到一進度 ...
非常詳細, 唔該晒

男爵府

引用:做童軍係好好的活動,值得鼓勵。 好多小朋

原帖由 caroner 於 14-11-13 發表
做童軍係好好的活動,值得鼓勵。

好多小朋友依家都,王子/公主病。去下露營,等佢地唔怕污糟,唔怕熱, ...
係呀, 而且我鍾意童軍好多活動, 等佢進入反叛期依段時間有d 正面活動嘛, maxs 有個4日3夜宿營, 我問童軍唔係露營咩? 佢話S.2先開始有露營喎

男爵府

引用:Quote:小倩 發表於 14-11-13 17:28 我知上

原帖由 caroner 於 14-11-13 發表
未宣誓都有香港章,旅條,地域/區章在制服
唔好用雙面膠貼呀,會罰掌上壓的
d 章我都未釘, 都唔知釘咩位, 佢話返去問阿sir, 淨係扣左帽個鐵章咋

男爵府

回覆:Charlotte_mom 的帖子

啱唔啱呢?

男爵府

引用:Quote:原帖由 BOSKERMA 於 14-11-14 發表啱

原帖由 Charlotte_mom 於 14-11-14 發表
東九龍岩,另一個釘前面架,睇示範。另外袖頂會釘第x旅果條打橫,預返位

...
係呀, 重聯左一半添, 唯有再聯過啦, 點解我冇區章嘅? 你地好多章呀, 好勁

男爵府

引用:Quote:原帖由 jessjesswong 於 14-11-14 發

原帖由 jessjesswong 於 14-11-14 發表
右袖最上是旅條(由旅團派)
下一行是地域章(左邊)區章(右邊)
(要預留大約3-4隻手指位)因為有兩個章要縫在這 ...
原來距離都有限制, 真係幾講究 好在你教我, 唔係又要聯過

男爵府

引用:等我又晒下先不過係幼童軍。左袖活動徽章有

原帖由 Charlotte_mom 於 14-11-14 發表
等我又晒下先不過係幼童軍。左袖活動徽章有d考返黎,領袖定期會安排考驗,根據手冊完成任務就得, ...
好多章呀 我仔都遲入童軍, 我都知慢人好多, 要努力呀。
琴晚聯章聯都11點, 聯完先發覺聯得唔正, 又要拆過, 其實d 章一定要手聯, 如果用衣車車, 會見到線部, 唔靚囉

男爵府

引用:Quote:BOSKERMA 發表於 14-11-15 10:04 好

原帖由 jessjesswong 於 14-11-15 發表
第日佢自己考返來的章要佢地自己縫. 就算肉酸都冇妨. 自己的事自己做. 我仔幼童軍到依家童軍D章都係佢自己 ...
我以為要聯到靚靚仔仔先得添, 可能我係完美主意者, 如果佢聯得核突我會要佢聯過

首頁

尾頁

跳至