自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

edea 發表於 11-4-7 11:44
alicemic,

我唔係死硬派既人, 妳講呢番話, 我都同意, 妳都有道理.

版主,希望你唔好誤會,最初睇到呢個post時根本係無留意樓主係你,我只係想分析一下點解唔贊成再賠錢比佢哋既原因。 當然站立人道立場我都好贊成你所講既說話,但現實生活中如果每單事件都以人道立場去處理,我哋現行既法律、社會規範都會盪然無存。

我知你心腸好,亦唔係唔講道既人,可能係呢件事既回響太大,大家都緊張咗,其實討論區真係有好多唔同意見,只要真係對事唔對人,大家討論下都係一個了解社會各界既好方法!

我係BK日子短,但一直都好開心香港可以有一個無粗言同講道理既平台,大家都係舒發下,唔洗咁上心架!

Sumyeema1  妳..妳..妳.. 係BK日子短?  咪講笑啦, 呢住男爵府  發表於 11-4-7 12:15
rainbowhere  妳..妳..妳.. 係我心入面條蟲?  同我諗既一模一樣, 哈哈  發表於 11-4-7 11:58

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

rainbowhere 妳..妳..妳.. 係我心入面條蟲? 同我諗既一模一樣, 哈哈 發表於 57 秒前

貢里幾樹比個wu禾啫!

翡翠宮

Sumyeema1 妳..妳..妳.. 係BK日子短? 咪講笑啦, 呢住男爵府 發表於 1 分鐘前

我09年先係BK出世,仲係BB

戲如人生  rainbowhere>>>你講得好搞笑.
alicemic <<<咁我BB過你...我上年六月咋XD  發表於 11-4-7 15:25
rainbowhere  話時話, 我多謝陳r易s, 唔係佢地我都唔會由庶民可以走去住別墅  發表於 11-4-7 12:23

翡翠宮

其實而家話易小姐毀容好慘,又有2手指傷殘,既然塊面唔見得人無人會請,點解美亞唔當永久傷殘唔賠比佢呢?

擧一個例子,一個女人去外地旅行用200蚊買份旅遊保,點知係當地比人打劫用刀界花塊面、有2隻手指骨折斷殘廢咗,返到嚟保險公司賠咗打劫既損失同醫療費用同手指殘廢項目,但無包佢將傷口磨皮整容回復原貌!

好啦! 佢而家面有傷痕又無錢整容搵唔到工,而家叫保險公司當佢永久傷殘賠錢,但果傷殘都有份級數,醫生証明佢復原有進展唔構成永久傷殘,而份旅遊保險無一項係包整容架喎?咁係保險公司都要賠呢?

啲人成日講要將心比心,但個心就偏埋一邊,咁係咪公平呢?

picnic95e  根本咩都系易小姐"覺得",,做咩佢唔積極D面對自己既人生呢?
少左2隻手指就唔可以搵野做,,咁智障人士都系咁日日番工,,輪椅人士一樣環遊世界,,睇你用   發表於 11-4-8 12:50

首頁

尾頁

跳至