自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

做人, 要將心比己.

大宅

講到咁!?
第日大吉利是整多單, 會否出現以下場面...

hi-jacker大哥, 大姐,
求你, 一係整瓜我, 香港政府會恩恤, 養大我 D 仔女, 仲供書教學, 包埋住添!
或;
求你, 一係整到我斷手斷腳, 四肢不全, 順應保險公司的條文要求, 唔係冇得賠, 生不如死架, 陰功!

hi-jacker心諗, 你班香港人真煩! 或者, 望佢地專 kidnap 保險從業員?

大宅

先例?
咁, 點解要香港納稅人幫手夾錢,
由政府出風頭做恩恤,
""養大其中死者 D 仔女, 仲供書教學, 包埋住添!""

理由呢? 點解要恩恤, 唔怕以後有相同要求?
點解唔要兩位小朋友食自己或向保險公司索賠, 如有買保險的話!?

註: 本人係讚成的, 只係以事論事.

大宅

SO, 恩恤, 係咪納稅人的錢?
如係, 當時問過納稅人未?
定係佢打算由佢自己私人荷包拎錢出來? 所以唔使問?
納稅人的錢=佢自己的錢? 可以想咁就咁?

"基金", MPF 的方式嗎?

so it is 恩恤, not 賠償!
你有無搞清楚? 而家人地保險公司都比‘基金’啦,舊錢可能仲大過真係‘賠’比佢呀!

大宅

回覆 rainbowhere 的帖子

1 > 係邊度的醫生? 保險公司自己圍內的? 或由獨立第三方提供的醫學報告? 如有, 請提供 SOURCE!
2 > 保險, 都係做生意而已. SMART 的, 會籍機, 當同自己賣廣告又好, 宣傳又好, 本來可贏儘掌聲!
點知, 算到盡! 玩條文.
呢鋪, 衰左喇! 已經成為 SMARTASS.
估計, 將會成為保險業的示範教材!

1. 有醫生證明佢地康復進展良好, 不是永久傷殘, 咁保險點去賠呢?
2. 保險應該唔會走去針對佢 2 個架, 點解冇其他受害者投訴呢?

rainbowhere  thx for yr opinion.  有冇對 point 2 既意見呢?  發表於 11-4-6 00:52

大宅

siulili 發表於 11-4-6 00:46
咁你去同政府反應做乜唔問過你就‘恩恤’呢兩個小朋友囉? 我就唔反對啦,我願意比我果份。
呢個世界有 ...

咦, 扯到去小朋友身上, 唔夠講, 就露真身?

公平, 要尋求公平, 就要拎晒, 攤開晒來講, 咁至係合理, 公平.

點解, 有D野, 就可以大條道理: 情>理>法?
又有D野, 就要: 法>理>情?

做人, 唔係咁嘅, 要 "將心比己"!

大宅

alicemic 發表於 11-4-6 00:49
係政府醫院出既証明紙! 原來你無睇新聞,唔怪得啦!

進展良好!?

係咪代表可以完全恢復未受傷之前的工作能力? 生活能力?

rainbowhere  appreciate 你頭先給我既觀點, 但你 E 點唔係好得, 個 point 係永久傷殘, 唔係恢復同以前一模一樣, 希望你理性討論.  發表於 11-4-6 01:01
claudia  咁保險條文講明永久傷殘就係按永久咁計啦.  只站在索償者一方鑽點子, 對保險公司公平嗎?  發表於 11-4-6 00:55

大宅

alicemic 發表於 11-4-6 00:45
算巴啦! 好多人睇住一個慘字大於一切,你慳番啖氣好過啦! 既然要賠突,就不如連其他受害人都賠多D,咁 ...

做人, 唔係咁嘅, 要 "將心比己"!

而家你就: 法理情,

你將自己代入去, 當角色 RPG, 係係事主的話,

咁你仲係咪堅持: 法理情?

w_y  大部份人是自私的, 所以至需要法律和合約去保障雙方利益. 老實說我係事主, 我都想要多多多錢, 仲會貪得無厭添....呢個世界仲唔大亂?  發表於 11-4-7 09:47
acpurples  做人可以將心比己,但社會制度同時亦需要跟隨所設"條款".... 試諗諗,保險又好,罪犯法又好,如每個有份參與人都係咁,每個case都永冇終結......   發表於 11-4-6 17:58
claudia  呢個論點好得意, 原來一個將心比己可以大過法理. 咁以後法庭可以收檔!
去到呢到我諗再無乜好講. 得個笑字!  發表於 11-4-6 01:06

大宅

回覆 side1side 的帖子

條例就死嘅, 人就生嘅. 本來可以籍此同公司響朵, 爭取形象的好事 (雖然市儈點, 但事實係),
點知, 就俾 D 唔識轉膊的, 搞彎晒.
如我係呢間野的老頂, 已請佢行路!
咁保險條文講明永久傷殘就係按永久咁計啦. 只站在索償者一方鑽點子, 對保險公司公平嗎?

淨番的, 兩位老人家, 冇受傷. 帶幾位小朋友離開的冇事. 在車上大難不死的, 未有陳, 易兩位情況.
如有買保險, 是否要爭取精神賠償, 由當事決定, 閒人如我等, 沒有資格, 亦不憑在旁扇動.
有冇對 point 2 既意見呢?

rainbowhere  條例就死嘅, 人就生嘅.-->其實你有 e個觀點就已經好唔理性.  如果係咁, 仲駛咩要法律.  發表於 11-4-6 01:20
rainbowhere  在車上大難不死的, 未有陳, 易兩位情況. --> jason 應該比佢地 2 個嚴重  發表於 11-4-6 01:14

大宅

回覆 alicemic 的帖子

差點忘了呢位小朋友.

其他唔講,
如果要計醫療費用...!!! 小朋友有冇買保險都未知, 當有, 食緊某保險公司!
另外, 包括主診醫護團隊亦在質疑, 其他的同類病號會否取得如此優先資源處理?
而家明顯係特事特辦 (已無生命危險, 係咪要空番張床位出來, 轉去其他療養呢!?).

講得冇咁直接, 因為唔係對人(位小朋友), 只係輕點而過就算.

w_y  但係, 事情一件還一件喎~~政府又不等於保險公司要有相同的立場!!  發表於 11-4-7 09:31
w_y  聽講已有同院病人投訴過待遇差別~~YES, 都係點過就算.  發表於 11-4-7 09:29

大宅

回覆 siulili 的帖子

唔該你, 睇清楚,
出呢幾只未之時,
已在文末註明, 係同意, 係讚成的.

只是, 如果你地話要公平,
就攤開晒, 拎晒全部黎一齊講,
唔好講D唔講D.

兩位, 陳, 易事主已經好厚道, 冇拎上述出黎講, 淨係集中係自己身上.

大宅

回覆 madmaclau 的帖子

支持!

只係, 有些人懶係要持干, 公正.

如係這樣, 就拎晒出黎討論.
相信, 陳易兩位, 唔會, 亦唔應該將其他出事人, 搬上枱的.

大宅

回覆 lumijuli 的帖子

呢D公司, 有專門的公關部門去處理.
相信, 會有好妥善的處理方式, 令到雙方都有正面評價.

好明顯, 呢次 FAIL 晒, 此公司, 已經輸左了.

我又唔信, 呢度死撐話要按條文合約的,
會用實際行動, 同呢間保險買任何保險, 黎撐呢間(估算)已步向XX的保險公司!

真係求鎗手打死自己定整到永久傷殘?
如果咁好彩, 主角係下次.

alicemic  好明顯.........啦  發表於 11-4-6 02:01
rainbowhere  真係求鎗手打死自己定整到永久傷殘? 如果咁好彩, 主角係下次. --> 你上 BK 搵交嗌?  希望理性討論件事啫, 你點解會咁講野既呢?  發表於 11-4-6 01:41

大宅

siulili 發表於 11-4-6 01:24
唔好意思,你回我架? 我真係越來越睇唔明你想講乜喎?

夜了, 要休息了. 是夜講完.

先例?
咁, 點解要香港納稅人幫手夾錢,
由政府出風頭做恩恤,
""養大其中死者 D 仔女, 仲供書教學, 包埋住添!""

理由呢? 點解要恩恤, 唔怕以後有相同要求?
點解唔要兩位小朋友食自己或向保險公司索賠, 如有買保險的話!?

註: 本人係讚成的, 只係以事論事.

首頁

尾頁

跳至