跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我係全泵o既,大概3個鐘泵一次,跟阿b食奶個schedule差唔多,幸好暫時都夠阿b食,但遲d就唔敢講,事關阿b好似越來越大食,佢e+3個星期大,一餐食4oz,好多時唔到2個幾鐘就會扭食奶。

大宅

無錯,可以埋身喂就多d埋身喇,我係因為埋身喂唔到先選擇用泵咋。

原文章由 fafa_yim 於 07-11-15 11:49 發表
w2b

嘩!你個女好勁喎,食到4-6安,好叻呀!我個仔食2-4安左右(我估)。我囝囝都成51days 啦。

不過如果你唔太夠奶,埋身餵多d,奶會多d架,用泵泵無咁多呢。 ...

大宅

我都只係去近既地方, 每次去街前都要預先計好時間。暫時未去過遠o既地方, 因為係全泵, 所以去長途有泵奶及store奶問題。

原文章由 kayiii 於 07-12-3 18:17 發表

我就只會去近既地方, 餵飽先出門口, 差不多夠鐘就要返屋企。如果去遠少少就一定要搵定地方餵奶。

大宅

用戶名  (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐>
smilesun (26/10)  <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10)  <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10)  <埋身,一日8 餐左右>
googoo (7/10) <埋身,一日8 餐左右, 約補一次奶粉)
w2b (22/10) <全泵型, 一日7餐, 約補一次奶粉)
TszChingMaMa (2/10) <埋身+泵+奶粉, 人奶佔50-60%,一日7餐)
BabaTed (5/10) <埋身,一日8餐>
KaiHinmama (8/10) <埋身,一日6-7餐>
fongbonnie (21/10) <全泵,一日7-8餐>

大宅

如果只係出去一陣, 我都試過坐熱d奶帶出街, 但都唔可以出去太耐, 因為谷奶好辛苦, 帶泵出街又有d痳煩, 之後又要諗點帶d奶返屋企。有無好提議?

原文章由 w2b 於 07-12-5 09:30 發表

我會将 pump 出黎D 奶熱好放暖壶度带出街,都ok 架。

大宅

我都係大細邊,不過就左邊多奶過右邊(~3:1),少奶嗰邊d奶真係出得慢好多,泵多次都係無乜作用(上胎已經係咁)。:cry:

原文章由 BabaTed 於 07-12-9 21:45 發表

我大細邊得好嚴重呀.......右邊有5﹣6安,左邊得1安度咋......不過外型上就差少少者......

我想每次淨係餵左邊,右邊就隔一次bump, 唔知會唔會balance 返呢?

但我又怕仔仔唔夠食?-(
?-( ...

大宅

我bb平均3個半鐘一餐, 每餐5oz, 晚上有一餐會隔~5個鐘.

原文章由 kayan1130 於 07-12-17 15:06 發表
我想問而家泵開奶餵bb既媽媽,
你地bb每餐食幾多ml同埋每日大約幾多餐ga?
想攞黎做下參考,事關我隻b唔肯埋身呀...:cry:

大宅

你可以試吓揾其他人用奶樽喂,唔好比阿b見到你(你又唔好睇佢),佢可能會肯食。唔好咁擔心啦,比少少時間佢適應,一定無問題。:)

原文章由 lavender 於 08-1-4 11:12 發表
各位, 我係一位窮奶媽,囡囡埋身食都叫夠食,但我用過電泵泵5到奶,用人手都可以有奶出,但只得60-70ml~~我下星期要返工la,最煩惱係囡囡5肯用奶嘴飲奶,真係好煩~~你地bb有冇lee d情況出現架,我驚到時佢會喊到cc下~~:-( ...

大宅

囡囡全人奶,日日都有幾次”勁”嘢。:mrgreen:

原文章由 w2b 於 08-1-4 10:53 發表
阿女又6日無便便lu, 好煩。成日都隔5-6日先便,唔乖!你地bb 有無咁呀?

首頁

尾頁

跳至