時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

何以 這黑衣 又再來
何以 這暴徒 再出現
水炮 催淚彈 布袋彈 享受
盼曱甴 歸於 土裏

暴徒 拆圍欄 掉磚頭
暴徒 為訴求 打爆個頭
暴徒 血在流 但求救聲 響透
盼回復 昔日 香港

有 掘磚 放火 倒路 齊晒
水炮車 在遠處 射水 拘 暴 徒
要法治 不能夠容忍 不能夠特赦
拘捕 坐監 也 永不減

黎明來到 要恢復 舊香港
同行兒女 要灌輸 正確觀念
祈求 曱甴 與暴徒 同歸於監倉
我願 平靜 歸香港

呢個係我改編的 11-9-2019
一個想回復平靜香港的一個香港小市民上

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

多謝各位jm既讚賞

水晶宮

6566735678 發表於 19-9-13 15:44
同意曲詞全原創更佳。
樓主出心美好,文釆菲然,支持樓主另擇一曲改編
有咩好提議,因為我都唔係教徒

水晶宮

SnowlyL 發表於 19-9-13 16:08
佢哋整首歌出來美化自己嘅無恥,歌頌自由為自由為香港,但做出嚟嘅行為完全相反,又想用歌冼人腦,好嘔心, ...
係吖.....果首歌簡直將佢地美好既一面寫晒出黎。掟汽油彈吖,放火,阻路又唔見佢地提

爭取自由想你想要既野係可以.....但唔可以咁暴力囉,五大訴求入面有d真係冇可以妥協囉

水晶宮

SnowlyL 發表於 19-9-13 16:08
佢哋整首歌出來美化自己嘅無恥,歌頌自由為自由為香港,但做出嚟嘅行為完全相反,又想用歌冼人腦,好嘔心, ...
出去商場唱埋歌又手拖手咁,真嘔心.....我係商場即刻趕你地走

首頁

尾頁

跳至