嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 bobochow 的帖子

係呀, 佢由唔食嘢變到而家好鐘意食嘢喎, 半夜12點同朝早6點都飲150ml奶, 以前唔肯飲架, 食量爭好遠梗係重咁多啦

男爵府

bobochow: 你囝睇咗田醫師進展如何, 佢睇成點, 感覺好唔好?

男爵府

咪好囉, 唔好停住, 睇多一輪調理好D先

男爵府

回覆 Yinny 的帖子

你都覺田醫師好後生, 但其實可能個樣細個姐, 不過佢真的好細心架, 我星期六都有去睇, 我仔星期五去沙灘哂完, 成身好熱 37.7度, 食咗2次藥冇哂事囉, 我仔而家真係好好狀態, 食得玩得訓得, 幾個月變咗2個人咁, 以前又瘦唔食嘢又成日唔舒服發皮氣, 而家又肥又好玩又多嘢講仲唔偏食, 我真的好多謝, 比我睇到呢個TOPIC 認識到D中醫, 原來係好過西醫好多架

波蘿包1  咁呢個醫師好岩仔仔睇 可否pm 資料比我  發表於 11-7-4 15:18

男爵府

我十點未夠巳到, 我約咗人去街所以要早去早回, 嗰日超多人, booking full, 所以要預早book

男爵府

咁點呀, 餵唔餵到先, 應該係d生彊粉所以辣

男爵府

回覆 mmf3 的帖子

我都鐘意睇田醫, 價錢平一半細心好多, 你唔講佢都會問, 一定攪到阿仔比佢摸同睇, 余醫好多時阿仔唔比佢睇, 佢就算數就咁開藥, 但退到高燒好快可惜清唔到個底仲有低燒, 最重要田醫清到阿囝D長期鼻水同長期發燒, 所以你要試下先, 每個醫師夾唔同人

男爵府

bobochow: 我又見到你啦, 你仔好乖呀, 你今次睇d乜呀, 我仔又有小小燒37.5度, 小朋友初返學真係好易病, 不過食咗中藥後就算病都輕微d, 佢都唔駛請假, 個人都好精神, 中醫話佢又有感冒, 食咗2次藥d鼻水冇乜, 但朝早起身高温37.5度, 田醫師叫我今日打比佢講下阿仔點, 睇下駛唔駛轉藥, 初初睇田醫師佢好cool, 而家friend咗仲好多嘢講

男爵府

回覆 小花媽咪 的帖子

西灣河只睇星期四下午3點後, 其他時間都係旺角, 電話 23811082, 你可以打去問下, 我試過去睇田醫諗住當日約, 佢有時要去做義工, 所以會早收工冇得睇, 最好預早約定好D

男爵府

唔緊要, 瘦咪瘦囉, 佢肯食咪比多d, 佢唔食都冇計, 見佢爸爸都唔係瘦喎, size好正常

男爵府

星期二晚阿仔突然高燒, 下午訓醒起身39.6, 嚇死人, 諗住余大夫d退燒藥駛得配咗幾包藥我去取, 2個鐘食一次, 食咗低燒咗38.2, 但訓到12點又39.6, 再食藥, 今次要加埋西藥塞肛, 退小小38.2, 到半夜4點幾又高39.3, 如是者到第二朝出去睇田醫, 今次帶埋藥方比佢, 佢話d藥同佢開既一樣, 但自己d藥同余大夫d藥都未夠勁, 再開d勁既比佢, 應該會退到, 但冇燒不能再食, 要我小心, 尋日過咗一晚好驚既晚上, 食既藥都未退過, 前後巳食4次, 到半夜1點都39.7, 唯有再食, 我諗住唔退要睇西醫check下乜事, 食完我同佢都訓著咗, 我太累都冇起過身, 一醒6點幾, 阿仔想食奶, 摸下佢, 點解冇哂燒, 探熱36.3, 仲食哂成支奶再訓, 到而家中午都未有再起燒, 田醫今朝打比我問情況, 佢叫留意住先唔好食藥住, 仲有小小d咳同鼻水由佢先, 最緊要退咗燒, 星期六先再去睇, 而家鬆咗一口氣

男爵府

回覆 laiyuet 的帖子

我仔之前食抗生素食太多, 次次病都要食才會好, 所以都要慢慢地好, 今次算耐, 成個月先嚟料一次, 進步咗, 仲要2日就退燒, 我覺得感恩

男爵府

你細囡成日嘔奶, 咁你點處理, 睇咗西醫點講, 咁細個睇得中醫嗎?

男爵府

我都驚架, 我屋企人叫我帶佢睇西醫, 我堅持睇2日先, 咁田醫尋日講到有信心會退燒, 仲話睇唔出似腥紅熱, 我信佢咋, 阿仔臨退燒前都可以39.7, 高燒到咬牙仲扯蝦, 仲諗住今朝分分鐘要入院, 真比佢嚇死, 而家係cam見佢跳上跳落有返精神安心好多

男爵府

我咁堅持都係唔想行返條舊路, 就係抗生素, 我仔真係比呢樣嘢攪到咁弱, 入院又係抗生素整到佢殘哂, 出嚟仲要疴返1-2星期, 轉頭又係病過, 身體唔會好, 呢d經驗我太多, 呢幾個月唔係得中醫幫忙, 我仔體重我估都係21磅, 我set咗比2日時間中藥退燒, 持續2日發燒我才去西醫check

男爵府

回覆 edf 的帖子

係呀, 佢真係一d都唔貪錢, 我相信如果有窮人上去睇話唔夠錢比, 佢都肯, 佢成日去做義工架, 仔病情嚴重時會打比你問情況, 真的好好

男爵府

我囝都全人奶大, 佢飲奶都麻麻地, 佢體重增長好慢, 我又冇特別擔心, 可能佢冇嘔

男爵府

我仔今次真係禍不單行, 嗰日先同你哋講佢退咗燒, 當晚返到去好驚訝見佢只著底衫底褲, 99一點常識也沒有, 以為佢出汗熱所以全日冇比衫佢著, 我抱住佢全身冰冷, 好慘呀, 當晚又再發燒39.8度, 唯有塞肛退熱, 第二日再去田醫度睇, 佢話做乜唔好好照顧仲要唔比衫佢著, 今次冷親麻煩好多所以食之前d藥冇效, 當晚食咗4次都唔退燒, 第二朝一早田醫打比我, 佢再開藥比我c6去取, 今次試下針對喉嚨得唔得, 當晚好緊張39.8唔講得笑, 我老公巳下令食咗唔退要帶佢去醫院睇, 好彩呢劑藥食一次巳見效, 2個鐘我比一次佢食, 食咗3次巳退燒, 一晚我唔敢停3個鐘比一次, 第二朝巳退得七七八八, 又肯開口食返嘢同埋變返隻馬, 我就轉食燒後既收鼻水止咳藥, 今朝田醫打嚟問診, 都話食住呢d藥先, 星期三先返去覆診, 千叮萬囑勿再冷親佢, 否則手尾長, 田醫呢幾日都好關心阿仔朝朝打嚟, 好好彩今次差d又要入院

男爵府

我堅持架, 咁中藥係有效, 只不過我99冇知咁照顧, 而家田醫講過佢唔係d咩咩嚴重病, 佢真係感冒呀, 所以我信佢, 西藥留返真係好嚴重先啦

男爵府

我奶奶不嬲唔識湊仔, 但又要爭住湊, 個工人話佢係要除佢d衫, 佢都覺得只著底唔好, 仲叫我以後唔好比佢返學, 遲d讀都唔怕啦, 我真比佢激死, 你囝囝今日好返未呀, 呢d天氣太熱要好小心, 一冷一熱好似出事, 你仲要湊2個, 更加要小心

首頁

尾頁

跳至