自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 不開心的女人 於 08-8-27 04:26 PM 發表

我現在都返得家呀,我唔想對住他遮!

如果已決家係離婚就先賣左層樓, 就算你供得起, 你 C6 都唔會搬走, 呢層樓係邊個個名?? 買左佢搬番阿媽度住住先再打算. 有時只係係度唸唔行動都係無用.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 不開心的女人 於 08-8-27 04:34 PM 發表

2個人名, 想住一家人, 他又話會幫手供!

咁佢有無比錢, 咁係邊個人個戶口供?

珍珠宮

原文章由 不開心的女人 於 08-8-27 04:40 PM 發表

比個1,2次!

係我個戶口供!

但係你 C6 都係業主?? 如果係咁就盡快賣左層樓佢先. 第一次佢都唔會再供, 第二就算佢唔賣層樓或者你地傾掂數轉番名比你, 咁 D 按揭用番你個名做都要由頭供過, 咁好唔抵. 而且你 C6 有咩事, 都可以番轉頭搵去你度搵你都係一件麻煩事. 你其實同佢攤左牌未??

珍珠宮

原文章由 不開心的女人 於 08-8-27 04:42 PM 發表

唔得呀!困死晒!

我唔賣得樓,
離婚又要分居,
我又唔返得去住,
他又唔肯搬,
我又申請唔到公屋,
咁我應點算?

: ...

你唔好咁啦.... 點解唔賣得呀??
你放心啦 BK 有咁多人, 一定可以幫你唸得掂架....

珍珠宮

原文章由 不開心的女人 於 08-8-27 04:47 PM 發表

他唔會肯放層樓轉我名的了!

想問清楚層樓的業權係邊個, 邊個名負責供樓??

珍珠宮

原文章由 不開心的女人 於 08-8-27 04:50 PM 發表

我搬走左, 搬那天和他嘈過, 我和他都講過離婚!

早幾天他叫我搬返去, 我話我要冷靜下先,
無確實再講要離婚!

因為我自己都唔知點做好!

層樓我上年先買, 要轉按/賣/加按都要罸息,
所以我無藉口做任何野! ...

我唔係好知賣左層樓一次還都要罰息架??

珍珠宮

原文章由 不開心的女人 於 08-8-27 04:53 PM 發表

因為做左按揭唔夠3年, 要罸息,
要3萬元, 我層樓都係幾十萬!點搵3萬罸比他?

有無試過問下銀行, 如果真係賣左咁又唔夠錢比可唔可分期還....

珍珠宮

原文章由 不開心的女人 於 08-8-27 05:01 PM 發表

根本我就無權賣樓,
其實我唔洗拎3萬元出來的, 層樓有首期幾萬元,
不過如果咁樣罸3萬,我就真係渣都無,
將來點同2個女過!
唔通我仲旨意那個人會比子女養育費?

我除左層樓,真係咩都無的了!
但最慘係就算個官判比我,因要 ...

你應該有做嘢而且仲可以有能力供到樓, 咁平常的生活費你 C6 有無比, 如果無的話咁即係一路都係你自己養緊你自己同兩個細路, 而你 C6 又用你張附屬咭借錢, 我唸你應該快 D cut 同佢有錢銀有關的嘢, 否則後果嚴重. 而你首期個幾期就無左算啦.... 同阿媽傾下暫住一年二年, 等你儲番 D 錢先至再買過樓啦.... 講真你而家係因為層樓的問題先至令到你咁煩. 如果唔計層樓, 你會唔會煩小 D.

珍珠宮

原文章由 不開心的女人 於 08-8-27 05:15 PM 發表

他唔係用我張附屬卡,係偷我張卡!

佢偷你張卡點借錢?? 咁都要你簽名先得架??

珍珠宮

原文章由 不開心的女人 於 08-8-27 05:16 PM 發表

最煩係我唔要層樓去申請公屋我都無權賣?
唔通唔供樓等收樓?
最怕我唔供,他又供下,收又收唔到樓, 係咁拖住我!

如果佢死都唔賣咁你都無辦法, 唯有等收樓, 放棄左首期 D 錢. 佢可能就係知你唔會放棄層樓, 所以用層樓黎綁住你.

珍珠宮

原文章由 不開心的女人 於 08-8-27 05:21 PM 發表

他偷左張卡和密碼,
在櫃員機提錢!

佢偷得你錢遲下都仲有下文, 萬一佢去搵借財仔無錢還, 到時你想要層樓都無用, 你都係盡快同佢斷絕瓜葛好 D....

珍珠宮

原文章由 rebecca0113 於 08-8-27 05:24 PM 發表

頂~~~正卜街 x家產 

嘩... 唔好咁講, 樓主仲未正式同佢分開, 咁好似閙埋樓主咁.

珍珠宮

原文章由 不開心的女人 於 08-8-27 05:31 PM 發表

我問左,
這些係家庭糾紛,
而且無證據他係偷,
因為我地係夫妻,
好難證明他係偷!

講左咁耐, 你而家有咩唸法??

珍珠宮

原文章由 魔鬼天使 於 08-8-27 07:13 PM 發表
有冇同佢傾過呀??
同佢傾下啦,
話比佢聽,你想同佢離婚,你想要返層樓,
叫佢搬,如果唔肯,你照返去住,但分房瞓,錢銀就要收好D,
唔一定要同佢反面,
婚就照離,到個官判先算,
樓照供,2千幾蚊,一定平過你搵地方搬,
到時如果 ...

唔怪得之樓主咁想要番層樓啦... 原來供二千幾咁又真係好難取捨, 不過有時要理志 d 咁去選擇. 樓主真係唸下外家可唔可以收留你地一年二年, 如果可以就可以唔好再供層樓, 等銀行收樓跟住去區議員同社工幫手, 咁就可以有機會上到公屋. 只要解決到住的問題, 樓主就唔使唸咁多嘢住, 見步行步啦..... 唔好唸到長遠的事住先.

珍珠宮

原文章由 szeyee1999 於 08-8-27 10:27 PM 發表
其實你可以去灣仔家事法庭單方面申請離婚,唔需要好多錢,大概千兩蚊左右.但需要提共分居證明,證明你哋已經分居一年(基本上你自己講已經一年.佢哋都會信.)一年之後就可以判到你哋離婚.至於層樓你要提共係你一直共樓既 ...

你的資料好有用, 如果樓主睇到一定可以解決到而家佢的問題, 咁樓主可唔可以而家就自行換左屋企 d 鎖唔比佢 c6 入屋呢?

珍珠宮

原文章由 KCKmom 於 08-8-28 10:11 AM 發表

不過樓主好似話層樓係上年先買
仲係 2 個人名喎
好似唔係好講得通分居咗一年?

咁就要睇下係上年咩時間買啦... 如果係年頭或年中就得....

珍珠宮

原文章由 不開心的女人 於 08-8-29 12:17 PM 發表
我打左去警局問了,
他偷我張卡我可以報警,
但係刑事案,唔可以備案了事,
他又係2女的爸爸,
唔通真係要他坐監咩?

你很似很矛盾咁.... 又要離開佢, 又唔想佢傷到你同小朋友, 又要層樓, 又唔想佢坐監. 就你所陳述的資料, 我的睇法係, 你老公痴痴地, 你唔好再想住要番層樓, 佢好似想搶番小朋友, 你要番層樓你都會比佢成日黎搵煩你, 攪到你擔驚受怕, 最多攞番業權再賣出去, 唔係個度住. 而且佢家咁冷靜有起事上黎真係唔知佢做 D 咩事對你同小朋友, 你千唔好單獨返去屋企, 如果真係要番, 一定要搵多幾個屋企最好係幾個男人陪先好番去, 有起事上黎都有男人保護你.

珍珠宮

原文章由 不開心的女人 於 08-8-29 12:42 PM 發表
我無男性朋友的,所以我唔會返家!

我唸你搵之前 D 媽咪提供的機構入住個度先, 因為真係怕你 C6 去你阿媽度搵你攪攪震

首頁

尾頁

跳至