自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

回覆:如果唔駛供樓,供車,工人, 一個月要洗幾錢

我一家4口(就黎5口),唔計保險,淨計正常開支既話.....
買餸一個月$1500(老公做廚,淨係我同兩個小朋友食,通常煮兩個餸)..
家庭日常用品連交租$1500...
電費夏天會貴d,兩個月交一次$1500,冬天就$300,煤氣費 & 水費一季交$200....
大囡讀幼稚園上下學期書簿費$3600,每月學費約$200(半日班)....
大囡興趣班學畫畫每月$300,學游水每兩個月$900....
老公返工淨用搭車錢,每月$1000...
一個月家庭開支1萬都唔駛,仲有唔少錢可以儲下!!

funma1319  家庭日常用品連交租$1500,咁少錢  發表於 14-7-6 19:13
牙瑩  勁,10000可以一家4口用  發表於 14-7-6 18:57
qoobe  勁  發表於 14-7-6 17:12
Shoesu  叻,  發表於 14-7-6 14:10
dordorcat  我諗都是住公屋先可以慳到錢  發表於 14-7-6 04:23
Mingfen  你好叻,1500蚊餸,平時有煲湯麼?  發表於 14-7-6 03:03

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 applewingyi411 於 14-07-06

原帖由 cutesally 於 14-07-06 發表
你好慳呀!我屋企唔知點解唔得,夏天甘熱冇開冷氣?
我唔慳架,夏天部冷氣一日開足20個鐘,不過我屋企係開放式單位,原本就冇間房得一部冷氣,所以先2個月交$1400左右電費(扣左電費津貼$300)

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 applewingyi411 於 14-07-06

原帖由 babywingleung 於 14-07-06 發表
買送$1500??家庭用品連交租$1500??好慳喎,我淨係呢樣已經唔夠你慳
我唔慳架,而家住果度交$800租,兩個小朋友已經戒晒奶粉尿片,買家庭用品既錢其實唔多,買餸平因為我好少煲湯,通常1個星期先滾1-2次湯,我老公做廚,係公司食埋先返,平時屋企淨煮夜晚果餐,我同兩個小朋友好細食,連煮半嘜米好多時都食唔晒....
仲有條開支就係午餐,大約要$1000-$1500!!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 mysumsum 於 14-07-06 發表
家庭用品連交租$1500,我淨係交租已經係$1500既好多倍,住公屋真好

...
老實講睇你自己咩心態啦,好多人覺得住公屋好,咁的確係慳到錢,不過又要睇下你接唔接受到有時會遇到d麻煩鄰居,住私人樓都會遇到麻煩鄰居,不過公屋冇品既人比例多好多,好似我咁冇得罪人,早排屋企門口先比人倒左d垃圾係度,隔離屋個婆婆又成日汁埋晒d垃圾返屋企,搞到我屋企都勁多曱甴,總之都係有好有唔好啦!!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bonniehyt 於 14-07-06 發表
我都係住公屋,但係我要交$2000租
新樓?幾大?
我而家住呢度係生完大囡要既特快樓,二百幾呎,個廁所同廚房好細,老三就出世,我地入左紙申請擠逼戶,應該要等多幾年先有得調遷

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bongbongpatty 於 14-07-06 發表
如果新既3至4人房
要千八左右一个月架
我知呀,我姨媽住天水圍公屋(個間格好似私人樓咁),3房2廁,一入到去住已經有晒梗房,唔駛再間房,佢交$1800租咋,所以我成日同佢講話我覺得自己交$800租好平好抵,佢就話唔抵,佢覺得我果度廁所勁細,得果二百呎左右就要交八舊,不過我自己就覺得已經好過好多人,而家生活為求個瓦遮頭啫,有地方住已經好好!!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 mysumsum 於 14-07-06 發表
有個穩定居所已經好唔錯,你每個只係交$800租,就算有麻煩鄰居都唔緊要啦,慳埋慳埋都真係夠埋層樓養老架, ...
都係架,要租樓住條數真係好重皮,我生完大囡果時都租過1年樓,果時只係得一家3口每個月都要基本用$16000,所以而家呢個時勢真係有間公屋住好!!

首頁

尾頁

跳至