自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

平日返工,早餐成日麵幫襯大家樂/麥當勞,2間都係手機落單,到店自取外賣,啲姐姐都好客氣,問攞茄汁、胡椒粉⋯ 都好快手!完全冇話黑面!

午餐晚餐周圍食,都冇咩問題喎⋯ 譚仔三哥、牛奶冰室、敏華、榮式、台灣嘢、日式拉麵。。。仲有好多!都好好吖!

另外,我成日都去Pacific咖啡又係好好笑容好好服務喎⋯就算去七仔買飯團/撈麵,我都覺得好幾間7仔嘅姐姐都好好服務⋯

有時宵夜去打冷/雞煲⋯之類嘅大排檔,啲叔叔姨姨都幾好吖⋯⋯

所以我都唔明點解咁多人覺得香港服務差?但明明我自己經常都係香港,我就唔覺得有咩問題喎!

咁我都有北上消費㗎!上次去食燒鱔魚,又有去過打邊爐、仲有食人氣甜品,每樣性價比好高就真!咁又平又正,我就梗係開心同覺得吸引啦!而服務又未去到我覺得「嘩然」喎⋯⋯ 都係正常幾好咁啦⋯

我覺得香港除咗貴同位置比較細又限時,其他我都覺得唔錯吖⋯ 有心嘅,咪搵啲唔限時嘅餐廳囉⋯ 又唔係冇!做咩下下都要「講死」自己地方呢?

伯爵府

rebeccalin 發表於 24-4-12 02:31
我地一家平時其實好少北上食嘢,一年都冇幾次上深圳,費事過關多人要同人逼,多數係屋企煮,不過午餐就因為 ...

邊間咁過份?
銅鑼灣我都成日出沒㗎喎⋯⋯

伯爵府

nldw2012 發表於 24-4-12 13:52
冇客都要強制叫2個客人坐單邊,
而且格住塊膠板唔夠30cm。

呢間係咪阿參?

我響某間分店都冇呢回事喎⋯⋯

伯爵府

講開又講,上次我自己生日,同朋友去食西餐,應該係言談間聽到我地講生日,又收禮物,又講生日快樂咁,第一碟時有請侍應哥哥幫手影張相!

去到最後,我地食個set係有甜品嘅(pancake)
餐廳用朱古力寫咗生日快樂響碟邊,同埋點咗支蠟燭比我呀⋯⋯ 真係勁開心

伯爵府

naicha 發表於 24-4-12 09:22
上星期出街買到成手嘢, 又餓, 2點幾近3點四圍搵嘢食, 去咗間X興, 坐低咗冇code冇menu, 叫咗一輪冇人理, 到 ...

太x 呢間我有啲認同⋯ 又貴又唔好食,份量仲好少⋯ 所以好耐冇幫趁!

譚x三x 又冇嘢喎⋯ 我有時早去食午餐都可以自己行去揀位坐⋯ 不過坐坐下到午市就通常被搭枱了!

伯爵府

回覆樓主:

其實都懷疑係咪人嘅問題,我試過在新蒲崗午飯時食飯,嗰間茶餐廳,當時就好full,需要搭枱,咁咪搭囉⋯ 對面2個女人,枱面有抽取式嘅紙巾在圓枱中間⋯

由於第一次去嗰間嘢,茶餐廳侍應見我戇居居,仲提我佢地茶餐廳可自助中湯西湯、水或熱茶,非常友善!

但對面嗰2個女人就眼啤啤我搭枱(其實張枱應可坐5人)⋯⋯到食到咁上下⋯ 我抽咗張紙巾,之後就比對面嘅女人話,我地私人嘅紙巾,你仲咩拎嚟用呀⋯⋯

我當堂呆咗⋯ 咩料呀!抽取式紙巾放枱中間,實知係你私伙啦⋯⋯ 咁巴閉,收埋佢吖嘛!放你卡位旁邊都得啦⋯ 你張卡位某程度可坐3個人囉!

講真,見到佢嗰啲樣⋯ 我都想黑面發火囉⋯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊