自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

我個細路都係看陳X誠..我對這位所謂醫生真係no comment

不要以為好鍾意上電視唱兒歌, 參加佈道會就係好醫生. 好醫生係要有醫德, 唔會拖, 望聞問切, 詳細解釋病情, 點樣醫個細路, 特別我每次俾診金係幾百元以上, 唔係看樓下傷風.

如果接受到佢成日問你, 你有無保險, 零晨十二點半巡房, 早上巡房望都唔望個細路兩眼, 問多兩句都覺得你煩, 答問題又無寧兩可, 誇大病情.. 咁就繼續,,

仲有.. 聽到佢打針package(到AGE ONE AND A HALF)係OVER一萬元

別墅

好媽媽勳章

依家阿仔叫做好番, 咁就講番成個故仔.

其實我個故仔好長篇. 你地可以話我無知, 信晒個醫生, 但係我無諗過醫生係差成咁.

我阿B家居意外整親, 第二天去診所看個醫生, 佢話要入醫院攪. 入院當日, 醫院姑娘問咗我一個好奇怪既問題.. 你點解搵呢個醫生 (我唔係因為佢唱兒歌或出名搵佢, 我都好後期先知佢係唱兒歌, 搵佢係因為朋友介紹) 那一刻我立刻知道.. 出事..

咁都入咗醫院, 就算. 唉, 點知阿B第三天突然發燒, 仲要由我親自同個醫生講, 我唔明點解佢唔看資料(醫院做晒RECORD)便入房看症. 最後從來無人同我解釋過點解佢會發燒. 左驗右驗完之後, 只係話有菌.

好了, 退咗燒. 諗住走人, 點知阿B唔飲奶. 咁個醫生就更攪笑. 我問佢點解會咁. 同我講: 我唔知點解你個仔唔飲奶. 我心諗, 你唔知, 我駛咩日日俾成千元俾你. 然後, 佢居然同阿B照肺. 我頭都大埋, 駛唔駛呀? 唉, 個醫生最後先話試食豆奶. 到依家, 都無人同我講過點解我個B之前唔肯飲奶.

咁我見阿B都開始肯食野, 朝早巡房就問佢幾時出得院, 佢話, 你個仔唔食野, 點出院, 出面好涷. 那天係年三十.

後來我地諗下諗下, 阿B邊度食都係一樣, 咁當然要出院返屋企食最好. 年三十晚, 我地下午五點幾CALL醫生話要出院, 佢一直無覆過我地. 好了, 晚上十點巡房, 啱啱阿B食奶. 阿仔見到佢, 發咗TIN(佢基本上見親個醫生都發TIN, 轉過臉一秒見姑娘勁HAPPY, 其實阿B都係表達緊D野), 又唔肯食, 佢話去看初生B, 然後再回來.

我同阿B講, 你快D食奶, 食咗奶走得人. 點知, 阿B一野食咗5安半. 我地都O晒嘴.

如是者, 由十點幾等到十一點幾, 中間我同老公成日都有去問醫生仲係咪仲響醫院. 個人相信以佢"専業"(平時係求求其其, 每次企5分鐘都無, 問多兩句就串你), 應該好快攪點初生B, 無理由咁耐, 個姑娘CALL 醫生, 佢話會來, 咁就十二點幾先到, 我地漏夜一點幾先成功出院.

之後, 佢仲要我地覆五六次診洗傷口, 每次七百幾元.

新年同D醫護朋友講番, 佢話家居意外跟本唔駛入醫院同埋唔駛攪咁多野. 發燒應該響醫院有菌所致.

我諗番成個故仔, 先知俾人昆咗. 咁我有一次我同阿B家居意外覆診. 我D火全部來晒, 好串咁同佢講, 我D 保險CLAIM爆晒, 係俾你CLAIM爆晒. 佢就收我200元.

諗番呢次事件, 除咗個"醫生"外, 個個人都好慘, 特別係我個仔啦, 屋企人啦, 保險公司啦, 同我間公司(我要陪阿仔瞓, 突然請咗四日假).

另外, D醫院姑娘俾我感覺係好唔LIKE個醫生, 可能佢地都看唔過眼, 成日幫我地. 個醫生居然話要一日塗四次藥膏, 兩次換紗布. 其實唔駛攪個傷口咁多次, 個姑娘同我地咁講. 我自己都覺得姑娘啱. 另外, 姑娘三番四次叫我地同醫生講快D要求出院. 同埋, 成日同我地講, 其實好小事.

個醫生左攪右攪, 本來小事家居意外都變咗大事-->發燒.

唔好意思, 唔係自己黑心. 有時候, 由呢個醫生個仔, 其實都可以看到阿爸係什麼人.

希望各位家長小心D啦.

別墅

好媽媽勳章

原帖由 angel_cheng 於 10-2-24 02:18 發表

本來我都覺得呢個醫生ok架,而且我個仔睇左佢幾次,次次佢都好有耐性咁解釋病因俾我地聽,仲同我地講唔想俾咁細個bb食咁多藥,又無好似其他mami咁知道有保險就叫我地送個仔入院嗰d,小腸氣入醫院做手術嗰次,佢成十一點 ...

佢基本上係晚上十點幾十一點幾巡房, 最晚係十二點半. 所以那個係佢個"WORKING HOUR"

別墅

好媽媽勳章

原帖由 siusum 於 10-2-23 10:06 發表

証明呢個醫生好有"愛心"...好多bk媽媽忍唔住手要"推介"一下

係呀, 我都係阿仔出事後先搵到呢個LINK. 之前最後發表係08年...

如果我早D看到呢個LINK, 我一定唔會看呢個醫生.

別墅

好媽媽勳章

原帖由 pigpig 於 10-2-23 09:33 發表
呢個醫生認真麻麻!我果時睇過佢一次,明明係囡囡咳,佢話要聞氣...我接受!跟住佢聽到我有幾聲咳,死都話係我傳染bb,連我都要聞氣,又講到唔聞後果好嚴重!最後,我竟然俾佢說服到....埋單使左成1千幾蚊! ...

我阿B住九天, 我陪咗8天, 最後一天佢見我病. 我話響醫院咁耐唔病都病. 佢即刻問我咩事..我話喉朧痛, 佢居然開咗喉糖同漱口水俾我!

別墅

好媽媽勳章

原帖由 venlee28 於 10-2-19 23:07 發表
呢個醫生,我十四年前已領教過。話說當年小女剛满月,給99傳染了咳嗽,去佢診所,佢立即叫我安排入院,當年年少無知,當然深信不疑,入了浸會,一星期都攪唔掂,一萬蚊埋單,轉了去瑪麗,果邊啲醫生見到陳X誠開咁多藥俾小女食,駡到我死,我說 ...

佢就係利用我地D無知

別墅

好媽媽勳章

原帖由 chikkee 於 10-2-20 00:59 發表

佢真係cheap精一名, 一知道有買保險佢就會提議好多檢查務求用盡所有quota $$$$為止...
有人試過晚上在醫院訓唔著,想要安眠藥,佢就半夜先到開安眠藥比個病人,但當時人地已經訓左,結果又無啦啦比多左藥費....
條友真 ...

你講得啱呀, 但我之前仲要覆診, 費時搵第二個人跟咋. 家陣攪掂晒, 就同佢唔駛再見了

別墅

好媽媽勳章

原帖由 siumuichu 於 10-2-23 09:16 發表
呢個醫生真係好差,我個女初生既時候都領過野~~話說我第一次做人亞媽,又唔識野,又緊張,見個女响醫院返黎之黎有d噴嚏,又營住營住佢條氣唔係幾順,就走去睇佢啦~~點知,同之前d媽咪講既一樣,一知道你有保險claim,就二話不說話要入 ...

唔.. 搵著個未識講野既BB來攪, 好唔得LOR.

首頁

尾頁

跳至