跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

哈哈.... 講講下宿舍變左揍仔/女經

男爵府

原帖由 BKVIP 於 10-1-14 10:37 發表

係囉… 都係開過個啦

你話向湖景係咪湖景村呀?我誤會左以為有個view係湖景

係呀, 向湖景村呀..... 呵呵, 我又講得衰左d
向湖景村應該係向西?? 我記得當時排位係排左大單位先, 跟住我排既係覺得間隔好d既, 宜家呢個係大單位之後既第2個選擇, 我地都無諗過會派得咁前...... 可能我老公都算老資格掛

男爵府

原帖由 BKVIP 於 10-1-14 10:57 發表

你老公做左好多年啦? 第1座向西唔係向湖蝶村咩?
我個間好似向西南喎,唔g會唔會好熱。去睇單位時呢個方面真係好光猛,我都几like,係怕會好晒囉。

其實呢度宿舍除左大單位,其他風水都唔係咁好… ...

佢都好多年喇, 17年都黎緊.....

其實到宜家我都唔係好知向邊樹, 睇完就忘記左, 所以我都想佢快d俾我再入去睇下..... 我同我老公成日係樹諗, 其實我地會唔會揀錯左?? 我會唔會睇既時候mark錯左?? 我地真係無晒印象......

睇返個floor plan, 我既單位係近後樓梯既

大單位好似係唔係向東架?? 其實向海既屋我唔係太敢住, 因為聽人講要睇下同自己夾唔夾, 如果唔夾既話真係會衰得好緊要......

男爵府

我再睇多次個floor plan你住西南, 有機會我地係同一個單位喎..... 你係L OR 一字架??

男爵府

原帖由 BKVIP 於 10-1-14 11:24 發表

L呀又係梯隔離。但我係向蝴蝶村喎。

我個單位係D單位囉, 我記得係向湖景喎.... 蝴蝶應該係湖景後面....??

男爵府

原帖由 ClaireMa 於 10-1-14 11:12 發表
早晨

Morning~~

男爵府

原帖由 BKVIP 於 10-1-14 11:31 發表

哈哈…講黎講去原來講緊同一單位 。湖景係內陸D,湖蝶係近海D架,我地個單位應該係向西南,望出去應該可以望到蝴蝶商場,我諗應該無樓遮住,都開揚架,你高層仲正啦。 ...

哈哈, 你一話西南又近後樓梯, 我都估應該係同一個~

我個日先同老公講, 高層係好, 但我又怕無前面d樓檔一檔, 太陽落山時間屋會好熱.... 又怕打風時會好大風...... 之後又俾我老公話我咩都諗一餐~~ :;pppp: :;pppp:

男爵府

原帖由 ClaireMa 於 10-1-14 11:35 發表
講埋少少先......

我住 2 座 1x 樓,又係向湖景

應該同我地同一款喎.....

男爵府

原帖由 BKVIP 於 10-1-14 11:36 發表

多勞多得丫麻。我地office 岩岩 confirm 有H1N1 case呀

咁你有無帶mask呀??

本來我都plan帶阿囡打豬仔針, 之後佢一直都有少少感冒, 到好返晒又話個醫生打完唔郁得, 新聞又話係d藥廠誇大, 最後我都決定唔帶佢打喇~~

男爵府

原帖由 ClaireMa 於 10-1-14 11:32 發表
係呀..

打過招呼又要做做做

賺多d $$$$

係喇, 如果你真係想近近地學d興趣班, 屯門市中心有個叫栢麗商場, 個到好多野學, 不過要好好地揀, 或者你揀左再上黎問, 我知道屯門媽媽會有好幾位媽媽都好樂意評價呢個商場學野既地方架, 佢地都幾中肯, 因為真係有學過~~

但曾經一間屯門學野既負責人同我講(個時我個囡係佢到玩pg), 如果係要學一d學術性既野, 就最好出返去學, 個位學野既負責人個到都有cambridge, phonics學, 不過佢自己都話, 屯門家長既要求低好多, 所以佢先選呢到開舖.......

男爵府

原帖由 BKVIP 於 10-1-14 11:42 發表

男人同女人諗野係唔同架。

我會換過晒d窗廉,如果係好晒既,會造一層遮光布。打風關窗就ok,我估呢d單位都几通風。

你地會唔會買過晒d 冷氣呀?真係唔明佢點解唔送冷氣,送几個入牆柜阻住晒d地方,焗限晒d 擺位 ...

我都會去做窗簾呀, 廳就未必會整遮光布, 因我地都好少日頭係屋企, 但應該會整多支野係窗前掠衫, 如果真係西斜有太陽入屋, 唔好浪費d陽光麻.....

冷氣都要買過呀, 因為我住緊個到應該會放租, 所以我地唔郁走d野, 我老公都牙痛咁聲話佢地好唔跟埋冷氣.......

其實我唔係好想要佢把風扇.... 又重又大又阻位!!

你老公個到多唔多人搬?? 我老公個邊好多人搬去呀, 佢地宜家話可能搞團購d大家需要既野, 又話一齊去搵搬屋公司

男爵府

原帖由 BKVIP 於 10-1-14 11:51 發表

你上次介紹個間我排左隊啦,但要等佢通知先有得上 好想快d搬呀,咁我可以快d開波幫阿囝搵pg.

ywca?? 係呀, 佢地要排架, 不過到你小朋友歲半左右佢就會call你去上堂, 因為佢地一期期咁上, 太細去呢個pg就唔係咁岩, 因為佢地似返nursery既形式~~

男爵府

原帖由 BKVIP 於 10-1-14 12:15 發表
我只係諗到要買冷氣喳

上次我上去睇就係見佢廳個窗好開揚, 所以都立即同老公講到時裝支野上去掠衫, 因為見掠衫位好暗下..... 而且我地多數日頭無人係屋企, 都唔怕掠晒d衫係廳

我聽我老公講, 佢地真係咩都話買呀, 有d話換花灑頭, 有d又話傢私、電器..... 佢地話會搵間搬屋公司打價, 咁多伙一齊搬都算係大生意, 唔怕會俾佢地亂屈喎

男爵府

其實可唔可以唔要把風扇呢?? 我真係好驚佢跌落黎整親個囡......

男爵府

原帖由 ClaireMa 於 10-1-14 13:27 發表
我就係想塭cambridge, RWI http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=69&cb=11224462&n=a136fd02比囡囡,佢而家喺荃灣間 ABC Pathways 上緊,另外仲有畫班,搬咗後我又唔想出番荃灣(其實係我 ...

如果你真係想係屯門學, 我見個有位bk媽媽話佢個囡返緊栢麗既First Class幾好, 個到都有cambridge class架...... 之前有個阿囡學校既家長, 佢小朋友k3, 就搵左一位上門miss教, 價$都唔太貴(好似$200左右一堂), 但單對單唔知我個囡咁細個會唔會唔好, 如果你想要佢既contact我可以pm你~

你覺得ABC pathways好唔好呀?? 我都想阿囡k1開始俾佢返cambridge class, 又諗緊英國文化協會好唔好.....

畫班就好少聽bk媽媽講, 阿囡之前就係荃灣apple tree學過, 不過個時間一係太早, 一係就佢午睡時間, 所以宜家停左..... 宜家我都努力搵緊一d for 2.5歲既畫班, 因好多都要3歲開始~

男爵府

原帖由 ClaireMa 於 10-1-14 13:37 發表
咁大把......我覺得會吹到頭暈

係.... 我記得仲有一個風琴式既暖爐

男爵府

原帖由 BKVIP 於 10-1-14 14:08 發表

搬屋公司實話要睇你有几多野搬去quote價,伙伙唔同,你問佢話公務員俾個折黎。我上次打去一間話專做公務員搬屋(在員佐級網搵既)既公司,點知佢quote 個價同我在人人個價一樣,我駛鬼搵佢咩! 仲問我係咪比較緊價錢,佢地話佢地 ...

其實搵搬屋公司先最驚, 有d無拿拿又話要茶$先乞人憎..... 我估佢地係搵一間同佢講有幾多伙人用你, 等佢地唔使亂屈掛, 佢屈一伙就10幾伙唔搵佢~~

男爵府

原帖由 BKVIP 於 10-1-14 14:10 發表

送埋晒d 唔等駛既野 真係送几部冷氣俾我好過...

咪係.... 我最欣賞係佢個沖涼town gas爐 & 雪櫃~~

男爵府

原帖由 ClaireMa 於 10-1-14 14:20 發表
我阿女都係上 apple tree 畫班

ABC 我真係覺得幾好,雖然都有好多人話佢唔好,但起碼佢地比我同老公印像唔錯,報 course 之前會有個 net 同小朋友做個 test,睇吓小朋友去到邊個 level...咁就唔洗由最低個 level ...

哈哈, 咁岩既~~

我覺得apple tree真係幾好, 可惜阿囡個年紀又要weekend就一係好早 (9:50am), 一係下午睡覺時間, 或者等佢足3歲再同佢去玩~~

jolly.... 又要buy佢個套flash 既教材.... 我就唔多鐘意喇~ flash我屋企都做到, 上堂又係flash好似.....

咁我下年都可以考慮下ABC喎.... 出荃灣點都近過金鐘, 而且英國文化協會我覺得多人得滯(15人一班), 係呢, ABC大約幾多個人一班架?? 大約幾$學費??

男爵府

原帖由 BKVIP 於 10-1-14 14:28 發表

可惜我係用電熱水爐,佢個煤氣爐我會拆左佢。煮飯我又用電磁爐,所以佢送個個俾阿媽用。雪柜 ...本身已有,依家多左個唔知放邊好

唔明, 點解唔用煤氣要用電熱水爐既?? 煤氣長開長有喎.....

我仲慘, 宜家屋企個雪櫃買左半年都無..... 唯有安慰自己, 跟呢一個大D, 宜家用緊既俾阿媽用囉~~

煮飯個爐頭, 屋企用緊箝入式既, 所以都唔會搬走喇, 搬左去屯門, 相信我都係返阿媽到食, 屋企個爐頭都唔大影響既~

首頁
12345...10

尾頁

跳至