自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

自/棍
私/van
九龍定香港
要俾提示先介紹到

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-8-21 16:55
聽講港島最易,不過而家都多咗好多車。總之九龍最難。

港島出名難,出試場已經難,返試場又要上山落斜路仲有大量路人突然中出嚟,唯一好處係得一個試場,考嚟考去都係3條線,唔會今次何文田下次新界

珍珠宮

小ice 發表於 23-8-21 23:51
你係邊間駕駛學院學?睇彩數遇到d咩師傅教,跟出面d師傅學會唔會好d?前提係有人介紹到好師傅
...

好嘅街師傅續次收費,考試當日先收車租
唔會濫收學生(有啲學之前咩都ok,交左車租之後成日約唔到),考之前預時間俾你練
唔玩電話,唔瞓覺,唔會人身攻擊
除左教技術,仲教駕駛態度,畢生受用

其實你仔可以照報筆試(而家排到9月)、pass筆試後知道考邊條線先搵師傅,路試前3個月開始學

駕駛學院聽聞沙駕、鴨駕易啲,但都有人2-3 takes,同埋硬食理論課,一定要搵街師傅補鐘

珍珠宮

小ice 發表於 23-8-22 00:24
筆試前要上堂學理論吧?然後排期考筆試?然後再搵師傅學?

唔使,自己刨本藍色書(報筆試時會送)+狂做apps
pass咗會即時出路票,知道自己考邊個試場,跟住可以去學車group搵師傅
attach0/tmp/phpYRsgIE

珍珠宮

小ice 發表於 23-8-22 02:12
原來要自己刨書去考 以為要去上堂添,即係去報筆試時送本藍色書返屋企溫書(有幾耐時間準備?筆試 ...

https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/index/index.html

幾耐時間準備: 上星期睇係9月,上運輸署網睇 https://www.td.gov.hk/tc/public_services/licences_and_permits/driving_test/waiting_time_of_driving_tests/index.html

apps: search學車筆試,我覺得難,溫左成個月,做到10次有9次啱晒就應該ok

珍珠宮

millmill 發表於 23-8-22 08:38
我學緊$340/45分鐘
一堂個半鐘就$680
啲錢倒水咁倒

所以每次肥都無左6-7k,真係會喊
到真正合格知道可以脫離無限輪迴,又喊

珍珠宮

POD 發表於 23-8-22 08:52
我個仔搵Driving King, 再加狂睇Youtube, 一take過pass

學車王只係一個平台,佢啲師傅其實都有自己接生意,經學車王轉介就收貴啲

珍珠宮

millmill 發表於 23-8-22 10:23
我希望自己15-20堂可以搞掂,不過,我好蠢,唔知得唔得

我3次加埋80節,真係好貴

你學緊應該知道自己能力,覺得唔夠就補鐘同近考試前學密啲,我第二次臨考試差唔多日日揸

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊