興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 joan0807 於 10-12-30 11:57 發表

hi~ please check pm

joan : 我都是入不到"公屋大聯盟",請指教.

大宅

JOAN: 謝謝指教.稍後會再試.

大宅

JOAN: 唉!!!都是唔得!!!!但又好想加入.....試了很多次,用了不同之名及不同之E-MAIL 都唔得啊....

大宅

原帖由 joan0807 於 10-12-31 16:52 發表

啱啱睇到~~佢個網站好似就來要更新~~遲D會關閉開個新嘅! 到時再註冊過啦~

好啦!到時我會再試的.

再次向你謝謝!

大宅

connielaw : 以前在這裡看其他申請新界之媽媽報料,大多都是7-8個月有審查,但看到你10個月都未到審查,真心淡!!!! 有消息請上來報料啊!!!!
我是申請新界三人的,於2010年11月有no.,這樣都不知要等到幾時了!!!!! 公司在這月會加薪,但一加又超額,現在只好要求公司照舊不加薪. 唉!!!!

大宅

原帖由 hungkiki 於 11-1-4 23:01 發表

睇黎我lee幾日都要"埔"住個信箱啦,但有無人知距要我打回頭補文件,系咪代表其地無問題,例如入息呢?補完文件后,就會可以出到藍咭呢?會唔會又要等三個月呢?因為我最驚入息超左,咁就浪費曬d時間啦, ...

以下是我的申請程序,可供你參考:
我申請新界3人的.
2月4日第一次郵寄申請表.
4月尾要求補資料.
8月尾再親身交表到房署.
11月10日出no.(打電話問)
12月9日收到藍卡.

以下是我需補交之文件,寫出來可讓其他申請人參考:
1. 離婚文件.(第一次交的不是署方要求的那
張)
2. 兩個仔之出世紙.(第一次我交了他們之兒
童証,以為是可以的.但署方解釋兒童証上
沒有顯示我是他們媽媽之資料)
3. 需把一家人之保單的週年紅利(若有)填入
每月平均入息內.(第一次交時是沒有把此
項目計算在內)所以便要找保險公司印證
資料,收集後才可填報.最後只差$7.00便
超額,真是一把汗!!!!!

希望可幫你了解多一些啦!!!!!

大宅

回覆 94# hungkiki 的文章

點解你四個月后先再去补交-----因要要求保險公司把証明文件再編印給我及我的兒子.再加上自己見到很多派屋心淡之報導,沒有積極跟進.所以遲交文件.
把月薪+花紅/12+保險之週年紅利/12之總和不要超過房署所公布之限額.

大宅

保單值是計落資產,保單週年紅利則計落入息.

大宅

應該每年都會有.但不是直接俾錢你.若你冇向保險公司要求提取,則會自動加在你的保險戶口內.每年之結單是有顯示該年之紅利的.即使你沒有提取過這些紅利,但房署仍是要你把這些紅利計入入息內.

大宅

原帖由 kathylala 於 11-1-11 16:58 發表
多謝大家
不枉申請等左咁久
我都希望你地快d拎到心水屋
未知間屋有冇d咩問題,等下星期3去睇樓望望
不過都預要硬架啦

恭喜!恭喜!不枉此等!!!!
祝願一切順利!!!

大宅

好的新年禮物!!!

大宅

回復 174# BBLING_K 的帖子

你等了幾多個月呀?

大宅

Wing : 恭喜!!!恭喜!!!!!!
這次派得好,之前等得都有價值啊!

大宅

我單親家庭,一個女人帶著兩個仔,開支亦十分大.我2010年11月有藍卡,申請新界三人.為了符合入息限額,自願叫老板不用加薪.
以前在此看到新界的可在6-7月內審查,但近期又看到有些新界也等了10-11個月都未審查.......唉......

大宅

原帖由 pochi_209 於 11-2-25 22:29 發表
真係等得好辛苦啊...我新界2人10年1月有藍卡都仲未審查...

吓....唔係馬!!!!!!即是超過1年......
希望你早日進入審查階段!!!!!有消息,上來分享啦!!!!

另你希望派那區?

大宅

POCHI_209:

吓....唔係馬!!!!!!即是超過1年......
希望你早日進入審查階段!!!!!有消息,上來分享啦!!!!

另你希望派那區?

首頁

尾頁

跳至