論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:工人未經批准 8 號風出街個幾鐘! 竟然唔系問題

你要有足夠証明、理據比個官睇,工人不服從or 刻意沒有跟著工作指引。 第一,工人有無簽過工作守則? 如有,咁要記錄她沒有依從指示,私自離開工作剛位。(例如,拍片,錄音……) 第2,你要出警告信/勸說信,寫明工人違反/犯錯/不當,亦要工人簽收。 勞工法例上,無話幾多封warning letter 係可以炒人唔使補錢,只要有足夠証明到工人刻意犯錯,其實可以即炒,而不需要代通知金。勞工守則有寫明。
所以,你要有心有力去“裝”佢,當然,你亦要合情合理既工作要求啦!
你要出多d black n white. Keep 好,出糧record 做好放好, 休息日工人有無簽收?工人有無假放?
總之,唔好有“痛腳”比工人揸手。

男爵府

引用:Quote:ihv2kids+發表於+13-8-16+17:43+你要

原帖由 準媽咪 於 13-08-16 發表
屋苑電梯記錄算唔算證據? 7 點幾出一次,9 點幾又出!
但佢大可以話系我叫佢去??!
...
CCTV 只可見到佢有出入過,但有無approval 都得你偏面之詞,工人死撐話你得你同意,咪口同鼻咬囉!
例如試過有個case僱主告工人偷野,工人死口唔認,反咬話係僱主送比佢。無証無據,結果告唔入。
又另一case 僱主叫工人抹窗,工人一句“i don't want to do ”僱主即炒無補錢,工人告僱主1個月代通知,有得打。結果,工人輸了。

值唔值得去「迎戰」你好好想清楚,真係幾煩神,而且仲要搵律師,律師費又值唔值呢? 斤是否必贏要睇埋當時理據!..

首頁

尾頁

跳至