懷孕前後

跳至

首頁
34567...16

尾頁

伯爵府

原文章由 iamkit 於 08-9-26 15:46 發表
我個女背後面多0左個黑印,係唔係都算胎記?

係咪灰灰綠綠咁架?

伯爵府

你地有無諗比bb食邊隻糊仔?雀巢奶粉有問題,米糊就未知,不過而家咁樣,一定唔比雀巢bb食,嘉寶比雀巢收購咗,又唔知有無問題,亨氏又話驗倒有問題......

伯爵府

原文章由 utopian 於 08-9-27 01:49 發表
可唔可以唔食糊仔,自己煮有味粥呢?
我大女以前都唔係食過好多糊仔,買一罐有半罐係開得太耐要倒的!

可以,粥就最早5個月可以食,糊仔就4個月就食得,我大仔4個月就比糊仔佢食,咁而家要諗諗好唔好細仔遲一個月先食固體(直接食粥)~

伯爵府

原文章由 jc118 於 08-9-27 02:25 發表
我都諗住煲粥仔比bb食,但係我又驚佢唔消化喎,不過佢都差唔多5個月啦!我想問下第一次煲粥仔除了送陳皮之外,仲可唔可以放d肉嫁!

5個月大第一次最好白粥先,之後可以試瘦肉粥,魚粥,但唔好比埋d肉bb食,可以將瘦肉/魚加水煲成瘦肉水/魚湯,再攞起d肉只用湯嚟煲粥仔,而淮山粥可以去中藥鋪買淮山叫佢磨粉,一係用新鮮淮山,去皮切件同粥一齊煲,煲完一齊攪爛就得~~
到6個月就可以食埋d肉,可以煲甘筍,節瓜粥,將佢整成茸可以比bb食~

伯爵府

原文章由 babymaggieleung 於 08-9-27 02:58 發表

自己用磨米機磨d米糊俾佢得唔得呢???
雪雪細個都食雀巢奶米架~~
係咪又要食日本米糊呀而家
但係人地話如果日本野出問題的話~~
襟得仲密過中國呀~~!! ...

我諗可以,但唔知點整呢?磨完再煲下佢?
唔係掛 但果時雪印出事日本無禁住喎~

伯爵府

原文章由 jc118 於 08-9-27 03:35 發表

磨米機是否攪拌機啊?
磨完之後點啊?可以打清楚嗎?
我而家搬左入天水圍唔知邊到有日本糊仔買啊!仲有我而家都驚森永細仔有事,因為無驗到細仔,只有大仔驗左!
如果有事就死啦!因為我而家有18罐存貨啊!因為我擔心10月1 ...

天水圍真係無日本嘢買 一係去銀座間大百街買Organix,Healthy times糊仔囉~~
元朗廣場後面買bb用品果間嘢買bb餅3送1,和光堂果隻米餅我大仔5個月我就比佢食,你都可以比你bb試下~

伯爵府

原文章由 jc118 於 08-9-27 03:55 發表

咁第一次都有放肉嗎?
放幾多啊?
第一次一日食幾多到呢?
我之前比米水,花旗心水,佢飲第一次我都係比一安佢試下,咁粥仔又要唔要先下佢有無反應先啊? ...

1-4湯匙分一餐或兩餐......
食每一樣嘢最好試咗先再食另一樣,睇下BB有冇皮膚敏感,肚痛,肚痾之類,2-3日試食期內咩事都冇可以食新一種食物~~因為如果2,3日食幾樣嘢,而bb有敏感之類,你就唔知邊樣令到bb咁~~

伯爵府

原文章由 utopian 於 08-9-27 04:21 發表
真係....一方面好憎大陸人同我地爭買奶粉,另一方面又覺得佢地好慘!

我係bb展訂咗一箱,貨都未到,又話加價,咁就再買,跟住就到毒奶出現,幾驚我果隻有份,好在無事,而家就慶幸入定貨唔駛同人爭!

想2號轉番A+,但呢隻真係 ...

a+2真係成日無貨,我大仔而家食緊a+2,大陸奶粉啱啱出問題果時,我搵咗幾間都無得賣,連萬寧都無貨,d藥房仲加價,萬寧買$177,藥房$180,第2日再去買加到$185

伯爵府

原文章由 Cody 於 08-9-27 23:10 發表

日本雪印

生產商:雪印乳業株式會社
http://www.mamastation.com/user_images/frontpage/japan_milk/japan_snow_brand/big.jpghttp://www.mamastation.com/user_ ... pan_snow_brand/smal ...

係呢次,出事既唔係奶粉,但出事後雪印全部都要停產.....

伯爵府

原文章由 Cody 於 08-9-27 23:16 發表

有人同我講男仔唔好飲太多喎,佢話開奶茶有隻唔知咩嘢葉,會令到男bb個腎唔好喎,不過我唔知係咪ga!

下~~真架??我以前煲過一次比大仔飲,佢唔肯飲......我fd佢個仔個幾月飲到而家歲幾,佢話清熱氣,叫我煲比細仔飲......咁煲唔煲好呀?

伯爵府

原文章由 RURUJOYJOY 於 08-9-27 23:22 發表

之前係BB展買咗幾盒明治糊仔, 唸住俾我個女試吓, 因為聽人講, 有DBABY唔鍾意食糊仔, 如果我個女肯食, 我都會俾佢食

咁又係呀~個個bb唔同,有d唔like食粥tim架....

伯爵府

原文章由 奶皇包 於 08-9-28 09:30 發表

元朗廣場後面, 叫咩名呀?

http://www.bibidada.com/shop/index.php?laungage=tw&laungage=tw
你都住元朗架?

伯爵府

原文章由 utopian 於 08-9-28 10:49 發表
香港雪印有無出過事呢?

應該無

伯爵府

原文章由 utopian 於 08-9-28 10:52 發表
嘩...咁你有無諗住轉奶粉?你個仔唔係應該食3號咩?不過我見d藥房2號3號都成日無貨!

我大仔好煩,佢只肯食a+2,歲半時同佢轉3號佢唔肯食,好肚餓都唔食,同佢轉其他牌子都唔肯食,但佢1歲時我同佢由a+1轉a+2又無問題喎

伯爵府

原文章由 Cody 於 08-9-28 23:55 發表

我都好想煲比亞仔飲呀,又驚佢好似上次保嬰丹咁頂唔住喎,佢食奶好差,搞到奀吱吱咁,一啲肉都無!

都唔瘦呀~你上次話佢有14磅,係中碼b喎~~

伯爵府

原文章由 utopian 於 08-9-29 01:52 發表
你個大仔都大個,如果要清熱氣,可以煲下其他涼茶,我99今日煲咗紅蘿蔔竹蔗水俾女女飲,甜甜地,佢勁like!!

大仔細個時煲過一次,佢唔飲就無再煲比佢飲喇~我fd係叫我煲比細仔飲~~我都有間唔中比呢d大仔飲,不過佢唔太like呢d,佢like飲湯多d~~

伯爵府

原文章由 utopian 於 08-9-29 02:01 發表
你仔仔好識食,可能覺得A+2最好味!!
我女女都試過轉奶粉唔肯食,由S26轉2號,唔中意雲尼那味!所以由果時開始轉食A+,2轉3無問題,3號食得太耐食厭咗,又轉思敏傑,而家又開始厭,4號又諗住轉番A+...haha!!! ...

你女咁搞笑既,耐唔耐要轉口味

伯爵府

原文章由 utopian 於 08-9-29 02:03 發表
咁就投其所好,煲d清熱的湯水佢飲,花旗蔘得唔得呢?!

支裝果隻花旗蔘蜜佢都飲,不過最like可樂

伯爵府

原文章由 utopian 於 08-9-29 02:43 發表
佢無論食乜飲乜都好煩....除咗零食!!
以前好中意食香蕉,但有一排又一啖都唔食,上星期無諗住佢食,佢竟然會自己攞自己搣皮食哂一隻!!!
可能你大仔都會咁,以前唔食0既而家會食!

...

我仔唔like食蕉,由細到而家都唔食......今日同呀媽tea,呀媽叫咗凍奶茶,我大仔要飲,佢飲咗一啖我問佢好唔好飲,佢話,正呀!

伯爵府

原文章由 KBIB2008 於 08-9-29 09:11 發表

我去中醫度買,開奶茶粉,即沖較方便,佢話唔好買出面那些,因其中有些物質會影響bb腦仔發展。我阿b食左好訓d,便便無咁臭,開胃d。
洐x? 大陸做喎,我唔敢買 ...

佢果d同出面買果d有咩分別?

首頁
34567...16

尾頁

跳至