自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

外傭來港縮短隔離日數至3-4日,甘港人回港呢?不如取消熔斷機制,再好好利用現有隔離中心,入境者全部隔離7日系有敝必要。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 22-5-10 13:41
熔斷唔止影響菲傭
香港做旅遊業嘅人已無工開好耐,連帶展覽業等流動性高嘅行業
香港不少外國人高管都決定返 ...

熔斷機制令到香港唔再系國際城市,已經系孤島,我老闆都系2年幾無返過屋企。

水晶宮

歌莉亞 發表於 22-5-10 14:20
無錯,而且唔係而家的事,六年前工人回來說人地出面七千人工,佢從agent度得知呢件事後開始無心機做,一心 ...

岩呀!其實都要視乎自己家庭既工作量同待遇,我請過11菲,每個用左4年都系用最低工資

水晶宮

cbeyond 發表於 22-5-10 14:37
係佢自己選擇唔返啫
我舊老闆, 英國人,2年疫情來回香港英國3次了

以前老闆一年返去起碼4次,而家點解唔返,梗系唔系佢唔想返啦,我仔起英國留學,一年安排返黎一次都勞心勞力,禁飛,熔斷,核酸檢測,之前21日酒店隔離同機票,樣樣都唔簡單。

首頁

尾頁

跳至