自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為在big 4工作關係,之前audit 過好多間慈善團體,你哋捐嘅錢都去晒director’s fund , admin fee .好多時街頭募捐嘅都係受薪,之前office 在Lee garden ,樓下成日都有啲人募捐,佢哋同一班人星期一就係幫紅十字會,星期二就幫宣明會,and oxfam, 有陣時仲會幫綠色和平•

總之大家小心啲,無謂善心比人哋利用

siusiumuimui    發表於 21-2-7 23:08

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-2-7 18:02

聽到你咁講就好啦!

大至開金庫到歡樂滿東華,小至賣旗日cash count 數期袋全部我同同事都要有份audit . 大部份慈善團體都係經過我嗰組audit . 我可以同你分享我當年出job去東華總部, 佢哋個office is so shabby , 佢地Finance team back office個conference room 冇一張凳係一樣嘅,因為全部都係人哋棄置嘅chairs . 啲文具都唔齊,冇膠紙座釘書機,我哋出job帶嗰啲文具到最後都送晒比佢哋。一張紙規定要用3次先至可以trash (copy one side , copy the other side , then 佢哋會將啲A4只剪成4分,跟住再攞隻夾仔夾起佢,當記事簿) , audit 盤數都非常之, 到而家我做咗嘢10幾年,我每年都淨係會捐錢比佢哋•.

msms0118    發表於 21-2-8 02:42

男爵府

ricecooking 發表於 21-2-7 19:20
呢個經歷有冇30年前

首頁

尾頁

跳至