跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

你小心自己身體呀!bb唔食人奶無問題,最緊要你們一家平安健康。take care n take more rest!

原帖由 B__B 於 11-2-21 14:31 發表
好唔開心,琴日燒到39。1,今日去睇醫生,佢摸我個胸時話好興,乳線炎,要食抗生素等去消,如果唔係要去專科放膿,仲要一個禮拜唔可比人奶bb。

睇完醫生打比老公時忍唔住喊咗出嚟,點解餵人奶要承受咁多?! ...

大宅

BK Milk勳章

我都係2劑

大宅

BK Milk勳章

我女都係呀...佢厭左好多日...全日食奶都唔夠750ML.
昨日就只有720ML...距離840ML好遠呀...我都怕佢會跌磅....佢飲人奶嗰餐會好D...多數飲到160ML....但飲奶粉就最多3OZ, 90ML....佢好叻而家唔飲識用手推開....又歪咀吐返個奶咀出來, 昨晚最後一餐1:30AM飲...佢飲左3OZ, 唔肯飲, 但又唔肯瞓, 係度好似扭肚餓咁...但俾佢再食, 又唔食, 佢係口痕想咬物品....我最後抱到佢3AM, 真係頂唔順好眼瞓, 就俾左奶咀佢, 3:30AM左右跌左就瞓左, 佢瞓到今早7:30AM先扭要飲奶, 人奶就飲到160ML, 剛剛10:30AM第2餐, 又飲左45分鐘...都係得3OZ....激死...我都唔迫佢食啦...肚餓會叫....但成日咁好浪費D奶粉囉....

昨日唔知係咪瞓得太多, 所以半夜唔肯瞓....

原帖由 牛仔小怡 於 11-2-23 09:00 發表 我個B呢個星期開始好似開始厭奶,一叫佢食奶就喊喊喊.. 今日七點O個餐食150食左2個鐘呀!想由得佢又驚佢食唔夠...都唔知點好..

大宅

BK Milk勳章

你要多休息, 多泵奶, 希望快D好返呀....小心呀...我由昨晚12AM到現在都未泵, 今日好懶...但都要去泵LU...唔肯就塞....唉....

原帖由 B__B 於 11-2-23 09:56 發表
放咗兩日病假,個胸好似退咗d硬,但仲有,醫生比咗5日抗生素我,希望可以消晒唔使去放膿...

大宅

BK Milk勳章

你通常晚飯食幾多味餸?我home99就一定有4碟或以上,所以工人可以食菜同魚,雞翼咁!我都明白2人家庭好少煮咁多樣,如果平日你係一菜一肉的話你煮多d菜,如有豬肉的一餐,就叫佢腸仔煎蛋囉,有菜咁都夠ga la...唔好為呢樣煩惱。

原帖由 siuting111 於 11-2-23 12:36 發表
我工人星期六黎啦..

想問下你地..我依個工人唔食豬肉..咁我地食豬架ma...咁平時煮送..可以叫工人煮咩呢??
佢又唔食..咁預備咩送..佢可以食架????

分享下,你地工人會煮咩送啦??? ...

大宅

BK Milk勳章

唉....沮喪!
隔左成12個鐘去泵奶, 都係得200ML, 都係同隔6個鐘一樣...反而仲少左...因泵少左一次....只夠阿女一餐多DD....
3月1日返工, 仲可能泵得少...因又有工作壓力...我理想係每日12AM/7AM/1PM/7PM泵4次俾阿女飲...希望可以有600ML一日, 夠佢飲2-3餐人奶...現在咁情況, 都唔知有冇2餐份量....一唔飲湯嗰日就仲少...

不過我都成日安慰自己...都差不多半人奶餵左佢3個月, 都算盡左分力....

我想最少餵到佢4月呀....努力努力...大家餵人奶的媽媽都要努力呀....

大宅

BK Milk勳章

你就好啦..有330....我好似未試過呀....
我冇飲湯真係會少GA...應該都關事....我仲開始好鬼懶, 昨晚12AM都想吞POP唔泵, 但一諗到聽朝冇奶俾阿女飲, 就的起心肝泵囉...好彩都有160ML...剛夠佢早餐飲....現在佢又飲緊啦...我俾左160佢咋, 留返40ML先...因我見到佢好SLEEPY...可能沖完涼同埋玩左一陣搖椅搞到佢好SLEEPY...HAHAHA....大家努力啦....我趁未返工, 會勁飲木瓜魚湯....今日都煲左....

原帖由 sasa612 於 11-2-23 13:46 發表
da, 我都跌晒呀....一餐多一餐少咁...

尋晚飲咗魚湯, 半夜果次就泵到330, 勁開心 ~~

但唔知係咪尋日用晒d quota, 今朝果轉200都唔夠..妖~

返工後, 真係唔知點解跌咗....唔知係咪我少咗飲湯, 奶有關..之前係屋企 ...

大宅

BK Milk勳章

我女都係咁囉...但我女大個你女一個月咁滯...我女都係食咁少咋...唉...唔知我開始返工, 下個月仲會唔會KEEP到肥嘟嘟TIM...

原帖由 gloomy1115 於 11-2-23 13:53 發表

我個女都係鐘意飲人奶多過飲奶粉, 人奶飲5安,奶粉就4安都飲唔晒

大宅

BK Milk勳章

腸仔係雞肉腸呀...
唔好迫人啦...人地都有自由食唔食GA MA...係宗教...唔迫得GA....我地夾餸俾佢都用佢對快子...怕掂到豬肉累到人....

日頭你就看看前一晚有冇剩飯菜...佢冇得揀GA...食剩就要佢食埋啦....如冇, 當然要買定D麵俾佢...買D腸仔, 蛋, 魚蛋, 菜咁就OK...你可以前一日放工買定D BREAD OR BISCUIT都要有D, 早餐啦..及等佢肚餓都可以食...

原帖由 siuting111 於 11-2-23 14:05 發表

腸仔唔係豬肉黎咩????

希望我個工人遲d食埋豬肉啦...唔駛煩ma...

你地工人大唔大食架????
係唔係放定d乾糧,面包,餅乾,等佢地下午可以食呀??

大宅

BK Milk勳章

有冇人去呢個星期的BB展? 我想去買D BB日用品, 但好似唔係好多...係咪主要係講教育? 有冇人知道呀...我上佢個網就見唔到D上次BB展咁多嘢囉....我老公專登請星期五去, 如果冇嘢看, 我就叫佢唔好去啦...

大宅

BK Milk勳章

我女都係唔係食就係瞓GA LA...現在佢冇咁扭計, 就好D, 我返佢係HIGH CHAIR囉...不過我有工人, 可以同佢玩吓...抱吓佢, 如果得我對住佢, 可能都會好似你咁諗....冇咩做...我同工人SHARE對住佢, 會好D....

我女飲完奶都會瞓1HR左右, 跟住咪同佢玩吓...EE OR OR講吓嘢....之後我又會去泵奶...到工人抱吓佢...唔喊就放係HIGH HAIR俾佢自己左望右望囉....好似而家咁, 佢又飲完奶又醒左, 特別好玩, 又會笑...又會EE OR OR, 一陣佢又再瞓GA LA...好難唔俾佢SLEEP...因唔俾佢都會SLEEP左...你怕佢夜晚唔瞓, 唯有真係日頭撩佢玩多D...唔俾佢SLEEP咁多啦....

原帖由 siuting111 於 11-2-23 14:34 發表
唉..有時真係好矛盾..
依家阿仔訓得好好呀..重好訓過夜晚....
但佢依家唔訓...我真係唔知可以同佢做乜..
訓係highchair,見唔到我又會扭計..唔通要我成日抱住佢咩...
但佢依家勁訓,又好擔心佢夜晚唔訓...

你地bb平時 ...

大宅

BK Milk勳章

Good luck! Support!

原帖由 傑小子 於 11-2-24 16:09 發表
尋日終於收到有公司叫我去見工既電話,間公司做garment 架,佢仲要打我屋企電話(我留我媽屋企電話架),咁岩昨日又請左al,返廣華覆診,返左屋企冇耐,就接到呢個電話~下星期一去見,希望見得成啦~我想多d時間陪仔仔,或者可 ...

大宅

BK Milk勳章

朋友送的cam老公昨晚終於裝好,返工後便可以看到阿女了,好開心。星期二就要返工,好唔想!希望快d到40歲就可以退休湊女啦!仲有幾年呀!

星期日就帶走阿女去阿媽home,好不捨,但咁樣我先可以專心返工,希望快d到阿女一歲,我就會收返間屋搬屋可以大d同阿女住啦!老公晚晚問我阿女可唔可以唔走,我夠想啦!不過唔放心得工人看住呢。

諗到阿女要走,好想喊。

大宅

BK Milk勳章

回覆 2# triplehome 的文章

U mean so far to 40 or the retire time is 40? Hahaha I am old la....

大宅

BK Milk勳章

我都唔放心得工人同阿女。所以要搬阿女走囉!星期五六日會返來住,係一至四辛苦d放工就去我媽家探阿女囉。

原帖由 triplehome 於 11-2-25 10:22 發表

唔可以裝CAM响屋企咩?咁咪可以睇住工人囉~

大宅

BK Milk勳章

回覆 2# triplehome 的文章

我懶嘛!同埋呢個係我target啫,到時經濟唔許可都無辦法啦!夢想only....

大宅

BK Milk勳章

近呀, 3 個MTR站囉, 但阿女會好辛苦.....所以都係等佢STAY 4日...再返HOME 3日咁, 試吓1個星期我們得唔得先...唔得就返來GA LA...

原帖由 sasa612 於 11-2-25 11:39 發表
你同媽住得近嗎 ??

如果近, 咪放工帶工人同女過去, 放工返home囉...可能辛苦少少, 但日日可以見到個女喎....

如果唔係真係會好掛住架 !

大宅

BK Milk勳章

阿女一唔帶手套就抓損面,激死我,真擔心自己返咗工佢唔知會點tim ga....

大宅

BK Milk勳章

基本上我由有咗到生之前都係初期一次咁大吧,生完更加未試過,得閒瞓已很好啦!而且好似無咩mood想做,阿女去阿媽度瞓時可能好d, hahaha!
我老公真慘,食咗一年齋!kakaka....
原帖由 siuting111 於 11-2-25 15:03 發表

haha...係咩~~

你地同老公行埋左咪呀???人地講要過100日架???

我就未囉...怕傷口痛呀~~haha

大宅

BK Milk勳章

今日泵咗2次,早上 9am 180ml, 現在2:30 -3:30 得80ml,好累呀!真想放棄!

首頁

尾頁

跳至