跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 B__B 於 27-2-2011 16:42 發表
bb微燒嗻,今日熱咗,可以唔使咁多衫比佢散下熱,應好快退。

傻啦!大家都錫自己個b,咁辛苦陀佢同生佢,個份相連感好大,唔捨得一定有,怕返工唔捨得就諗下隻衰豬d煩嘢同扭計嘢!

工人個度呢一兩日睇住佢湊,唔啱就即刻tune,最好每樣嘢第一次都 ...

睇到我又眼濕濕了...><
bb有咩唔舒服,真係擔心死我地...寧願唔舒服比哂我了.
見到佢左扭右扭咁...不過,佢又有食奶,又會笑...係個頭呀,頸呀,手仔,好熱下,熱過平時..可能真係今日天氣好..有太陽~

個工人暫時都ok,有d野無叫佢整..佢都有自動自覺,露台好快同我洗左個地,狗狗可以曬下太陽..hehe..
今日老公同工人買送,老公同佢講下野,工人話放假唔周圍去,唔想用咁多錢,佢有個4歲個女,想賺錢返去印尼多~
佢尋晚第一日訓,佢開燈訓,因為見佢無關燈,今日老公同佢講返,佢話太黑唔敢,以前會開d燈..老公叫佢關燈訓試下囉.
唔通晚晚長開燈咩...電費好平呀!!!!!

健健康康,快高長大啊~

男爵府

剛剛睇醫生..
因為我依家all完尿都有少少怨怨赤赤痛咁.
醫生話尿道炎,加上我d分泌又黃同臭臭地,醫生話係陰道炎,話想唔想比佢睇下..當然唔想啦..因為佢係男醫生,平時只係睇傷風病之ma,加上今次睇醫生食藥之如,想拎多兩日sl,留係屋企睇工人同bb...
下星期去健康院檢查時,要比醫生睇下係唔係陰道炎了....妖...真係煩麻呀...
搞到依家要食藥....><

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 阿早! 於 28-2-2011 14:56 發表

我之前都有喎, 去婦科check過, 又種菌, 最後係咩事都無, 一切正常.

我驚真係陰道炎呀...我未黎M呀...不過比以前未生BB前,多左D分泌囉..本身唔多既..生完BB之後唔同哂...同埋臭好多...真係煩...

阿早,你好犀利呀,豆豆已經預備咁多讀書資料...你真係好媽媽呀...我好懶呀...連玩都懶懶地...haha..不過,見到你地咁積極..我都要做返d野先...hehe^^

健健康康,快高長大啊~

男爵府

你地真係有耐性既好媽媽呀...
比bb睇書聽英文歌...要10個讚呀!!!

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 fatfatbaby2010 於 28-2-2011 15:07 發表
我買教材都係因為自己要返工, 日頭有d野可以比姐姐同99播比阿仔聽.
另一個令我急需買教材既原因係, 有幾次我都聽到阿仔發咗個音, 好似"喂"字咁. 有日我放假, 99如常上黎睇bb, 佢一抱起bb, 我就係咁聽到99"喂"阿b, ...

不過,男仔好似係遲d先學講野架...我家姐個仔,同表姐個仔就係囉.
我表姐個仔2歲多,唔係太識講太多野,所以要比佢讀n班.
佢個女反而無讀n班..因為學講野快d.
女仔會早熟d架...

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 sasa612 於 28-2-2011 15:14 發表
唔好估估吓...比e生check下啦, 怕男e生咪去睇女醫生囉 !

係呀...下星期睇健康院產後檢查..如果真係有事再去睇婦科囉~

好驚用鴨嘴呀....><

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 fatfatbaby2010 於 28-2-2011 15:16 發表
係架, 男仔係會慢d先開聲講野架, 雖然佢未識講野, 但係佢已經開始吸收緊大人既說話架喇, 我實在唔想阿仔一開聲就"喂"我囉.

haha...係呀...
依家成日都係"丫古"咁..

但好似聽人講...遲d學講野既小朋友係叻d架ma...唔係咩??

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 阿早! 於 28-2-2011 15:18 發表

唉, 其實我覺得豆豆會好辛苦囉.....我自己諗起都頭痛. 唔想迫佢學野, 但又怕佢真係會差過人(d書呀, 其他家長呀又話2歲前係黃金期, 要好好開發佢地腦袋, 又呢樣果樣); 迫得佢勁又怕佢會好抗拒, 我辛苦得來亞b可能 ...

我覺得豆豆會好叻仔wor...因為你老公咁叻...似爸爸ma..
你老公一定可以教到豆豆好好架..放心啦...

而我老公..唉..我同佢講..佢又話唔駛太快架...唔知佢想點...因為讀書依方面,交比老公負責ma...因為我唔叻囉..hehe...

阿早,依家搵定唔怕既..將來一定用得著呀~~到時我又可以問你呢...keekee...^^

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 阿早! 於 28-2-2011 15:24 發表

喂喂, 開著部機播兒歌咋喎......咪咁懶啦~

睇書都係我響度, 就拎本大硬皮書同佢睇下, 最多睇2-3分鐘架咋, 得幾板書好快就掀完講完. 如果唔得閒, 我都係放佢響chair, 上面有d公仔, 有d布書比佢自己玩下架咋. ...

我有呀...有叫工人播比阿仔聽囉..
見到工人會唱比阿仔聽下囉...abc個d..

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 B__B 於 28-2-2011 15:31 發表
其實我想provide一個開心嘅童年比bb,所以比咩佢都希望係開心嘅環境下...

但佢開始大,又唔可以成日咁悶,同埋我個工人唔識氹bb,所以比個tool佢,唔好用佢d唔啱嘅句字同我個仔講嘢...

佢可以將"d嘢擺係邊?"講成"d嘢邊 ...

hahaha....勁!!!!
你咁可以留意....超細心mama呀~

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 B__B 於 28-2-2011 15:57 發表
留意到係因為佢成日拎住d嘢問我擺係邊,但又講錯晒,我咪話佢囉,仲要佢講番一次比我聽,但好快又唔記得.之後又錯時自己都唔知,仲問我佢講咗咩... mouth:mouth:" />

係喎,妳個工人點呀?妳今日唔係要睇住佢咩,仲上bk?

...

我個工人都ok...阿仔依家訓緊highchair,工人幫阿仔剪手甲...不過我叫佢唔好剪..磨好啦..唔係咁長..但係佢都會剪下囉...真係好驚佢剪到阿仔d肉..

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 YTbaby 於 28-2-2011 17:06 發表
我已經佢一睇就轉佢塊面架啦~~~
但佢仍然扭條頸望向tv 果邊...

依家都成日見佢一睇就轉位...等佢睇唔到囉~~

我無比阿仔睇電視架~~

健健康康,快高長大啊~

男爵府

想問你地呀..
你地平時返左工,比唔比工人睇電視架???

我無開電視比工人架..

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 wyllai 於 28-2-2011 17:12 發表

我工人由day 1開始都無睇過電視....

咁你地食飯時會開電視???
即係平時佢自己同bb係屋企..唔可以開電視???

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 B__B 於 28-2-2011 17:44 發表
當然啦,佢要睇都睇住個b

明白..

咁你地係唔係吩咐工人平時係屋企,你地返左工後.
只係睇住bb..其他工作唔好做...
你地工人手腳快唔快架???換片換衫??

健健康康,快高長大啊~

男爵府

以前食飯,我可以食兩碗飯,勁多送,好好胃口.
今日下午,只係食左3個蛋達,剛剛食完dinner食左一碗飯,菜,4只雞亦...好似無咩胃口咁.
唔知係唔係依家多左個工人一齊食,唔係太慣呢~~
加上星期三返工...好似無咩mood,提不起食慾...
我同老公發覺比平時食少左...

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 kikim 於 28-2-2011 19:06 發表

我依家都趺落生長線, 其實覺得好灰, 點解人地D B個個肥肥白白, 自己個個一個月都重唔到0.8KG, 唔達標, 佢今個月重左接近0.6KG咋, 真令人好傷心AR, 我已經好努力餵佢架喇....點解會咁架 ...

唔好擔心啦...媃媃努力緊架~~
可能似你呀..你依位mama咁瘦...阿女似你囉.
最緊要bb無事無病,每個bb骨骼又唔同..
繼續祈禱主一定看守的!!!

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 Vana 於 28-2-2011 21:22 發表
咁佢每餐食得快唔快架? 即係佢其實想唔想食架?

不如試下餵密d....每餐份量減少少

其實真係個個bb唔同..... 我都好羡慕人地個b肯瞓覺...真係個個bb有本難諗的經架..

...

我發覺阿仔開始大食..一日5餐,可以食哂...
夜晚食180ml可以食哂...
但係好衰..每晚食完180ml好鬼精神..要一個仲多d先慢慢訓..唔係食完立即訓囉...
夜奶我同老公自己餵..唔比工人餵呀...想親近阿仔多d呀~
沖涼唔比工人沖...老公做返!!

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 Vana 於 28-2-2011 21:35 發表
講開bb唔瞓覺..我真係就黎顛架勒..亦都好嬲自己...真係要呻吓!!!!!!!!!!!!

我個b真係唔知做乜事..... "樓"計到呢...... 由出世到而家, 肯自己一個人瞓著既次數真係5隻手指都數得哂

佢今日由中午超級大大大喊到而 ...

vana,
我好明白你..因為有時阿仔都會好扭計..喊到我自己都忟同嬲.

不過,你要睇bb個情況,係唔係唔c服,肚餓,熱...等等..

會唔會你地抱得太多呢??抱慣左唔好..放佢係highchair,再比奶咀..按撫下佢..其實有時用奶咀無問題..bb咬咬下又會訓著..你就拎走佢..起碼bb可以訓下覺呀..

同埋女女係唔係去完街,見左好多人呀..佢驚所以唔訓同喊囉...

不要怪責自己..女女大大下好得意同乖架啦..到時成日痴住你嗲你呀....hehe..

健健康康,快高長大啊~

男爵府

我個仔又係..每次喊同扭計時..好少抱佢..放佢係highchair搖下佢...或者比奶咀等佢冷靜..之後拎走奶咀...有時bb扭眼訓...
我同工人講左..唔好成日抱住bb...抱慣就好難湊了..

健健康康,快高長大啊~

首頁

尾頁

跳至