興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身唔識玩相機, 想要一部方便簡單操作相機可幫小朋友影到"靚"相. 傾向傻瓜機, 但SALES話影細路冇反對焦快好多.
1)想問我應該買傻瓜機定冇反?
2)如果傻瓜機RX100 / RX100II 好嗎, 對焦夠怏影細路嗎? 除此以外, 又無其他平靚正選擇?

真係唔知應該買邊部? 可唔可以俾D意見我? 去到SHOP, 每次SALES都俾不同MODEL NUMBER我, 我都暈暈地.

大宅

回覆 Streetboy 的帖子

即SONY機好D?
A6000比A5000 同NEX5T 又點睇?

大宅

而家嘅傻瓜機或無反好多都做到單反質素同埋簡單易用.......傻瓜機除左RX100, 有無其他好介紹?

大宅

我只問SONY是因為我只去了SONY專門店睇

大宅

回覆 chasiuchasiu 的帖子

本身完全唔識影相, 換鏡?!....好遙遠的事, 我亦未必會.
只係想搵部簡單按一個鍵就可幫小朋友影到靚相的相機

大宅

如買PROSUMER機, 請問有咩推介呢? 用來影新活照, 唔想額外花錢再買鏡(見好多人都話KIT鏡唔夠用,要再花錢買鏡), 我C9仔要求唔太高, 易用方便影到細路走動就OK
Panasonic DMC-GX1X OK 嗎? 我見好平$3XXX.

大宅

A6000 好貴, 想搵$5000樓下

大宅

Thanks!!!

首頁

尾頁

跳至