自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chun703 發表於 19-8-9 08:59
我有1個出糧, 1個儲蓄, 仲有1個係以前投資時開左. 3間唔同既銀行

有時要將錢調黎調去都幾煩(例如搬人仔去 ...

人仔可以登記轉數快,或戶口轉,都好方便架

水晶宮

cattz288 發表於 19-8-9 09:08
仲未可以用轉數快交人仔咭數! 仲諗緊點找錢

我幾個銀行戶口互相登記左,無論港幣定人仔都可轉來轉去。好方便

水晶宮

chun703 發表於 19-8-9 09:40
咁數完做定期會唔會唔係"新資金"?

第二間銀行轉過去一定係新資金呀。

水晶宮

chun703 發表於 19-8-9 09:39
請教一下, 即係我有3個戶口, 去每個戶口登記返我另外2個戶口既資料就得?
我以為一定要跟電話號碼去轉數呢! ...

另一jm已答左。

同埋就算轉數快都可登記幾間銀行,不過只可預設一間。用轉數快轉其他銀行時唔揀預設,銀行清單選自己想轉嗰間都可以入到。

不過大額我覺得經登記戶口轉會穩陣d, 心理上

水晶宮

小紅梅 發表於 19-8-9 10:24
因為理財經理話咁大額冇理由用轉數快

唔用轉數快咪登記自己戶口轉數,開支票都要去入票呀。

ebanking 方便好多,可以 set daily limit. 轉比其他人可考慮開票。

首頁

尾頁

跳至