自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

可愛教主2 發表於 23-10-26 23:31
打算申請一張, 研究緊邊間銀行, 外遊用

Debit card 用hsbc, 貪佢可以係app轉錢,用開方便。

goldpiglet    發表於 23-10-27 07:49

公爵府

蘭開夏道 發表於 23-10-27 05:24
是去到當地轉也可嗎?即如英國,去到當地才在app轉要用的英磅,去到比錢用debit嘟便可以嗎?
...

可以,你可以香港轉定放外幣戶口,或到時比錢直接扣港幣,好彈性,佢會先扣外幣,無就扣港幣,方便

公爵府

可愛教主2 發表於 23-10-27 20:56
咁幾好喎。 其實呢張debit card響香港用當eps咁,扣港元。 響外國就扣外幣,起碼淨係袋一張卡, 還可以取 ...

我未係香港用過呀,我都係申請左幾個月,試過去外國用過,拍卡同攞錢都ok, 但因為香港本身都有張銀行咭,所以無想過係香港用黎攞錢。

公爵府

lemonlemoncc 發表於 23-10-27 22:45
Hsbc debit card 可以用係食店, 購物同普通信用卡一樣?

我係外遊時用,無試過係香港用,我先係app將港幣轉外幣放外幣戶口,去到買野或食野如果收卡,就用黎比錢。 佢係debit card, 用法同credit card 一樣,但最緊要戶口有錢,因為無credit 的, 但比credit card 好係外幣唔使收手續費,有啲credit card 簽外幣要收2% 手續費,所以我先申請外遊用,反而無係香港用過,因為香港信用卡一向唔收手續費,仲可以儲分換野。

公爵府

Ritzmary 發表於 23-10-27 23:46
debit card 嘅缺點?

無credit, 戶口有幾多錢就只可以用幾多錢,無儲分換野。

公爵府

可愛教主2 發表於 23-10-27 20:50
謝謝各位意見,估唔到咁多人用匯豐,因為自己查個資料,起初諗住申請citibank,唔係嘅可能都渣打,點知竞 ...

其實間間都差唔多,你係邊間有戶口就申請邊間,可以慳返開戶口。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊