興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都唔知大聯盟要CLOSE添.我仲快快手POST左D野上去添.,呵呵.

大宅

我想問下如果房署將份FORM寄番比我,會幾多日內收到架?因為岩岩打去話琴日寄出左比番我,叫我留意信箱喎,但問距系咩原因要打回頭,距又話電腦睇唔到,,都唔知系咪吹水架..咁大間政府D電腦連少少原因都睇唔到...搞到而家心情好down,又要再入表>>等三個月,第一關己經搞到咁...唉..

大宅

我都希望系1,2日內收到啊.咁可以快D知道咩原因嘛,不過唔知會唔會距地把口話己寄出,但實情仍然未寄出,等一大袋文件先寄出.

大宅

原帖由 joan0807 於 11-1-4 17:44 發表

你最好留意信箱~好似我咁打回頭都吾知~咩都收吾到....要重新申請過浪費半年時間

睇黎我lee幾日都要"埔"住個信箱啦,但有無人知距要我打回頭補文件,系咪代表其地無問題,例如入息呢?補完文件后,就會可以出到藍咭呢?會唔會又要等三個月呢?因為我最驚入息超左,咁就浪費曬d時間啦,

大宅

原帖由 兩個仔媽媽 於 11-1-5 11:03 發表

以下是我的申請程序,可供你參考:
我申請新界3人的.
2月4日第一次郵寄申請表.
4月尾要求補資料.
8月尾再親身交表到房署.
11月10日出no.(打電話問)
12月9日收到藍卡.

以下是我需補交之文件,寫出來可讓其他申請人 ...

謝謝你回复啊,我都未收到信要補交d咩野,不過我都擔心要交跟你講個d既保險文件,都唔知系邊度死比距啊.我又擔心系入息問題,,唉第一關己經煩死,我收到后再上黎話你地知.不過我想知點解你四個月后先再去补交,系咪距會有限期幾耐之后先可以去交架?
同埋你知唔知距話我補交文件,代唔代表入息都可以叫做過左關呢?同埋你點知道自己多7蚊就爆啊?可以問距地架?

大宅

回覆 96# 兩個仔媽媽 的文章

其實我都唔知自己有無保險周年紅利,因為我一年先收一次月結單,而且每月只有支出(供款),沒有收入(比番錢我),所以我都唔知會唔會同你講既要求一樣啊.但保險唔系計去資產度咩?

大宅

咁保單週年紅利系每月定每年都會入錢比你架?

大宅

明白曬啦,咁我要羅番d單出黎睇下至得..thx.

大宅

之前都屋企人住,跟住諗住申請公屋,所以去左退戶藉,我想問下交表時系咪要連埋退戶藉證明信一齊交呢?

首頁

尾頁

跳至