自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

已更新

小孩已說唔小心又道歉,有必要鬧得咁兇狠嗎?

不滿老婆被踢 港漢狂鬧狂推細路兼報警上集

[片主的留言]
上集
大家點睇?
個小朋友過馬路踢到個男人嘅老婆
利申係我自己公司
下集7分幾鐘
是咁的
我返返下工無啦啦有個小朋友走入黎
個小朋友個樣好無助
然後我問佢有咩幫到佢
佢唔出聲
然後個男人就跑左入嚟
塞住左我門口
喺度不斷X個細路
然後我出去幫手勸叫先生你冷靜啲啦
小朋友貪玩正常嘅
佢同我講唔好意思阻住你做生意
我話一係要嘈呢就出去門口嘈
佢話怕個小朋友亂走我已經報咗警
中集:
https://www.facebook.com/groups/driving.habits.hk/permalink/1204127636271029/
下集:
https://www.facebook.com/groups/driving.habits.hk/permalink/1204207709596355/

片主已講結局

http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20151024/286548
事源有網民上載了一段片段,他在沙咀道一間手機店工作,見到有一個無助的小朋友進來,及後就有一個成年男子進來,塞住門口,不斷罵這個小朋友,聲稱這個小朋友在馬路了踢到他的妻子。當時網民已好言相勸:「先生你冷靜啲啦,小朋友貪玩正常嘅。」那男子先講:「唔好意思阻住你做生意。」但同時向小朋友惡言以對,不斷用手推撞小朋友,阻止他離開店鋪,並拿出電話報警:「有小朋友一腳踢我太太,我現在想警察幫幫手。」

其實那時小朋友已經在嗚咽著,在另一片段中,更是向那男子和太太道歉,不斷說對不起,但那男子仍不領情,更兇惡回應:「對咩唔住啊!踢人你講對唔住,我打你得唔得?得唔得!」

影片上載後,即時引來大量網民留言,指這小朋友雖然有錯在先,但是應該是教,不是報警處理,又大罵這男子小器,小事化大,根本沒必要「搞大件事」。

伯爵府

Sofia_happy 發表於 15-10-24 21:12
我會鬧,但唔會報警,個男人仲小學鷄過個細路
個小朋友比佢鬧到喊,今晚很定發惡夢

0o...雯雯...o0    發表於 15-10-25 05:27
funbi0816    發表於 15-10-25 01:33

伯爵府

mwmyway 發表於 15-10-24 21:18
個細路係咪特登踢,係咪之前鬧過再踢都唔知wor,不作評論
第2,3段片小朋友都有講對唔住,同講話係唔小心

就算特登踢,都報了警,有必要咁兇狠鬧個小朋友嗎?

伯爵府

urbanarea 發表於 15-10-24 21:24
可能扮報警教訓個小朋友?

D資料不完整
第3段片有警員到場

伯爵府

金不換 發表於 15-10-24 21:30
第三段唔見有警察
第三段片up得唔好,尾段斷片,但大約6:27秒開始,可聽到個男人同警員對話

伯爵府

happybnh 發表於 15-10-24 21:39
我會首先向那男人及女人道歉,如個女人真的受傷,我會報警,如個女人無受傷,又唔領情,係咁發顛再鬧的話, ...
小朋友父母當時不在現場

伯爵府

teresa621 發表於 15-10-24 22:16
#1 已更新了,注意圖中有粗言

伯爵府

已經喊住道歉求原諒,個店主又幫佢求情,個男人仲係得勢不饒人,真係嚇死個小朋友

伯爵府

Wolly 發表於 15-10-24 23:15
小孩父母應該會心痛
我唔係佢父母,見到也心痛

tsung    發表於 15-10-25 00:14

伯爵府

金不換 發表於 15-10-24 23:25
唔知警察來到之後點?父母又無出現
警員到埸個男人第一時間話個小朋友犯法

警員第一句就話個男人 : 佢犯唔犯法唔係你話

Cateye8888    發表於 15-10-25 11:52
小寶貝兒    發表於 15-10-25 11:14

伯爵府

sfccwy 發表於 15-10-24 23:41
之後小朋友點呀?佢家長有冇到場?
跟進中

伯爵府

kkvicky 發表於 15-10-25 00:11
妳睇咗片未?個男人自己話個小朋友從後向前行時踢到佢老婆1腳。只係咁,就要咁樣兇個小朋友又推個小朋友? ...

見個小朋友雙手欏住野,可能真係唔小心至踢到佢

伯爵府

pumpumpurin 發表於 15-10-25 00:20
咁片主食花生都食得好過引喎……
片主有出聲幫個小朋友,並無食花生
[片主的留言]

1.
上集
大家點睇?
個小朋友過馬路踢到個男人嘅老婆
利申係我自己公司
下集7分幾鐘
是咁的
我返返下工無啦啦有個小朋友走入黎
個小朋友個樣好無助
然後我問佢有咩幫到佢
佢唔出聲
然後個男人就跑左入嚟
塞住左我門口
喺度不斷X個細路
然後我出去幫手勸叫先生你冷靜啲啦
小朋友貪玩正常嘅
佢同我講唔好意思阻住你做生意
我話一係要嘈呢就出去門口嘈
佢話怕個小朋友亂走我已經報咗警

2.
佢阻住我個門口

出左聲⋯叫個位先生冷靜啲
唔好郁手郁腳

第一集cut左之後
我講左好多野
個男人只係同我講唔好意思
阻住我做生意

3.
我再講
條片分開三集
係因為每一次我幫手嗰陣時我都會停左條片去

伯爵府

亞牛亞妹 發表於 15-10-24 23:42
咁知唔知之後點呀?睇到真心痛

片主已講結局

伯爵府

SColour 發表於 15-10-25 09:25
個小朋友如果有心埋創傷,可否告返個男人

這個可能要問了解法律常識人士至知道

伯爵府

emmiedustie 發表於 15-10-25 10:45
嗰次件事係個細路特登打佢,仲要係好幾次,憑呢段片,個小朋友似係心急想過呢兩個pk唔小心踢到佢,個男人亦 ...

而家d唔只蝦細路

• 搭巴士拒摺BB車 女子狂鬧司機衝黃燈
http://nextplus.nextmedia.com/news/spot/20150405/178901

我諗起珀麗灣村巴BB車事件
話要向運輸署投訴,同要去巴士公司投訴就收聲去投訴,又嘈又鬧個司機有用嗎?
還影响其他乘客

同一道理,就算個小朋友真係存心踢佢太太又如何?
都已報警了,小朋友已說唔小心踢到,也道求原諒,對方只是一個大約8-9歲的小孩,就等警員到場處理,有需要得勢不饒人咁鬧嗎?

伯爵府

susumi123 發表於 15-10-25 17:40
隔離post話呢個小朋友之前已經踢過人, 如果係咁, 真係要俾d教訓佢先得, 咁細個已經隨街踢人, 咁大個咗會點? ...

就算佢之前踢過人有前科,我都係跟翻我#3一樣的回覆

如下...第2,3段片小朋友都有講對唔住,同講話係唔小心

就算特登踢,都報了警,有必要咁兇狠鬧個小朋友嗎?

伯爵府

birdbird 發表於 15-10-25 19:18
請問係边個舖話個細路追住人黎踢?会不会是2單不同事件、不同小孩?

就算個細路係蓄意,個男人要算帳,是 ...

同意

首頁

尾頁

跳至