在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

我做咗ftm一年多啲,我仔五歲時先放棄工作,我之前做政府工,我掙扎咗好耐,因為真係高薪厚職,加上工人本身都湊得好好,所以無乜誘因唔做。不過,我覺得佢出世咁耐,我都全職工作,比佢嘅時間唔夠,加上佢舊年K3,準備升小學,我想自己留係屋企,多啲時間教佢,所以就辭咗職,而家個仔讀咗兩個月小一,我同佢都適應得好好,同佢關係好親密,加上而家自己煮飯,老公係開心過之前,因為我工人煮飯唔掂

由工作轉ftm最大嘅係心理關口,因為無咗收入。消費模式、自我價值都會差咗,伸手問人拎錢嘅感覺唔好(可能我自己問題),但為咗個仔,我覺得值得,亦無後悔,不過個仔再大啲,或者會做返嘢

夏落特    發表於 18-1-6 09:03

子爵府

oreoa88 發表於 17-11-3 13:57
我同你背景有dd相似,依家打緊政府工,但只是低薪低職小小小職員,但個位都好忙,常常無償OT. bb依家6個月 ...

我無,完全無,因為個仔開心咗好多,同埋我有返兼職,叫做有小小收入,比自己同個仔買下嘢

咩時候轉好睇你心態同需要,我仔細時,因為我工人非常好,我好放心,所以想搵多啲錢,因為我覺得湊相對簡單,只係衣食住行,但個個仔去到4、5歲,真係要開始用心教,加上佢嘅功課、評估都開始多,呢方面工人或者老人家代替唔到媽媽,所以我先決定唔做,自己全職教,so far效果都好好,個仔鍾意我教、亦好聽話,不過可能我仔比較易教,有啲小朋友可能需要花多啲時間同心力

其實只要過到經濟同自己心理嗰關,幾時轉frm都無問題,最重要同老公傾掂,計掂條數就可以

首頁

尾頁

跳至