跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 B__B 於 11-2-21 14:31 發表
好唔開心,琴日燒到39。1,今日去睇醫生,佢摸我個胸時話好興,乳線炎,要食抗生素等去消,如果唔係要去專科放膿,仲要一個禮拜唔可比人奶bb。

睇完醫生打比老公時忍唔住喊咗出嚟,點解餵人奶要承受咁多?! ...
你要小心d呀,之前有個1012媽媽真係要去放膿呀仲要日日去洗傷口勁辛苦,佢仲話d奶唔可以比bb食架,take care!

大宅

原帖由 Vana 於 11-2-28 22:31 發表
tks for sharing & 鼓勵...

好長呀個thread同埋d link....睇左好耐...大約明白其實宗旨係由得佢喊...唉, 我都明..但好難做到...尤其真係個個陪月都話未見過好似我個女喊得咁巴閉既bb

呢排佢仲一路喊一路 ...
其實我一向都係咁做,通常小天使喊我會睇下佢係咪濕左/肚餓/嘔奶先如果樣樣都唔係我就唔抱,咁佢喊一陣多數都會瞓,有時喊好耐或者喊得癲我都會抱一陣,抱住都仲喊我就放返低佢,呢排唔知佢係咪大左瞓少左都會喊多左我都冇理佢,不過我都識識地分佢d喊聲,佢肚餓就會"奶奶奶奶"咁喊,唔舒服/想嘔奶/肚餓就會扁哂咀"唔 ma 唔ma 唔 ma"咁喊,扭計就會癲左咁喊.....佢喊嘅時候真係唔可以比佢見到你,見到你佢會喊得勁d架,希望你呀囡乖乖地唔好成日扭抱啦.......

大宅

原帖由 sasa612 於 11-3-2 15:11 發表
唔係呀....我初初泵時, 食double, 每日3次, 每次2粒....之後d奶量就多咗....咁我keep住定時泵, 就keep到stable唔食都ok....

只係返工後少咗之嘛....係公司太趕了....泵得唔夠時間呀..

我都打算買番樽補補佢...hehe ...
我想問你more milk plus係邊度買呀,我而家都買少見少就黎冇奶喇......

大宅

原帖由 Vana 於 11-3-2 17:11 發表
你試下飲多d湯水呀...我而家日日飲湯...乜湯都飲

木瓜魚隔日煲咁滯....我呢排真係多左奶呀
我陪月走左冇湯飲喇,湊住呀囡落唔到街買嘢呀,老公又忙就黎變人乾喇.......

大宅

原帖由 sasa612 於 11-3-2 17:17 發表
你可以打去問下你適合食咩配撘

http://www.mamabbshop.com/index_ecat.php?cPath=29_9
唔該哂~~

大宅

原帖由 阿早! 於 11-3-2 17:36 發表

我搵唔番你新個msn, 我pm你add番我啦.

不如搵一個集中add晒我地, 再group會唔會方便d?
贊成呀因為我唔識add架

大宅

原帖由 Vana 於 11-3-2 17:47 發表
多謝大家既鼓勵呀

我呢2日都開始用新既attitude去對bb.... 無計啦, 佢真係唔鍾意瞓覺我都無計

初初個個都話bb要瞓多d覺..咁先長肉同埋會腦部發育...但如果迫佢瞓, 佢唔瞓仲係咁"樓"...係咁喊大家都無好處

而家唯 ...
我個囡同你呀囡溝返混就好喇,佢由尋晚11:30瞓到今朝10:00,到而家都仲瞓緊,醒嘅時間加埋都唔知有冇1個鐘,我驚佢第日變大懶豬呀......

大宅

原帖由 mini.bb 於 11-3-2 19:29 發表
好羨慕天使b_b女咁訓得呀....
我呀媽話佢咁瞓法有冇問題呀

大宅

原帖由 smallbrother 於 11-3-2 20:35 發表
我O係www.mamabbshop.com
可唔可以去鋪頭買架我唔識上網買呀......

大宅

原帖由 siuting111 於 11-3-2 20:52 發表

我好想阿仔好訓得囉....易湊好多ma~
如果大個左都掛住瞓覺咁就大獲喇.....

大宅

原帖由 Vana 於 11-3-2 22:19 發表
我地bb真係兩個extreme..... 婆婆不知幾擔心,返左屋企都係咁打黎睇下佢有無瞓....

雖然呢2日同bb玩,佢就好開心好得意,仲完全唔喊,乖到不得了.... 但我同佢講野都講到口水乾...

同埋佢咁樣唔瞓法,我真係好擔心-.-

...
最緊要有增磅應該冇問題嘅,你有冇問過健康院d姑娘呀,可能佢真係似你唔駛成日瞓呢,不如你搵多d教材返黎同佢玩吓又可以學到嘢,遲d等小天使大d同你個囡一齊玩吖......

大宅

原帖由 smallbrother 於 11-3-3 01:02 發表
我上次都係叫c6去尖咀舖頭買架~ 上面有個地址, 去之前打去問下有冇貨.
咁等我問吓老公食唔食好先,佢話驚係藥呀b食左唔好喎.......

大宅

原帖由 eeie 於 11-3-3 09:00 發表
瞓得先長肉ga ma~ 好羨慕!
我個b, 日頭通常唔會瞓多過1 hour, 夜晚最多都係瞓5 個鐘 (不過只係試過2 次) 多數半夜都係瞓2-3個鐘就醒!
不如你試下比保嬰丹佢食吖,我小天使之前咳唔想比佢食藥,咁咪試下食保嬰丹囉食左好似仲瞓得好d添.......

大宅

原帖由 dada123 於 11-3-3 09:45 發表
我女都係懶瞓豬...hehehe...食飽又瞓, 未飽都瞓...hahaha
我發覺佢地兩個都幾似樣連懶瞓都似埋

大宅

原帖由 sasa612 於 11-3-3 10:02 發表
可以打電話去order...
佢滿300送office地址, 住宅就好似要加錢, 你打去問下.
唔該哂!咁買一樽都夠$300啦.....

大宅

原帖由 yocoffee 於 11-3-3 22:13 發表

有好多牌子, 係咪余仁生最好?
我係買余仁生呀成日比d大6人搶到冇哂貨

大宅

原帖由 YTbaby 於 11-3-4 10:14 發表
滿左3個月+10日...

即係由出生果日開始計ar
唔係照數100日咩我係咁計喎,唔係計錯左咁大穫呀,咁我百日宴咪遲左擺囉

大宅

原帖由 faytin 於 11-3-4 16:47 發表

我都係咁數, 但第100日係fri, 所以遲一日擺sat.
你哋擺百日請唔請朋友? 心大心細ing. 想close d嘅朋友join, 但又唔想人哋破費.
我有請close fd呀咁佢地之前都有買過禮物,我當請佢地食餐飯同埋聚一聚咋,我親戚都7圍起碼要擺11/12圍呀.......

大宅

原帖由 faytin 於 11-3-5 10:27 發表

嘩11/12圍咁多, 你幾時擺呀? 我plan住2/4, 但仲未決定喺邊擺, 價錢又未check.
我3月19日擺係紅磡國際都會商場彩福皇宴呀,我check過德興同稻香都ok本來去返德興擺,因為彩福我細佬識人所以先係果度擺其實德興都ok架你可以打去問吓.....

大宅

原帖由 Vana 於 11-3-5 12:23 發表
大家差不多時間喎...我1/4擺呀.... 62係b囡仲未出世己經block左人地1星期既場 .... 最後改名個陣搵人定埋邊日...

我同老公其實唔想搞..但我地知62最鍾意請飲...今次仲要係佢第1粒孫....簡直係喪擺...

唔同既屋企人 ...
我都係唔想擺架又係第1粒孫老爺想擺連佢d親戚都成日問,冇計群眾壓力咪擺囉.......

首頁

尾頁

跳至