跳至

首頁

尾頁

男爵府

返工果時, 亞女就食”儲糧“, 因為放工返屋企就先泵定2支, 而係屋企嘅日子就埋身餵, 而家開始出牙(已經下面2只生咗一半咁高), 有試過咬到流血, 就只係餵另一邊, 罵完之後, 佢又好識聽咁無再咬, 至再餵番

男爵府

回覆 john_baby 的帖子

停咗嘅唔會再谷奶架啦

男爵府

我起身埋身食完, 就先泵一次至出門口, 而亞女就會等我出門口後, 食一餐粥, 玩一陣就瞓, 瞓醒11-12點左右, 又會同佢玩一陣再食粥, 呢2餐就比佢食半碗-大半碗, 而到佢食完粥, 沖完涼一陣就食奶, 泵出嚟re-heat果只人奶, 佢瞓咗陣, 起身就食生果/ 餅+果汁, 玩到7點幾就食粥, 臨瞓前就埋身食人奶

男爵府

回覆 屹耳 的帖子

嘗試比d蕃薯/ 冬瓜等甜甜地嘅粥佢試先, 可以就再加牛肉/ 雞肉等, 有時我都煲三文魚比佢, 換多d味比佢, 小食又可以加d白麵包, 等佢唔洗太悶, 唔肯食嘛

男爵府

比佢嘗試少食多餐, 我哋係一早起身煲粥, 一路插住電飯煲仔, 比佢食幾次架, 等佢習慣吓, 就唔會抗拒

男爵府

我都係返工, 半埋身, 一早起身泵完返工(有4-5OZ。。。留係雪櫃等佢晏晝食), 食LUNCH後係公司泵(大約7OZ。。。倒咗唔要架), 至放工返嚟就沖涼果時泵一轉(大約8-9OZ。。。放雪櫃), 佢一日食2包奶+2餐粥同水果, 所以KEEP得剛好, 其他係屋企嘅時間就埋身食(包括臨瞓同半夜果D時間)

男爵府

回覆 kkjim2009 的帖子

唔好食ABC粉住, 反而可以試吓桂花粉, 好易食到, 你比佢試試, 唔洗出水, 就咁煮就得, 我女有時食粥之外, 都會比佢試吓架

男爵府

同ABC粉一樣, 係麵鋪就有, 一包嘅

男爵府

如果你去一D麵鋪, 佢有ABC粉嘅, 都會有包裝嘅桂花粉, 我就係買有機桂花粉比亞女, 所以比較貴, 不過唔知係咪特別好, 只係貪佢有送貨, 連埋粥仔有機米一齊買囉

男爵府

d桂花粉唔洗出水, 要食果時, 連埋d料一齊煮就得啦
而有機果間鋪頭已經pm咗你

首頁

尾頁

跳至