論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Done and forwarded to others too!

而家最低工資最基本既目的係要工人起碼可以有尊嚴地維持基本o向香港既生活. 我想問下, 呢班外傭, 佢地o向香港生活既基本需要我地做僱主都要提供, 包括佢地博炒唔做野我地都要遣送佢地返去, o麥而家我地香港立法要顧埋佢地o向鄉下既生活咩? hk$3580唔夠咩? 我地僱主有叫佢地狂打電話狂打sms打成千幾蚊一個月架咩? 叫李x人問下香港基層o個班工人用咩(或者有無)手機, 可唔可以做野時有冷氣或者坐向梳化"棟"高隻腳(話睇住個bb)o向到講電話呀? 香港工人有無包食包住包醫療包生養死葬呀? 我做白領都無禁好福利啦! 若如李x人所謂既人人平等, 我地做僱主已經係下等! 我地外傭僱主永遠no say, 李x人等人要政府立法, 而家保障到佢地係上賓係公主! 我地呢班僱主出去打工都係用我地既勞動力去推動整個香港社會發展下去, 如今好似要我地出去打工攞錢返o黍養班公主o黎所謂睇住頭家禁, 真係講唔通!!! 假若外傭係做得好既, 我相信有好多僱主唔介意比多過最低工資hk$3580, 呢個"市場"係會自動調節既, 多勞多得. 如果連基本既家務都做唔好或者黑臉唔做, 真係hk$33一日都比多佢!

男爵府

我好同意你話合約期內大左肚佢要自動離職, 呢個係合約精神, 唔係歧視, 佢地工作既性質係要勞動, 唔係坐o向到抄抄寫寫. 假如有d明星做代言人其間有左都告佢毀約, 呢d野簽合約時你情我願. 有無人見過大住肚o向餐廳酒樓做呀? 自己知自己事, 有時唔係個僱主要炒你, 而係你根本做唔到分工. 我地香港人有良知就醒水知要點做, 佢地就因為有晒"政府保障"就推晒落僱主身上, 僱主要養埋佢個胎......

原帖由 twins214wy 於 10-7-15 13:37 發表
完全同意

講真一句, 外傭黎到香港打工, 如果佢地真系好似本土工人腳踏實地做野, 又好似曾特首話齋 " 我會做好 lee 份工 " 嘅話, 佢地人工方面維持系 $3500-4000, 再加上我地額外比嘅雜費, 即系僱主每 ...

首頁

尾頁

跳至