自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

係機上就算空姐廣播話要起飛/降落, 請大家熄手機手提電腦, 都一定會有人唔理. 話就嚟降落, 當feel到飛機一"掂地", 總有人會即刻起身行出去拎行李.

今次搭機回港, 係機上遇到一位先生同一位媽咪係度嘈, 因為個媽咪由上機都準備降落都開住陪ipad比小朋友睇, 個先生就話人地講左話起飛同降落要熄電子用品, 個媽咪就話, 而家d儀器好先進, 唔熄手機都唔怕

另一件事就係, 係飛機啱啱"掂地", 有個女人即刻起身企係通道拎座位上嘅行李, 當時飛機仲未開燈, 扣安全帶signal仲著緊燈. 架機突然再駛前, 個女人成個人係通道跌低

我自己老土, 仲係果種係機上永遠唔開手機, 廣播未話除得安全帶, 我都會坐家定扣實. 我明有d人工作需要, 會係飛行中用手機.

公爵府

mrstangdorothy 發表於 19-1-11 10:51
我每次都見到起飛前,空姐已經要叫人拉返直椅背。而我曾經都比人: 佢上機放好行李後,坐低就一嘢完全挨後椅 ...
點坐係個人選擇, 有時候前面果個"捱後", 都會心入面覺得唔好彩.

公爵府

終極熊貓 發表於 19-1-11 11:42

視乎航空公司,機型,同所行嘅航道
係呀, 不過一定有人唔會跟住做

今次我回程隔離位果個人都好"繁忙", 又手機兩部又手提電腦打機.

如果佢番去2000年前, 應該搭唔到飛機

公爵府

終極熊貓 發表於 19-1-11 12:02
咁佢打機都無影響他人吔?
都係自娛姐,除非開哂聲咁,定連左上網
其實每個人心目中個標準唔同

無人會覺得自己做嘅任何一個行為, 會令人不滿
就算唔用earphones, 佢都會有10萬個理由去同人講自己無影響到人
所以我有好多時都隻眼開隻眼閉

公爵府

插我都係咁話, 而家好多人一句"影響到你?又關你事"就好似將個問題搞到係受緊果個有問題.

無, 我地細個老師都有教, 係公共場所要守規則. 不過果陣無教我地, 一句"影響到你?"就好似我地有問題

公爵府

vvbyy 發表於 19-1-11 12:12
其實係日本同係香港外国人,好多時不會控關門制,因為佢地跟本唔明有乜咁趕
...
我而家係日本公司做, d日本同事都會入lift撳關門掣

我淨係見過韓國人唔會撳, 有次係韓國我見成lift人都無人撳, 之後有人話因為部lift會自己關門, 所以無人會撳關門掣

公爵府

ava_va 發表於 19-1-11 15:34
係,我都唔明點解d人唔熄機
安全問題點都着緊d好
叫得你熄實有原因
我知道時代唔同左, 而家開手機唔一定危害到架機嘅起飛降落. 當我8, 有時坐機去台灣, 有d人好頑強, 空姐唔走埋去同佢講, 佢都唔熄. 之後又靜靜雞裝吓裝吓咁開番. 睇到佢d message其實只係傾閒計. 其實真係有無咁大癮? 唔開1個鐘手機都生存唔到?

公爵府

ANNAFRIEND 發表於 19-1-11 15:58
其實如果只要講有權就做,就算明知會影響別人下都照做,呢個世界會變成點?屋企係私人地方,無論你點食煙都 ...
確實而家好多人都係呢個心態

公爵府

angelmame 發表於 19-1-11 22:43
而家好多人喺飛機上面, 用ipad睇戲或者打機唔用耳筒, 其實非常擾人的.
搭巴士都係, 成日遇到無啦啦響起d大陸劇果d鬼哭神嚎, 真係心都離一離

唔好問我係咪影響到我, 我會答"係!"

公爵府

1314625 發表於 19-1-11 20:43
我有遇過類似情況

飛機就降落時,隔離成年人睇iPad,空姐提佢要關機。佢碎碎諗咁話我開左飛行模式啦
呢d人中晒電子產品毒, 睇少陣會死

公爵府

Smallraindrop 發表於 19-1-14 12:05
有D 人真係冇左手機,直情會即刻死亡果隻。
如果唔係,我理解唔到點解要在咁繁忙既番工時間,要誇張到一路 ...
係架. 有時都好服果d人, 番工時間係條街一路行一路煲劇, 真係唔驚仆C

首頁

尾頁

跳至