婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 kathytam2000 的帖子

可能佢覺得自給自足已經好叻。同埋佢只係不停咁係度計數,計自己條數﹗﹗

乜野湊一個B就係一份人力,湊3個就係3份人力....

28蚊一個鐘.....一個清潔阿姨既月薪俾佢既7000重多....

屋企水電煤又話除4就係等於幾百....但佢唔記得.....佢俾2份錢但3個人用.....

什麼5+2 既家庭組合

總之就一推數學題,睇到我眼都花嘛﹗﹗

kathytam2000  如果一家人呢d有得計ge咩??99幫手ge時間心血等等~佢點計返俾人呀??  發表於 11-11-3 01:22
kathytam2000  唉~我數學差~呢d數唔識計~見到都頭癢!!  發表於 11-11-3 01:21

伯爵府

Mrschong1013 發表於 11-11-3 00:59
又話老公移民左?點解會打晚晚夜返?

哎呀....你又唔聽書...........................................................激死捱喇﹗﹗﹗

佢咪話

结婚前十年,老公独自一人已经移民了新加坡,我们有了孩子,考虑到香港有家人帮忙照顾,才结束了那边的所有事情,一起回来香港住的。

而家你地係唔係當左我係佢既代言人姐,佢無出糧俾我架﹗﹗你地係唔係想激死捱呀﹗﹗

伯爵府

kathytam2000 過度活躍+專注力不足<<==幾時先可以check到係咪呢??

3歲之後就CHECK到.........

不過我阿嫂唔接受現實,拖到成7歲先去CHECK,又唔肯俾佢食藥,到上年9歲半先俾佢食.............勁慘囉.....

kathytam2000  我都好擔心阿b會....唉.....  發表於 11-11-3 01:25
kathytam2000  俾著我係佢都好難接受到~但食左藥會好返?使唔使返特殊學校架?  發表於 11-11-3 01:24

伯爵府

内地媳妇和香港婆婆

樓主,我地呢度無人針對你歧視你,只係你過份標籤自己係大陸人,係心理學黎講你呢種心態叫自卑。同埋你成日都用挑釁或唔好既語氣黎回應,先令到我地咁氣憤,或許,我地真係有不好的地方,但係你說我們不是的同時你有無檢討過自己?
再講,你經常用錢去衡量,係你既角度錢就可以解決世間上一切問題,而呢一種想法,亦都係極大部份大陸人既思想,但係極大部份香港人唔會用金錢同物質去衡量一件事情。
你話你唔鍾意最虛偽既人,但你要明白好多上司都好鍾意呢一套,不單止係香港,國內都係一樣,你可以繼續唔虛偽,但會好蝕底,你唔虛偽唔代表你清高,質素好,其他人只會覺得你傻,分分鐘全部同事都加人工你就無得加,因為你下下同上司作對。
其實,好多野都係在乎關心與關懷,我睇得出其實你奶奶對你地一家好好 只係文化上既差距,佢唔識表達,你又轉左牛角尖,所以做成你既不快,奶奶煮野唔合口味,你有無提出過呢?我係武漢時候,老公家人煮既既野又鹹又辣又重味精,我都食唔慣,但我會提出,之後佢地都會做一至兩個菜係清淡既,同時我亦會嘗試地道菜,好味既我會講,唔好味既都會講出我既睇法,所以係食方面我同佢屋企人係無問題。
再講,既然你係得香港住,就要入鄉隨俗,唔可以成日用番大陸既思想,正如我係武漢都係咁,當然啦,某啲事情係唔可以委服,例如隨街掉垃圾同亂過馬路等等,自己心中要有把秤。
同埋人生唔係一條數學題,唔可以乜都用算式去計架,正如一加一等於二,但你卻等於五!!!點可以計既呢?
說實話,你要融入香港社會,香港家庭你就要用番香港既思想去諗野,最好既方法就係睇電視。

我好相信呢度既媽媽好想幫你,但你太偏激又執著,你自己本身都唔接受批評,人地又點幫到你呢?

唔好下下都企到咁硬,對你會有好處囉。

伯爵府

内地媳妇和香港婆婆

唉,我要份醫院叫醫生開解藥俾我啦!!!

伯爵府

内地媳妇和香港婆婆

我真係染左毒癮,訓唔著唔講唔安落。
我三十一歲,但我人生閱歷唔少,我十八歲就做領隊,做左十年,平均黎計一團帶三十人,一個月四團,即係一年我接觸唔少於一千個唔同階層同背景既人?我仲要用盡所以虛偽既方法去討同滿足佢地,明明係阿婆,我都仲要講,靚姐,你最多咪做我家姐,你好後生之嘛,係呀,好假架,當事人一定都知,但係佢聽左好開心,只有極少數既人唔鍾意,仲有好多時,明明係個客唔合理,係咁用四字真言鬧我,我都要四萬咁好對住佢,仲要同佢道歉,你覺得我心裡好受嗎?唔好受架,但我既收入係佢俾架,再唔鍾意都要接受!
如果係善意既虛偽,而呢種虛偽可以幫到自己,點解唔虛偽下,點解要同自己作對?

呢個世界係識者生存架。

【型】係生存唔到架!

其實 我都要多謝樓主,因為你呢個post我識左好多新朋,亦俾左個空間我講下自己既經歷。thanks

伯爵府

内地媳妇和香港婆婆

樓主,你係話你覺得奶奶煮既野唔好食即時停比2000家用,你又話你想俾水電煤什費,但係奶奶唔收,所以你用左呢幾百蚊去買日用品,你講好似好理直氣壯咁,但日用品你無份用架?老人家又用得幾多?咁就當左交租,幾好丫。

你話你唔知仲有幾耐先拎到公屋,咁你有無去問呢?你過左入息審查未?你見左房署未?你手上既號碼係幾多?有無上房署網睇下而家派到幾多號?你又知唔知每年都有特快派屋計劃?你可以去自由果版取經,果邊好多都係申請左公屋既。

你所講既學生,好多國家都有香港都有,我表弟表妹十歲就係果邊讀書,仲考到當地傳統名校,但同收唔收垃圾無關係。

無錯一個家庭就係一個社會既緒影,但好多jm都俾過唔同意見,可惜你唔接受,仲反過來挑釁,導致有些jm言論過激,版主唔控制既,呢到咪會變左戰場?

我地對你既生活有一推疑問,問你又唔答,但又想我地幫你,你唔答我地又點幫你呢?

伯爵府

回覆 回覆:cotychan的帖子

仲要大條道理呀!!!

你咁早既???

伯爵府

哎呀~~~

我地仲討唔討論好呀﹖

kathytam2000  討論d咩?好似好晒氣~見你琴日冇點訓過係咁勸佢[回頭是岸]都冇用~佢唔聽架~  發表於 11-11-4 00:03

伯爵府

恭喜樓主,賀喜樓主~~~

不過希望有人會陪你討論啦﹗

我投降喇﹗

>> 其他JM 得閒黎 志趣相投>> 嵐媽會客室 吹下水啦﹗ <<

伯爵府

CHLOE_FUNG 發表於 11-11-4 00:56
其實好多家庭真係有同一情況
因為大家的角式不同 及位置不同
加上99 好多時候都係冇體諒新抱 及

無錯,講得好﹗﹗

kathytam2000  自問自答...服左你!!  發表於 11-11-4 01:03

伯爵府

kathytam2000

我只能咁做啦﹗﹗

已經唔想再有更多腦細胞滅亡~~~~

kathytam2000  我地過返果邊傾啦~由得呢度下沉啦~我諗都冇人再覆佢架啦!!  發表於 11-11-4 01:11

伯爵府

内地媳妇和香港婆婆 (版主提示於404樓)

我們讓它往下沉吧!!

伯爵府

菩提本無樹
明鏡亦非台
本來無人物
何處惹塵埃

阿彌陀佛

共勉之

piggiejai  點解你仲喺度嘅?巧快d過嵐媽嗰邊釆吓禾喇,唔係捱嬲架:(  發表於 11-11-4 10:57

伯爵府

我唔想出聲架,但係又忍唔住。

1. 你話你無俾家用奶奶,而奶奶又無收水,電什費,亦無要你地交租,食又係分開,你只用幾百蚊買日用品返去同奶奶共用,作為你一家五口係奶奶屋企住既費用,咁你話唔知老公有無俾家用,我點睇點諗都唔明你係邊方做到家中頭梁柱既角色!就當你係喇,搬左出去住,都可以架喎,你每個月可以俾生活費兩老架喎,所以,你因為覺得自己係家中頂梁柱所以唔搬得出去,唔成理由。

2.點解奶奶去個女到住會更方便?唔通間屋係你奶奶既?有乜理由係人地屋企住會俾係自己屋住方便呀?

3.唔會因為有人舉報你擺左間屋住,而令你快左拎到屋架,如果係既話啲區議員一早幫你嘈左房署啦。你咁樣分分鐘俾人取消資格呀,什至令奶奶無左間屋,因為房署份租約寫明,戶主必須係屋到長住,唔可以轉租,或俾其他人住,否則房署可以唔再租俾你架。你知唔知呢?

yi_arashi    發表於 11-11-6 23:21

伯爵府

3.你話老爺不能自理所以送佢入老人院,我相信你奶奶係有能力照顧老爺,只不過你一家五口既入侵,搞到佢唔可以再一心一意照顧老爺囉。但你地居然破壞兩老既生活模式。

yi_arashi  agree  發表於 11-11-6 23:21

伯爵府

仲有呀,我一直都好懷疑奶奶間屋係唔係咁細,兩人公屋得二百幾尺,你有三個小朋友點訓?仲有,我認為你奶奶一家四口原本已經住係度,只不過女兒結婚搬左出去,你老公又無刪戶,所以房署無轉細單位俾奶奶,而你就認為你間屋係屬於二人公屋,亦諗住強調七個人住二人公屋黎博取同情。

同埋有咩老人院可以暫住?你以為咁容易入到去架,特別係政府果啲呀,要排隊架!!!

仲有呀,如果話住阿女到方便,住酒店仲方便啦,連屋都唔駛執呀,又有room service ,點解你唔租酒店俾奶奶住呀。

唉,樓主你真係無得救啦,你仲可以咁理直氣壯趕老爺奶奶走!!!

頂,搞到我鬼咁精神!

kathytam2000  藍天媽~你講起我先記得~即使3個人都冇可能住2人單位~3人會派住4人單位架~~  發表於 11-11-5 12:03

伯爵府

回覆 回覆:sukishan1217的帖子

佢應該住石x尾戈

alicemic  你點知? 有無佢詳細地步?  發表於 11-11-5 10:24
piggiejai  藍天媽,我中毒太深,mid唔lug依家又寫緊,不過接受你嘅提議,copy and paste!  發表於 11-11-5 08:30
piggiejai  可以分享吓你何以咁估?  發表於 11-11-5 08:27

伯爵府

其實大家應該copy出黎俾奶奶睇,相信奶奶睇完會覺得好幸運,因為無呢種家嫂!!!

yi_arashi    發表於 11-11-6 23:30
siuwan_ee  我覺得有唔少鬧6299趁地淋嘅同呢位b6新抱都係差唔多.  發表於 11-11-5 13:56
kathytam2000    發表於 11-11-5 12:13

伯爵府

回覆 alicemic 的帖子

咁佢我地咁番自己OD睇下自己POST個D乜呀......

咁我咪又睇下佢出過咩POST 咁巴閉,

佢咪出過賣2手學行車,話要石X尾MTR 交收,我咪估佢應該住果邊囉~~~

alicemic  醒!  發表於 11-11-5 15:23
mechmonster  藍天媽好野,勁過法證先鋒呀!  發表於 11-11-5 11:56

首頁

尾頁

跳至