自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 24# 魚生 的文章

魚生, 請問我表姐點解要打過萬蚊枝增白血球針? 醫生話有隻平D, 但要連打七日, 好煩佢唯有揀咗貴嘅.
佢只係3X歲, 身體一向OK, 乳癌一期都要打咁貴針? 唔係年紀大體弱先要嘛? THX!!

別墅

你真好人! 不過佢一定唔會自己打啦!
表姐話佢打個隻係TC, 原來唔一定要打7針, 咁佢都唔想再打萬幾蚊嘅針.
但佢已打咗兩次, 咁樣中途轉會唔會唔好? 另外, 平D嘅增白血球針同萬幾蚊嘅有冇分別, 如平D嘅針藥效差D慢D....? 謝謝!

原帖由 魚生 於 10-11-11 22:12 發表

估計你表姐係要用TAXTOTERE呢隻藥,個別人對呢隻藥既反應會好大,白血球會一夜間跌到好低,醫生多數都會建議落針後第四、五日開始打白血球補助針,一般的體質連打三、四天都夠架喇,但當然有例外可能有人需要打足一星期針,就 ...

別墅

sorry令你誤會, 佢係想轉提升白血球嘅針, 唔係化療TC.
咁樣轉嘅話, 又得唔得, 好唔好? THX!!

原帖由 魚生 於 10-11-12 19:16 發表

TC=Taxotere+Cyclophosphamide,佢想中途轉化療藥?點解要轉呢?除非証實藥物無效,或者個人對藥有敏感先至轉藥,一般唔會無啦啦轉架,你估真係好多藥可以俾你揀黎打咩?!
唔一定要打打足七支架,通常打左三支之後去驗下血,睇下仲要 ...

首頁

尾頁

跳至