自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢種朋友, 要唔要都擺啦.

佢都應該計過, 俾幾千出面, 都唔包食, 唔包同佢照顧bb, 唔包補品啦.

又明知呢個習慣會照顧你家運都咁自私.

你真係要帶眼識人喇.

大宅

與其擔心之後成個月既每一日, 不如就下決心say no啦.

起碼唔洗諗咁多.

可以say no既藉口好多, 可以話自己成日作感冒, 或者仔仔考試, 老公壓力大脾差....

大宅

唔想over $8000一個月既, 只有住唐樓那些選擇.

你自己有頭家, 又要返工, 又要照顧仔仔同老公, 佢都要迫入黎住, 之後你就順理成章做左"朋友"既工人, 仲要膽心影響家運, 佢整到你傢俱有血跡, 你又要做野, 佢或者佢個b有乜頭暈都要帶佢睇醫生, 仲要做埋坐月護士, 佢個99黎, 又要睇多個, 間屋又唔見駛...你煮既野有乜唔妥, 到時真係好慘.

大宅

原帖由 emilylam 於 09-10-24 20:29 發表
唉..好難決擇ar..
講到住..真係唔想..其他則無咩問題..
佢地對我地幾好,好好客,每次返大陸都來接送,食飯,搞到我地都唔好意思推...

根本就係一早安排搵你笨, 你點都走唔luck.

就算你拒絕, 佢係fd既, 唔會嬲你.
唔係fd, 只要有少少唔妥, 都會發大.

大宅

其實樓主係咪已經決定左佢黎屋企住?
只係想我地安慰下佢黎左都係好事呢?

我實在諗唔到, 大家講左咁多句,
都仲係諗佢好難推, 而唔係諗點樣講可以令大家都好落台.

大宅

原帖由 newbiee 於 09-10-24 20:46 發表

佢要住邊區呀?
如果唔嫌遠住天水圍嘉湖囉, 都係6000左右, 個度又多大陸遊客, 同聲同氣實唔會悶.

無得租一個月嫁...最少都要半年.

大宅

其實有些月租酒店(3星), 都唔貴, 之前幫大6親戚(我媽迫我的, 因為如果我媽找不到, 佢要去我媽屋企住2個月), 個價都只係9000左右.
多一千幾百, 樓主你貼佢, 當係還人情, 都好過住你屋企有咩衝突就唔好啦.

大宅

原帖由 四眼雞丁 於 09-10-24 20:58 發表
算了吧...
呢位師主....佢好似唔想推個位大陸表妹ga意思了.....
祝呢位師主....好運.....(希望無第二or第三次啦)

人地都表明會有第二次, 想生幾個.
好快...可以預見下一位幸運兒, 也是樓主啊~~~>.<
(我身同感受)

大宅

原帖由 newbiee 於 09-10-24 21:04 發表

係? 早排我住個屋苑收到酒店封信話有月租優惠, 都無留意係有條件添.

你係咪講嘉海逸酒店??
http://www.harbour-plaza.com/tc/news_detail.aspx?hotel_id=hprc&section_id=news&subsection_id=promotion&record_id=821200955327

優惠價599 (1晚) 如果星期六、9月30日、10月2及25日,將加收港幣$100 , 半個月都over budget啦.

大宅

原帖由 goat 於 09-10-24 22:22 發表
唔理係唔係大陸人都好啦, 咪搞勒.....
做得好, 未必會多謝你,
做得差(或者有少少磨擦/唔順眼), 隨時變千古罪人(ie 唱你一世), 以後臉阻阻

係呀, 我媽以前租親戚地方, 佢自己m到整到under紅曬, 佢放在廁所既膠藍度, 指意個親戚同佢洗under, 結果人地當然無幫佢洗啦.

到20年後的今天, 佢都仲唱人地斤斤計較, 唔幫佢洗under.
只係我地唔出聲, 佢就以為自己岩曬.
我以前覺得佢唔岩既地方, 我會出聲, 一出聲就比佢com面, 久而久之, 聽到會當聽唔到.

大宅

原帖由 jlam 於 09-10-24 22:29 發表
http://www.gardeneast.com.hk/en/main.htm

呢D MIN STAY 都係一個月......

成件事都好霎戇, 幾FRIEND, 幾親都好, 大佬, 黎生黎坐月喎, 幾擾人先得架!

佢都開得口REQUEST 咁老土, 你又怕乜老土返佢開口推呀?!

你 ...

咁又係呀~平時請下你食飯, 用車接送你地呢d小因小惠, 點可以同坐月、住人地屋企、要人地幫手照顧bb相比, 根本就無得比.

仲要厚顏到同你講有下次. 哼!都唔知佢咩心態.

大宅

原帖由 三順 於 09-10-27 17:40 發表
睇嚟大家都唔洗講啦,講咗成8版都係維持原判,根本樓主只會聽取一個人意見,就係佢老公。

無錯, 嫁左俾太好客/懶好人既男人, 受苦受委屈永遠都係佢老婆.

大宅

原帖由 emilylam 於 09-10-27 18:58 發表
我都有同c6講過..我話表妹夫專登係我地面前咁講囉..就算係真又如何?住一兩晚我都無所謂,而家講咁係人家屋企坐月!佢仲話,人地都想幫手湊bb喎..吹佢唔x..

...

咁你答佢, 君子成人之美, 就俾你朋友湊bb啦, 我地唔同佢爭.

大宅

原帖由 emilylam 於 09-10-27 18:58 發表
我都有同c6講過..我話表妹夫專登係我地面前咁講囉..就算係真又如何?住一兩晚我都無所謂,而家講咁係人家屋企坐月!佢仲話,人地都想幫手湊bb喎..吹佢唔x..

...

家陣係求人, 應該客客氣氣, 低聲下氣去問, 邊有人咁樣求人嫁. 好似當你係老馮.

大宅

原帖由 emilylam 於 09-10-29 15:17 發表
最新近況:

c6同佢表妹傾左,佢表妹都覺唔好意思打攪我地,不過佢老公果邊話唔緊要,話搞晒d証件好快,唔洗半個月喎!話唔洗租一個月酒店啦!! 佢奶奶又話到時封番封利是比我地就無問題喎!(話唔影響我地家運)

我 ...

係呀, 佢入黎, 就要no way, 真係來住, 明哲保身, 你同囝囝搬去住酒店, 等你老公感受下做老婆既辛苦.

佢地最易入位係你老公, 因為你老公好人, 所以你要俾係老公睇到你既決心.

大宅

原帖由 emilylam 於 09-10-29 16:43 發表
其實我同c6講左好耐,佢都開始明,已經打電話去推,係佢地仲死纏難打0者~~無錯,住我地屋企咁係好過住酒店啦!我都覺佢地好自私,只諗自己唔諗下人地感受0既!!就算行起衰運上來都係我地受~~

ps:想知,係人地屋企坐月係米真 ...

玄學上, 我要幫你問下我老公師傅, 我唔清楚, 要遲些回覆你.

就算無呢個問題, 相處同埋住根本就兩樣野, 到時服待得唔好, 有磨擦, 就只會話你對大肚婆唔好.
佢老公未黎, 都已經落藥暗示你地要對佢好d, 點樣為之好(日日九大鬼, 餐餐鮑參翅肚...etc), 到時你真係control唔到.

大宅

原帖由 emilylam 於 09-10-31 14:32 發表
我地已經堅決推左佢地了
請問咁你姨丈佢地而家運程如何?好番d未呀?

恭喜你~太好了, 不用再煩了!

首頁

尾頁

跳至