自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇媽媽囝囝or囡囡..和教育局官員和校長開會商討兒子在學校受到校園暴力
事件,有咩要注意呢?
現小朋友吾想番學再面對班同學老師
仔仔讀緊二年級,成績中上.......
有咩學校介紹
原本諗轉直資,
但重有冇校譽良好,校風好學校介紹九龍區.............
吾該係要正面意見,怕左d分身

[

男爵府

super888 發表於 12-12-1 16:52
如果係我會預先準備詳細列明、 欺凌事件~時間地點人物、 重點係強調小朋友心理生理受到影響 、(好似晚晚發 ...
我巳收到學校回信,証明有呢件事,開頭吾轉和傾一路想和平解決,你講0個d野全部中哂我個仔...
重要加埋吾多肯食野,出街,一出街係咁買野,吾買會勁喊,一向冇呢d情況,
事發後學校跟本沒有什麼支援比我哋兩位家長,我開頭到壓力勁大,
自己都食吾到瞓吾到,一想瞓就反胃嘔心,後來睇中醫
呀仔冇左喊叫炸醒,
比呀仔番學個社工迫佢畫原諒同學既畫,不是自己想畫,呢點好有保留
明愛社工問佢有冇什麼協助,沒有支援,只是話要家訪,原本話陪同本人去社處,後來沒友,約見面
本人話怕左會客室去屋企下面大家樂又拒絕,是後說係本人吾去,
一件十分簡單既事要拖左好多日先解決
教育局個主任一聲...主任放假沒有人跟進
十分氣憤
比個仔番學單非女生再蝦魚魚,吐佢口水,倒佢支水,舉手想話比老師知冇人理佢,,,,,,,,,,,,,呢d學校重點讀下去,
重有太多野盡錄
我保留報警權利,,,,睇到時傾成點,因魚魚之前講,有5個同學同佢玩五馬分屍,呢件事學校沒有回覆

[

男爵府

回覆 kk0626 的帖子

我正想官校...我細個都係官校畢業.
有紀律好多囉.....而家不是魚魚攪事而係佢,睇吾過眼d同學蝦女仔,揭校服裙,先會咁,
受到壞份子剪頭髮,一轉堂,小息,午息就打佢,搶佢野用操口罵,完本想家校合作攪番掂班如同黑社會既小朋友(小二炸),但家..吓人哋呀媽都吾教重要怒啤我,跟我坐小巴,做咩重要放過佢哋比機會佢哋呢
同校長講佢話,學校巳外吾關佢事,咁得哂啦,我相信香港重有法律............你班單非呀媽吾好諗住呢到係大陸,我吾會怕你哋囉......................:;pppp:自己吾教呀嗎,我就揾人教你哋....吾好攪壞香港既治安,學校留番校監同教育局教...................................

Sindy  官校仲衰....  發表於 12-12-1 21:33
[

男爵府

回覆 pigpig 的帖子

咁咪求警協助囉香港重有皇法既我深信,我一向要求呀仔做個好人
成績其次,基本上本人覺得全港學校都咁上吓因單非,双非入侵校園,老師
吾理和理吾到只可包疪.,全因心態和實在做吾到什麼巳前我哋會要求停學
e家人人怕咩

[

男爵府

回覆 CALVEN 的帖子

我都想講哂出來..但怕上a 1...................
呢間巳前係出工程司,警司律司,但時而世亦...比d人攪到不知所謂....,,,,,,,,
老師互罵在家長面前,因本人係會委員,校政執行會委員........
好多野我重未攪清..由day 1番學我巳覺得好多野好怪
但我忍耐,點知換來結果係不公平對待,
我只可講係kln...因我重要揾學校
有時回想成件事,一早放上東方orapple.....巳解決左
吾駛呀仔受埋明愛社工咁多閒氣.
但邊個對佢做過不合理,不人道既事....我一定會追究尾
由上年9月我巳忍..好多野當睇吾到但換來結果.......................................我開始清醒面係人哋比..架係自x(吾識打d字)..上年個班主任一定走吾甩咁得意呀啦...精神"藥代"左我個仔成年...........迫走疘個小朋友呀啦
係要走都係二年級呢班如同黑社會小朋友吾係一個樣子有問題學生.....慢慢來吾駛急....我一定會坐低慢慢傾
我都覺得好怪點解我個仔學校名字好少在bk出現我知解了......因太多b6長.....同埋好多hk家長吾想煩而吾出聲囉......
[

男爵府

puicps0614 發表於 12-12-1 20:53
你打字打到好亂,不過如果件事真係咁嚴重,轉校係唯
可能我表達能力有問題......我吾係要做什麼...只不過要一個合理回覆,同我講左有長義工做証人.,,,,佢個女都重會讀只不過
出發點係吾想小朋友受不人道對待姐......放心,人在做天在看.做過什麼要對自己行為付番責任就係咁簡單......................

[

男爵府

可悲
[

男爵府

pigpig 發表於 12-12-1 21:39
因為事情發生後,我到學校先向女兒了解,亦在班主任面前,問了對方小朋友一個問題(問今日我女係咪有噤問你 ...

我明白你啦...全部都發生在我身上,心諗算算算.
上年算左一年,但回想要一個7y小朋水受呢d係咪太殘忍呢
我情願全部後事係.我一人受哂
呀仔吾好行為倒退
情緒吾好時好時壞
佢食得下,瞓得好
我一人受哂都完全冇問題
因係我帶佢來呢個世界
我要話佢知香港重有法律,吾係db6小朋友同.某d老師口中所講
香港係冇公平,冇法律,只有權力同權頭
呢件事我巳去過police station問值日官
佢教我小朋友,香港重有法律,雖然我三個星期食不下.瞓吾好
但我要教個小朋友信香港警察同司法制度
我吾信某d人可隻手"姐"天囉
今次我吾想上A1圱係有個一信念.
就係一間40年既學校係可以變番好
吾係一小部份靠關係既老師玩哂
重有好多小朋友友要面對所有事
我忍左年多只不過我重等緊學校會轉變,(變好)
但重衰左.......................
老師係一份高尚及值得專重既工作
我一向忍耐係心明佢哋工作壓力
但我明佢哋,佢地冇反思
今次呢個機會我會講哂我所見所聞
某D人靠埋堆,父母係校長,關係,不人道行為對小一生今年可以升做主任
我一定講哂出來
因我一早做哂記錄來保障自己
唉................我都吾想做呢一個STEP
但係社工,老師,D咀臉實在太難睇
某D位,吾可以話佢吾啱,但手法用錯左
我吾明點解吾去教中學
中學用呢一個手法可能會好好
但用左係小一生身上

我怕再咁下去我連校名都打埋出來
希望星期一我得到合理既解決方法
因學校社工都知我放左件事上BK,,,佢咪話BK教壞人小上咪妙....住偷睇出招蝦小朋友.因冇通知過迫個小朋友畫原諒同學既畫,吾比佢ENG上堂
呢一年來我受既痛苦,呀仔時好時壞,你哋好開心我知
但係我字典內係冇2個字係"吾得"
我一定要所有做過,對小朋友做過,過份,和不人道行為既人付責任

[

男爵府

ivory0915 發表於 12-12-1 22:23
suggest 用 point form 寫低發生咩事 in date order;
事件對小朋友影响 (小朋友之前/之後的分別);
your w ...

thx
好彩我個仔一向重有同佢K班老師見面傾計,
前後吾駛我講由第三身講好過我講
之前巳烈左13個POINT
校長先叫我哋走
EMB吾理,諗住學校攪得掂我要比面
但因呢件事我巳吾理屋企人講咩
我都知吾係成日出聲幫小朋友出聲係啱但係一個小一生上到呢間學校行為情緒大變
次次影響到佢學習情緒,行為情緒我才出聲
好了一會又由100分變到吾合格
ENG功課全部吾會做,吾明番到來要我教
我巳知發生什麼事,所以我一向吾讚成去功課CLASS
因互推責任
由家長自己跟番係至好........
我同仔仔係做功課會嘈,因佢成日話老師咁教,但我會比CD 佢睇本書話咁先係啱
一起去找正確答案,因我心態要自己由小學做起,跟番現今MODEL ANS
吾係我哋7,80後既答案因巳不合時而,

[

男爵府

回覆 pak_sang 的帖子

我明,但我想用冇錢人既方法去解決,
因我而家係一個由爸爸一個人去番工揾工,進收,吾係食公援既家庭
今次我一定會"民示起數佢地"
因老公用左3仟幾蚊報考試...........事法當晚佢考緊試趕回家但工作關係吾可以到學校解決
本人BROTHER.,由上海,澳洲,打長途比我同外婆都聽到係老師嘈社工嘈................我同個比人蝦既家長
今次係佢哋諗住自己大聲.....小心子女冇學校收......我巳括左出去...我吾信
老師可以隻手遮天....我個案只係冰山一角
學校都知但吾睇量,重要聲大夾惡
我成日叫佢地細聲D.冷靜D,我冇嘈過但個街市副校
諗住大到我....SORRY囉,,,,我一向見吾少惡人.....我係CSD出身...
因有左個仔,要教佢做個好人,行出來似番個人
接受吾到學校手法
什麼,什麼教吾到係有冇心去教姐.

[

男爵府

木土土 發表於 12-12-2 18:45
其實唔好emphasis要其他人甚麼為自己做既事負責,校方社工月d內地家長佢地處理手法係有問題但無犯法,基本 ...

天日係針對番0個13點去傾.....因魚魚番學再發生抆傷,瘀傷係在back.隻手跟本抆吾到.
唉...攪笑明愛社工e mail比左kln city,同ktd學校我哋......但冇一間簡得下手
[

男爵府

pak_sang 發表於 12-12-2 17:46
樓主:此地不留人,自有留人處。世上好人比壞人多,正常比不正常的多。努力。 ...

我都咁諗左好耐啦.,重有一句呀話不投機,半句多
我一向吾同低轉數既人做朋友
忍讓,包容,我可以.........但包疪我吾得
有咩理由,訓導老師同我講睇住個長throw垃圾出吾到聲心諗...咁你吾啱做呢個位啦
話說有一日有個b6呀媽同呀爸係我面前throw垃圾,我叫住佢喂吾好意思呀你跌左野跟住指住
佢咪死死地氣執番,.....呀王主任你吾好同講老師做吾到野......因吾到長
主任呀.....學校秩序你有責任維持囉,老師在學校=警察成日同我講肺話大社會小社會
吾係豆份人工呀主任跟本某d位係佢坐大左d b6家長,呢d人應該揾我仔上年個班主任去咆哮佢哋(因佢坐得吾好都咆哮小朋友,重要衰到小朋友食緊飯由後面用佢把高8度來嚇到佢地失禁
[

男爵府

木土土 發表於 12-12-2 23:37
整傷小朋友既都係小二既小朋友,就算警方介入都幫唔d mug,反而希望教育局真係幫到手搵到學位!而家你小朋 ...

我明,,,,仔係自己冇計...但我仔情緒係由上年帶下來
我一次又一次建立番佢,自信個老師就咆哮佢
上年暈左3次比佢嚇到在早會,我仔醫生有record
評估中心都有...因佢係轉數快d小朋友....之前巳做左評估係正常人一個
開學巳同x老師講,如果有咩問題一定要話我知因評估中心叫我講....................佢哋吾信我做過,叫我比$550攞report
心諗你學校可以call file係free..我做咩要比錢去攞
你個明愛社工X都掂呀...你吾係專家,有咩理由話我仔係專注力不足,過度活躍....我都好想知你係專家咩(迫佢畫原諒人既畫重要十張吾比佢上英文堂.我巳拒絕左明愛社工服務,上年巳洗我個腦,話我仔講大話,sorry囉..我巳前問吾少口供囉...太低啦呢!2位姐姐仔.......唉我一路吾出聲因要比面某d人...我先算算算......等我攪掂哂呀仔我會出聲數哂出來......唉
因呀姑娘有睇呀......唉...我一路放生佢地...佢地要攪我...(講真冇激動)唉....我巳成日叫佢哋冷靜 d細聲d.....但學校副校社工,老師...........諗住大聲就得.....唉我哋成年人來呀....同埋衰d講句佢哋係專業人員受過高等教育囉...好似街市婆咁
心諗你有專業支格嗎?一句講哂老師社工 same group.....開學比我見到佢地一起去飲茶
係老師對我地0個枱指指點點囉...我巳當睇佢吾到....但我巳同仔換左衫......
[

男爵府

好似其中一個jm咁諗....講點解決學校問題多...而沒講,轉校個問題
後尾我話,講左咁耐都冇講過轉校問題
我再話小朋友,自己都吾開心番來呢到,我又覺得好擔心
跟本就係精神虐待緊我哋
我話好啦今年都叫吾駛怕住
咁出年又吾知玩咩
上年就玩佢d分,某d主觀科目.............今年就d小朋友蝦佢.....
我好想走...如果在第二間有呢d問題我可以立即出聲.....吾駛忍吾出聲....
我要佢哋比限期
話要新年先檢討
我要佢地比black &white今次會議
吾想一陣又話冇講過.....
學位叫我自己去叩門....比我老公噴佢...如果要自己去叩門吾駛攞半日冇$假啦
巳叩左10間啦.....有冇攪錯...一咪講改善校....唉....
後尾我話我係..hk人點解....要去直資,我咪話,官校學位你哋容易攪啦
我吾係要什麼名校,只係要一間正常 d既學校昨喎
....................唉.............沒完沒了...........................
[

首頁

尾頁

跳至