夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

syc7 發表於 19-12-27 01:49
唔知係咪呢排多節日嘅關係,心情特別失落,在街上見到好多家庭好開心,而自己和C6關係唔好,仍活響有小三嘅 ...

我真的唔太明 ---> 我自己的看法, 男人愛女人, 最基本係唔想別人霸佔自己的女人身體而產生的愛為起源, 而女人因為是迎接男方進入其身體, 所以大部份要求的愛係比較細緻和有深度的, 因為要保護自己.

如果男人沒有愛, 搵第二個來解決愛的問題比較易, 但女性因為要求愛的深度較多, 傷害較大, 而且因為母愛的關係, 考慮範圍和康復的時間會較長(當然特別例外或生理結構不同大有人在..).

按兩性的成熟週期, 男性一般35-50 最為成熟(工作,收入,外表,對事), 過了55才比女性的老化程度加劇, 而且一般女性為了家庭而犧牲事業, 令兩性的本錢相差距離更大.... (女性黃金期是18-32, 這個時期的男仔像未戒奶的樣子, 女性吸引力大, 可選擇男人的範圍更廣), 加上婚後及生小朋友的落差比預期大, 爭吵及冷淡不斷, 令婚姻出現問題, 有第三者的機會增加, 在現今的方便社會, 情況更為容易....

至於妳老公, 關鍵在於只是掛念,還是保持聯絡? 這個時重點, 如果斷了聯絡, 起碼他假戲都想跟妳和小朋友做下去. 便有兩個情況 :

1) 想跟妳重新開始, 全程投入, 這個最為希望.
2) 交個沒有靈魂的驅殼給妳, 以表示不滿..... 男人是孩子氣的, 如果他已斷絕跟小三聯絡, 而妳想挽留或做場好戲下去, 只要做好本份, 令家庭和仔女氣氛更好, 他會慢慢被帶動的, 男人始終想回家舒舒服服, 小朋友聽教聽話, 好食好住.

希望這個可以比妳參考一下.

子爵府

syc7 發表於 19-12-27 01:49
唔知係咪呢排多節日嘅關係,心情特別失落,在街上見到好多家庭好開心,而自己和C6關係唔好,仍活響有小三嘅 ...

男人係咪可以同唔愛既人一生一世? 比我唔可以.... 我係個在家比較熱情的人, 叫我唔出聲冷戰, 我會叫救命, 所以我會主動"逗回"太太, 因為吵架好浪費時間..., 一係就直接斷, 但唔會落差咁大的. 但有D 男人係唔出聲, 看唔出心事的人係最難估計和應付的....

所以要了解妳的男人特性, 才更易得心應手.

首頁

尾頁

跳至