心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

小路婆婆見咗報

Web 一 Web : 至 激 環 保 女 鬥 士

潮 流 興 環 保 , 政 府 經 常 宣 傳 叫 普 羅 大 眾 注 重 環 保 , 少 用 膠 袋 , 廢 物 又 要 分 類 , 大 型 超 級 市 場 設 「 無 膠 袋 日 」 , 連 鎖 快 餐 店 也 設 「 無 飲 管 日 」 , 名 牌 環 保 袋 更 有 千 人 搶 購 , 可 見 環 保 已 深 入 民 心 , 不 過 , 又 有 幾 多 人 真 的 身 體 力 行 環 保 呢 ?

單 據 釘 成 筆 記 簿網 友 「 陳 老 太 」 自 言 是 個 極 度 注 重 環 保 兼 節 儉 的 人 , 因 為 她 連 買 東 西 的 單 據 都 不 放 過 , 釘 成 一 做 筆 記 簿 , 「 食 剩 唔 會 倒 , 一 定 留 番 第 二 日 再 食 , 又 環 保 又 慳 錢 。 」 「 陳 老 太 」 更 說 攝 氏 10 度 以 下 才 會 沖 熱 水 涼 , 這 樣 做 可 以 慳 很 多 煤 氣 費 ; 此 外 , 她 不 會 買 報 紙 , 只 會 上 網 或 去 圖 書 館 看 。
很 多 網 友 對 「 陳 老 太 」 的 環 保 做 法 甘 拜 下 風 , 「 夢 幻 」 提 醒 「 陳 老 太 」 小 心 涼 ; 「 召 藥 師 」 則 認 為 「 陳 老 太 」 誇 大 , 不 可 能 攝 氏 10 度 以 下 才 沖 熱 水 涼 , 「 老 人 家 血 管 唔 夠 彈 性 , 沖 太 多 凍 水 涼 好 易 爆 血 管 。 」 網 友 「 小 路 」 就 與 「 陳 老 太 」 鬥 環 保 鬥 節 儉 , 「 我 都 係 用 環 保 袋 , 一 年 只 開 兩 個 月 冷 氣 , 如 果 夏 天 感 覺 唔 太 熱 只 會 開 風 扇 , 全 年 都 唔 會 日 間 開 冷 氣 , 一 定 要 臨 前 先 開 。 」

大宅

佢緊係臀部痕癢!

原文章由 ringoivy 於 07-7-13 14:04 發表
魚生又用左hola個圖 九到禾明明響七面鄭到醉update既post明明是魚生架嘛 典解日到雷械hola既 禾仲以為bk又short左天 :)

大宅

早呀! 個個喊忙, 真係搵食艱難!

原文章由 hola 於 07-7-16 09:15 發表
我都說聲HI~~今日都冇時間嚟遊架喇,廣州邊又有幾件落咗嚟~~唉!!!!

大宅

婆婆做乜發火呀! 我忙到甩輪吖嘛!:-(

原文章由 小路 於 07-7-19 08:35 發表
十三婆唔得閒睇舖都派電樹精雷睇自呀嘛! 特散你D吉頭先得!

大宅

成朝都冇人返工!

大宅

早晨呀!

大宅

我好鐘意食雪糕架! 不過從來未食過OK嘅雪榚!:lol

我好少買雪糕食!

QUOTE:
原文章由 Q太郎 於 07-7-25 23:56 發表
臨訓提提大家
唔好去 柯茄買薜高, 因為有菌
要買就黎些焚啦

大宅

幫吓手扯上嚟先!:lol

原文章由 ringoivy 於 07-7-27 11:09 發表
哎吔5經5覺佢跌左樂去天

大宅

日日做幾次呢個動作, 好快又會開新舖!

原文章由 ringoivy 於 07-7-27 15:15 發表
要啦~要啦:lol :lol :lol

大宅

早晨呀! 開工喇!

首頁

尾頁

跳至