論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

現成印傭做咗三個禮拜, 乜野都無做, 講大話, 講電話, 應該係一面係我地到做一面再搵工, 最衰個 Agent 仲話係咁架啦, 有 D 做幾日就走都有 ..... 似乎無諗過去了解問題 .... 話唔定夾埋都唔出奇

小心此人 :
SURTxxx
之前係Ma Wan 使左4年

民房

小心印傭 SURTxxx

原帖由 siupaul 於 10-12-13 14:51 發表
現成印傭做咗三個禮拜, 乜野都無做, 講大話, 講電話, 應該係一面係我地到做一面再搵工, 最衰個 Agent 仲話係咁架啦, 有 D 做幾日就走都有 ..... 似乎無諗過去了解問題 .... 話唔定夾埋都唔出奇

小心此人 :
SURTxxx
...

民房

個 Agent 仲話係咁架啦, 依法例工人係有權一個月通知, 正如你都可以一個月通知佢 ..... 頂佢個肺 !!!!

小心此人 :
SURTxxx
passport : AL 774xxx

之前係Singapore 做左4年
跟住係Ma Wan 做左4年

Agent 可 PM 問

民房

雖然有人會話唔關 Agent 事 ... 但事實係至今個Agent都無再打一個電話或 email 介紹另一個 replacement (佢答應左替我找 ) ... 好明顯無錢收既 replacement 佢有都會介紹比個新客 .... 而佢又可以咁唔 care 個印傭未比晒 Agency Fee 就 Resign ... 真令我懷疑夾埋搵食 .... 我覺得真係需要個 bad list ..... 我打算在通知移民局個印傭 resign 時順便講埋佢無啦啦做3星期就唔做, 希望唔好咁易再批 visa 比佢害其他人 .... 雖然移民局唔會理我, 但起碼都要表明我先係受害者, 唔好以為我炒佢

民房

不經不覺過了兩星期, Agent 一個電話都無 .... 睇怕我都係要去第二間搵

民房

Agent 只收幾百 replacement admin fee, 有部分仲唔係佢收(可能係領事館收), 所以有工人佢都介紹比新客, 收3千幾好過啦

民房

自從玩野印傭話唔做後已經完全係到 HEA

(1) 成日只係躲在房間sms 同拿出舊僱主的reference letter 看, 似乎在搵新的傻瓜僱主

(2) 其實舊僱主都唔係好岩, 因為以我所知, 舊僱主唔想比長期服務金, 所以完左四年後唔同我個玩野印傭續約, 但間中放假還會叫佢幫手, 交換條件就係幫佢寫封好既reference letter, 咁即係害左其他香港僱主

(3) 玩野印傭唔見左阿仔唯一要著返學的黑皮鞋, 佢既然話肯定自己昨晚已放回鞋櫃, 我話唔該你講大話用下個腦, 就算我信你, 咁請解釋對鞋怎會唔見 ? 莫非它有腳 ? 玩野印傭話咁我都唔知點解, 最多咪比返錢.....(真好氣焰 !!)

首頁

尾頁

跳至