自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

missnmiss 發表於 19-1-6 09:05
搭地鐵人多有時鼻敏感發作,只不過索左2、3下鼻水,d人就立即當我有傳染病咁,有d就傳身背對著我,有d就即 ...

人哋唔知你係鼻敏感定係真係感冒傷風,擔心好正常,冇人想被傳染無啦啦病架喎!有鼻水就搵紙巾呻出嚟啦!我都好怕啲人喺隔離索鼻水又唔呻出來。唔係話你,我只係話有啲人姐! 而你講有啲人咳唔掩口,係個啲人係冇品囉!我好憎嗰啲人。

BBJOJO    發表於 19-1-6 13:49

公爵府

missnmiss 發表於 19-1-6 10:11
我好憎人呻鼻涕,雖然係隔住張紙,但真係好嘔心同核突,有公德心既人通常係人多既時候寧願索鼻唔影響他人 ...

施施索索咪仲核突

公爵府

Rubik 發表於 19-1-6 11:28
其實係呻唔掂的,不停呻不停滴的,係可以non stop,好辛苦,又戴唔到口罩,因為一戴就不停滴,完全係清水 ...

咁咪一路搵紙巾抹鼻水囉,好過時時索索既,因為我覺得索鼻水啲聲好核突架,仲要索足全程車,喺身邊個個其實都真係覺得幾難受。如果我搭車有人係我後面不斷索鼻水,我都會走開,同樣我都好怕啲人食嘢會習習聲同埋食完野撩牙習習聲,我真係會走開,就算係喺ikea 立食個包,對面個阿叔食嘢食到隻隻聲我都會行開㗎! 你話我歧視都係咁話!

公爵府

Rubik 發表於 19-1-6 11:35

我會抹,但有時係滴到你會忍唔住索的

我都試過傷風嗰陣時,鼻水流唔停好似開水喉咁,我都只係不斷搵紙巾抹㗎咋!可能我唔明白鼻敏感嘅人嘅痛苦啦,不過我覺得索鼻水都好辛苦,不如諗下辦法去根治鼻敏感啦,睇吓中醫。

公爵府

missnmiss 發表於 19-1-6 11:36
在此衷心希望大家唔好有索鼻既時候,因為你地索鼻就代表被人默默既討厭、覺得嘔心、核突、乞人憎⋯
...

我細個唔識野嗰陣,傷風嘅時候流鼻水真係會係咁索鼻水,因為細個唔識得呻鼻水,,不過大個咗就唔會,就會一次過呻晒出嚟,jm如果你鼻敏感真係咁嚴重,不如試吓睇中醫睇吓有冇辦法醫好啦

公爵府

lemontea520 發表於 19-1-6 11:54
我係平民唔識分人地係鼻敏感氣管敏感定真傷風感冒囉。
我避開唔係我有問題,啲人諗住自己係鼻敏感別人都會 ...

我之前公司有個男同事又係有鼻敏感,佢成日打乞嗤都唔掩口,有時候向着我方向打,我有叫佢睇中醫,有時佢真係有病,我就叫佢有病就戴口罩,佢一句話唔鍾意戴口罩,就要我帶住口罩返工,我喺個份工做咗兩年半,不停咁病,最高峰試過一個月病一次,成日請病假,搞到比老細話。 我又唔知道到底係我嗰段時間身體弱?定係公司空氣唔好?定係咩問題

首頁

尾頁

跳至