嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Einet2009+於+11-08-29+發表

原帖由 rachel1025 於 11-08-30 發表
唔知有無豆奶可介紹呢?多數食幾耐會知佢有無敏感?真係怕豆奶都唔得琴日呀b誤睡了焗身的蓆,成身 ...
我個囡食緊s26豆奶。醫生教我自己都可做簡單食物敏感測試。就係滴啲豆奶係佢手/腳冇濕疹嘅位置,輕輕捽下佢(千其唔好大力捽紅),等佢滲入肉,再等10分鐘,如果嗰度紅或腫起,就表示敏感。不過太細個會好多時唔準確的,但都不妨一試。你俾佢飲咗幾日如果皮膚勁差咗就係敏感。醫生話好多時濕疹幾乎絕大部分都係對牛奶敏感,而當中有20%人會同時對大豆敏感。希望你個仔唔係呢20%啦。wet dressing果度,醫院張instruction寫話如果乾咗就最好除下,除非訓覺。否則乾布可能會引起痕癢。布一定要用全棉,cream都要多。仲有,醫院教我時,佢話塊布浸完水後唔洗扭乾,就咁濕濕咁達上去喎。

大宅

畀面勳章

引用:今朝早幫阿囡茶cream的時候,發覺佢d皮膚明

原帖由 lindagood 於 11-08-31 發表
今朝早幫阿囡茶cream的時候,發覺佢d皮膚明顯好左,滑左....唔知係唔係已經發晒....漸入佳境呢?....明天去做 ...
我個開頭囡無咩點勁發,因為佢之前都發開,但就冇差到。佢好肯飲水,佢基本上係一隻水怪,只喜歡飲水,片都換多好多條。唔知係咪咁佢排哂啲毒出嚟,冇排係皮膚上?

大宅

畀面勳章

回覆:lindagood 的帖子

係呀佢後期每次做都有進步。但佢有次俾我地惹感冒,又差咗。感冒好返個零禮拜又回復。

大宅

畀面勳章

引用:回覆+Einet2009+的帖子 Einet2009,你就好

原帖由 tung0409 於 11-09-01 發表
回覆 Einet2009 的帖子

Einet2009,
蕎麥英文係咩?我唔識喎 我呢邊有純米通心粉,仲有豆奶 yogurt,豆奶雪糕,rice flour (用來做pancake), 用olive牛油(冇牛奶)代替牛油。仲有你可自焗米脆,又簡單又好味。

大宅

畀面勳章

回覆:henry102 的帖子

有個wheat字都應該唔掂啦我估。米脆,不過你個女冇牙,唔好焗咁脆http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4112270

大宅

畀面勳章

引用:Buckwheat食得架冶療師有俾呢張野你嗎?+ +

原帖由 henry102 於 11-09-01 發表
Buckwheat食得架冶療師有俾呢張野你嗎?
佢冇俾我喎,定係我掉鬼咗?

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Einet2009+於+11-08-31+發表

原帖由 rachel1025 於 11-09-01 發表
我想問下如果呀b的手腳脫皮,不過唔r有少少紅,咁要唔要揸類固醇?你地會點樣決定幾時用幾時唔用?今日99話 ...
bb咁細個未識抓嘅。我諗都係從搵出致敏原著手,亂搽類固醇㩒住皮膚表面但如果繼續食致敏原,皮膚會越搽越差。到時要搵更強類固醇,但都冇用因為致敏原繼續從身體內反應出身體外。如果有必要都要搽,損咗發炎就大滯。

大宅

畀面勳章

回覆:rachel1025 的帖子

sorry i have to type english becuz it's faster.

I studied this book, "Biophyical therapy of allergies" by Peter Schumacher, M.D.

You can find this book in Google books http://books.google.com/books/about/Biophysical_therapy_of_allergies.html?id=tu3uQZcp_REC

However not every single page is viewable due to copy right. But they are good enough.

I strongly suggest you should have a throughout read of the Chapter of Neurodermatitis (濕疹), starts from page 175.

On page 177 it says: "Besides chronic allergies, which are always the source of neurodermatitis, the same patient also experiences imposed acute allergies. They may be caused by various foods (e.g., citrus fruit, tomatoes, chocolate). They may change during the course of the disease; that is to say, they appear and disappear causing an exacerbation of the skin condition. Yet, they are never the acutal cause of neurodermatitis. Substances that affect the skin topically (e.g., ointments, cosmetics, textiles, laundry soap) may act as acute allergens. The same situation applies for them, as did for the acute food allergens."

And the rest of the chapter talks about cow's milk, wheat and fungal allergies. It is not an absolute rule that cow's milk allergy appears on trunk and wheat appears on face. It is just a general saying. Sometimes it can be the whole body (if you look at those pictures). Everybody is different.

There is a highlight in the chapter he wrote: "However, true healing is only possible if the cause of the disease - the allergy - is eliminated!"

hope it help.

Also for henry102, there is a chapter whick talks about urticaria.

大宅

畀面勳章

回覆:tung0409 的帖子

我呢邊嘅豆奶係無牛奶架,因為太多人對牛奶敏感,呢度嘅豆奶就係專為做呢個market....

大宅

畀面勳章

rachel1025 發表於 11-9-2 15:44
咁你提過s26豆奶係咪就係純豆造?

當然啦, 所有豆奶奶粉就係 especially for babies who is allergic to cow's milk. 無論係咩牌子都係....
我真係冇聽過話豆奶會有牛奶架喎....有乜理由? 完全冇咁必要。係咪你聽錯?

米脆造法: http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4112270

大宅

畀面勳章

回覆 henry102 的帖子

唔係化? 咁都得?

大宅

畀面勳章

引用:回覆+Einet2009+的帖子 hi+Einet2009thank

原帖由 tung0409 於 11-09-02 發表
回覆 Einet2009 的帖子

hi Einet2009
石舂即係啲人用嚟舂爛啲herbs果啲,個支石棒好肥大,個碗好厚身果啲…

大宅

畀面勳章

回覆:tung0409 的帖子

落自製豆漿,維他奶都得,冇牛奶成份架,我個囡成日飲

大宅

畀面勳章

引用:希望你小朋友反應係康復之路的其中一部份!

原帖由 rachel1025 於 11-09-04 發表
希望你小朋友反應係康復之路的其中一部份!我囝琴日出街又唔知掂左d咩,塊面一撻撻,迫住用類固 ...
elidel 囉但要醫生紙

大宅

畀面勳章

係呀 elidel會致皮膚癌的。我囡都用過但冇效所以都廢事用,始終個問題根源唔係皮膚,係佢體內,搽埋呢啲壓抑皮膚表面免疫系統嘅西藥只會令佢惡化。我記起之前有兩個中醫都同我講過,薄荷葉水係可舒緩痕癢的,你可以煲一煲放雪櫃,凍凍的拿來敷。我自己就未試過,但睇中醫書都有講過。記住唔係醫濕疹,只係舒緩令佢好過啲啫。

大宅

畀面勳章

引用:我囝囝前兩日開始沖芫茜水,手腳有啲發,聽

原帖由 rachel1025 於 11-09-07 發表
我囝囝前兩日開始沖芫茜水,手腳有啲發,聽人講話會發係迫毒出黎,咁我唯有由得佢睇多兩日(心諗星期5都做c ...
你同時試兩樣新野好難搞架喎。兩樣都有可疑。(1)芫茜水如果照街坊所講,係迫啲毒出嚟,咁會唔會係排毒現象呢?(2)對芫茜呢種植物敏感?(3)你囝囝係屬少數人同時牛奶豆奶敏感果類(20%)?

大宅

畀面勳章

引用:Quote:rachel1025+發表於+11-9-7+09:58+我

原帖由 TVb08 於 11-09-07 發表
我個仔就係少數對牛奶同大豆敏感嘅baby, 所以佢食羊奶...
羊奶都可一試。但我個兒童敏感科(佢喺醫院專做兒童敏感研究同臨床的)講,佢話如果小朋友對牛奶敏感,好大機會都會對羊奶敏感,因為同屬一種動物蛋白質的 IgE, 而豆奶又係另外一組 IgE, 有20%人都會牛同大豆同時敏感。有小部分人又好奇怪,對牛奶敏感,但羊奶唔敏感。所以都係要試唔同嘅野。

大宅

畀面勳章

回覆 lindagood 的帖子

係呀佢地一病就差番, 過一排又會回復...good

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+tung0409+於+11-09-09+發表回

原帖由 rachel1025 於 11-09-10 發表
係呀,佢做完consult, 囝囝對奶,小麥同花生敏感,仲有霉箘同真箘!好彩豆奶無咋!不過小麥敏感就麻煩少少 ...
咁你咪要轉豆奶囉?

大宅

畀面勳章

其實飲奶(豆奶)裡面已經溝咗水,咁計得唔得呀?定係一定要「清水」先有效?你問下治療師啦。

首頁
34567...10

尾頁

跳至