自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我岩岩申請左,文件都寄出左,但發現漏左自己張結婚證書冇寄去,會唔會影響申請?

大宅

yomin0718 發表於 19-7-31 14:14
好似無話要結婚証書喎,我無寄結婚証書呀。我20/7 speed post 寄出,琴日收到短訊已辨好續期及已DHL寄出新 ...

係咁就好啦,因為我今日手痕上網search 申請bno手續有咩update,見到有網站話要本人結婚證書,我冇寄到就驚會有影響,唔該哂^^

大宅

方麗娟 發表於 19-7-31 17:58
唔需要寄結婚證書

Thx

大宅

ernniechow 發表於 19-8-9 20:30
你係唔係寄晒正本?

我淨係寄左舊BNO 正本,其他證件都係color Copy, 不過佢地真係算快,我7月23 網上填資料,31日寄文件,佢地8月5 收到,8月8就話寄緊本新passport 黎~ 依家等緊收新證^^

大宅

nicoleric 發表於 19-8-9 20:36
我淨係寄左舊BNO 正本,其他證件都係color Copy, 不過佢地真係算快,我7月23 網上填資料,31日寄文件,佢 ...

係呀,仲有出世紙都係正本

大宅

lazylake 發表於 19-8-9 21:06
我想問究竟要唔要print 份表? 定淨係mark ref no? 我剛填完表,佢要我副處簽名
...

以我記得,副簽好似係可以網上做(佢應該有條link比你click 入 sign in 左就可以填資料-但網上做副簽有指定要求,你睇下可唔可以fulfill 到先) 又或者直接print 份form出黎比人簽都得既,我就直接print (一定要color print) 比朋友簽完連文件一齊寄~

大宅

blee427 發表於 19-8-20 10:37
寄出世紙正本,咁點return返來

佢會用courier 寄返比你~

大宅

kakit703 發表於 19-9-13 19:48
請問係咪寄掛號過英國?大約幾錢?謝謝

我唔係寄掛號,我係寄快遞~ 我時好似要$32x...

大宅

babyjk2013 發表於 19-9-20 23:37
要咩資格既人做副簽?

持有效歐藉護照,加拿大/美國護照,最好係專業人士,但一定要係朋友,家人唔得

大宅

alhy.love 發表於 19-9-28 12:02
想問我唔見咗出世紙正本、冇父母結婚證書,可以申請嗎?

唔見左岀世紙可以去生死註冊處補領返,好平,冇父母結婚證書可以寫信解釋返就得

大宅

alhy.love 發表於 19-9-28 12:07
但我喺大陸出世唔見咁多年,可以補領?

如果係咁,可以試下寫解釋信時講埋,睇下得唔得,正常你有本舊BNO, 都問題唔大卦

大宅

alhy.love 發表於 19-9-28 12:10
我朋友自己整蛋糕生意,算唔算係專業人士呢?

只要你朋友本passport係有效,應該就ok, 係唔係專業人士都其次,我有朋友試過搵只有持BNO護照朋友副簽都成功,所以應該冇問題

首頁

尾頁

跳至