自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

luckygmail 發表於 24-4-22 00:15
回覆 elegant 的帖子

好討厭啲人話貪平,又要坐商務

其實我也俾 CX 屈過

話說去日本,因為周不時去,根本不會狂買嘢,我一家人只有 2 隻大行李喼,但我哋的機票係包咗每人2件 25 kgs 行李的,應該共有 12 件 25kgs

我慬有的2 件行李各超出 0.5kg, 佢要求改 2 件超重行李而不夠時間俾我拎返出嚟,要收 1800 蚊,我當時已經不同意,但日本機場櫃台話已開收款不能改,叫我先付再申請退回,因為趕上飛機了

當然最後電郵不回、電話不覆,我親自去香港機場再追又踢晒波,目的想不了了之!

我當俾乞兒

Skytree1000    發表於 24-4-22 09:54

侯爵府

Horsebbj 發表於 24-4-22 07:49
什麼class的機票包每人兩件25kgs行李?

Premium econ
2 x 23kgs
加 1 件手提

我一行 6 人,只有 2 件各 23.5kg !

咁都收我1800, 我即時 WhatsApp CX ( 因為趕上機)一邊行一邊邊聯繫,佢自己也話不可能

叫我保留證明,返香港再追,但根本不會覆

侯爵府

Horsebbj 發表於 24-4-22 08:01
23kgs才正確, 行李超重要補錢, 地勤執正來做無可厚非, 只可以話無人情味, 正常重0.5kg, 抽少少嘢出來 ...

佢話我知 多0.5 我已經會即場拿出嚟掉或手拎!佢因為排曬大隊後面個個趕上機,佢只係木口木面用英文講了一句 0.5 kgs exceeded, 即刻開收費條,我還在問什麼來佢話已經開先付去閘口前再查詢吧

其實只係打發我走,去到閘口更加冇人理我、返香港我即上佢office 追,佢d staff 叫我 send email 加相片,也話真係冇可能咁多人只有2 件超了咁少etc ,⋯⋯⋯ 但已經電郵電話冇人回覆

樓主如果去東張我也加入一齊追,根本不合理

侯爵府

仲有,佢 WhatsApp 大部份係 AI 問來問去踢來踢去,輪好耐終於有人,叫你電郵又乜又物,總之比多的錢好難追返,佢錯的話千祈唔好付錢,一定要即場啱哂先好走

侯爵府

bbc2018 發表於 24-4-22 08:27
你WhatsApp可以吾理其他內容,只要打需要客戶服務,就好快有人回覆
...

我依家又挑起條筋,想再追返 1800 蚊

侯爵府

whyyou 發表於 24-4-22 07:54
我都想問,可能其實每件行李已經超重2kg 以上,只係罰佢其中兩件

我哋一行 6 人只有 2 件 23.5kgs 行李

所以香港的 staff 也說點可能呀!日本那邊係咪言語不通呀?點會咁都收呀?但叫我 email 追

侯爵府

polliebb 發表於 24-4-22 11:39
又想問,cx 23kg有無限幾多個喼?定只可以每人一個?

每位 2 隻

我哋 6 位應該可以帶 12 隻

我哋只帶了 2 隻喼,每隻只超 0.5, 佢木口木面同時開收款條,我心諗開喼掉幾個 bra 也省回 0.5kg 啦! 佢話已經開俾錢先閘口再查詢,但已經冇人理我,追到返香港即上佢 office( 好似係離境大堂 6 樓) 佢哋( hk staff ) 話,嘩點會咁㗎,電郵追啦etc

侯爵府

樓主飛去邊 50% 也要 25000 咁貴?

我非旺季飛英國才 35000 元

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊