自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 10:02 發表

其實亞仔之前果2個WEEKS都係適應週, 都冇咩特別表現, 佢老師話因為之前接觸過一個學生, 行為同情緒同亞仔好相似, 後來個學生CHECK出來真係好高IQ, 加上亞仔又係講野好叻, 記憶力強, 經常發問..我估係甘, 所以佢老師 ...

邊種情緒問題?可否講下? 依家你要冷靜先. 學習的路好長..好長..唔需要擔心阻礙住佢發展同求知.況且,有啲嘢,需要小朋友經歷失敗先成長.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 10:45 發表

經想因小事大發脾氣, 例如我做緊野, 佢叫我, 我話等一等就來, 好快架, 甘佢就發脾氣, 一叫我一定要即到, 一秒都唔等得, 好多時我都即刻走埋去, 但有時真係去緊TOILET, 洗緊手MA, 佢會不斷大叫, 叫到自己面都紅晒. ...

"佢叫我, 我話等一等就來, 好快架, 甘佢就發脾氣, 一叫我一定要即到"-----呢樣嘢,如果你未滿足到,佢會發脾氣發成點?定係嬲你大喊,但唔會做傷害自己的行為? 如果佢凈係大喊,係安全的範圍內,等佢喊.但係你冷靜,唔好俾佢大喊而影響到你的情緒.比如:可以行過去,摸下佢頭,安撫佢,如果佢都係發爛砸.試下俾佢大喊,得唔得?喊完,講佢可以明白理解的道理. 仲有:比如有一個時刻,佢好安靜,冇發脾氣.你即時讚佢.大聲讚,眼望住佢.講:"奀豬豬好叻喎,好安靜坐係度喎.冇發脾氣喎.媽媽好開心." 睇下你家奀豬咩反應. 唔好要求佢,你落藥,即時見效.慢慢黎先.比如由一分鐘冇發脾氣慢慢可以做到10分鐘都冇發脾氣.

快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 10:45 發表

經想因小事大發脾氣, 例如我做緊野, 佢叫我, 我話等一等就來, 好快架, 甘佢就發脾氣, 一叫我一定要即到, 一秒都唔等得, 好多時我都即刻走埋去, 但有時真係去緊TOILET, 洗緊手MA, 佢會不斷大叫, 叫到自己面都紅晒. ...

"好像昨天我揍佢放學抱佢回家, 到達LIFT大堂時我同佢講話你個書包從我膊頭上滑左落來, 你落地先啦, 我整返好再抱你啦,點知一放佢落地佢就發脾氣, 不斷係LIFT大堂跑來跑去, 大叫" ----- 好興奮跑來跑去呢part.你可以試下,預先俾奀豬知道,下一步可能會發生的事.講時,係安靜的環境下,盡量俾少啲嘢干擾到佢.細細聲同佢講.你需要講得清晰簡短.如果有一次,佢等電梯時冇喊,或者冇癲跑,你就即時開心讚佢.

佢上音樂堂唔願入去.如果佢入咗去上堂,表現係點?可以同小朋友一齊合作唱歌,就ok.如果上堂都走黎走去,要老師落藥.

食物唔啱唔食. 你轉下整法,佢是否接受. 比如:唔食腸仔.但係你同片紫菜包住,佢會食.

書局都好多專注力訓練.社區中心有社工,你可以去問下.評估便宜的,等政府. 但要排期.小朋友大得好快.你越早識,越早可以幫佢.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 11:18 發表

只係大叫同埋喊LAW, 唔會傷害自己, 但一喊就好容易嘔, 我最怕架LA, 好難TUM, 試過幾次大叫喊完嘔完, 第2日成把聲沙晒, 成2,3個WEEK先好返

通常佢唔會食得好飽0架.試下俾佢知道,佢喊到嘔,都嚇唔到你的感覺. 但係都要係安全範圍內.啃親就麻煩啦.

快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 11:32 發表

唔該你呀!你好似好專業呀, 我都諗住試吓搵社工

不客氣.我不是專業的.只是我有兩位比較有性格的小朋友.不用被一個評估之后的結果嚇倒.你係佢媽媽,信自己,一定可以幫佢.努力!
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 11:29 發表

甘你去邊度同佢上專注力CLASS?
真係幾似, 他做佢LIKE既野時, 例如玩D同數字有關既野時真係好專心, 叫都冇反應, 有時會答我:我仲未得(閒)住!
甘你有冇去同個仔做D咩TEST?
亞仔都係經常搞搞震, 整估人...佢勁開心mo ...

瞓覺呢度,俾佢日頭攰啲,得唔得?比如做多啲跑,游水的運動.夜晚定時間,熄燈或者你講故事.陪佢瞓.
快樂的甜芋快樂的甜芋

首頁

尾頁

跳至