自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我大伯係七十後,香港band 1嘅中學畢業後去英國讀書,但唔係因為讀唔成書而飛去英國

讀完後返嚟香港工作,我唔清楚佢之前搵幾多,只知佢人工有6位數字,未計分紅

公爵府

2018復活節勳章

大力大力 發表於 19-8-25 12:28
係我鄰居(他們父親)告訴我,他們俩成績應該入不到香港的好的大學~

其實上一代好多人謙虛話自己仔女唔叻,入唔到好嘅大學,我奶奶都係咁

公爵府

2018復活節勳章

IloveJJ 發表於 19-8-25 13:40
你有睇清楚嗎?大力話人地估計入不到香港大學,唔係大力自己估人哋呀!
香港既中學生,讀得叻既去外國讀有 ...

大力係話人地估計入唔到香港頭幾間大學,唔係入唔到香港大學

樓主係問,去完英國讀書返嚟係咪吃香d,大力就話佢地因為成績唔好去英國讀書所以應該唔吃香(我又唔明點解佢要幾次去修改頭一個回post,唔係改錯字,係將內容加加減減)

咁世界嘅事的而且確唔係單一,大力自己小朋友都讀唔到香港頭幾間大學,咪一樣留喺本地讀大學,所以海外升學唔代表學歷高與低

海外升學後回港發展係咪比較吃香我唔肯定,只可以講如果話因為人地成績唔好而去英國留學,就留言話去英國留學應該唔吃香,同意佢講呢番說話嘅人應該真係心盲(可惜佢將最重要呢句刪減左你睇唔到)

公爵府

2018復活節勳章

laukiki 發表於 19-8-25 14:36
簡單D講,就係講完吾認,又話人屈佢

其實大家都係分享身邊經驗討論下,唔啱聽就覺得人地針對佢

公爵府

2018復活節勳章

IloveJJ 發表於 19-8-25 14:52
其實你最尾嗰句都有講佢最後入了好大學,只係啲人心盲先會誤會,你既表達無問題。
...

其實你知唔知佢呢句係後加?仲有話人地去到英國讀F.5再上大學呢句都係後加

仲有講完人地入唔到頭幾間大學,應該唔吃香呢句係佢之後刪除左

如果你連佢未修改嘅第一個回post都無睇過,就評論其他人誤會佢,咁只係證明你真係心盲

公爵府

2018復活節勳章

IloveJJ 發表於 19-8-25 15:06
如果我無睇到佢改之前既野,點會係因為我心盲,心盲係理解唔到眼睇到既野喎!
...

其實post內有顯示佢修改時間,既然你睇唔到佢未修改前講乜,有資格評論其他jm心盲眼盲?仲叫人睇清楚,你自己問番偶像點解要改到咁亂啦

公爵府

2018復活節勳章

IloveJJ 發表於 19-8-25 15:26
我睇唔到佢修改前內容,咁的確係誤會咗,但去外國讀,有人係為了讀更好學校,有人係入唔到香港好大學,呢 ...

我覺得合理喎,如果話讀唔到書先要去外國讀,咁入牛劍嘅人係咪因為讀唔到書而去英國呢?正如返大陸讀書,又係咪因為讀唔到書先要返大陸讀,咁入清華嘅人係咪因為讀書唔好而返大陸讀?

我只係覺得樓主個topic係問喺英國讀完書係咪吃香d,但某人話識人讀唔到香港頭幾間大學,所以要去英國讀,繼而得出個結論係應該唔吃香,你覺得合理嗎?

公爵府

2018復活節勳章

IloveJJ 發表於 19-8-25 15:26
我睇唔到佢修改前內容,咁的確係誤會咗,但去外國讀,有人係為了讀更好學校,有人係入唔到香港好大學,呢 ...

其實我都係就事論事,我入嚟回post#37都係就topic去分享身邊人嘅經驗,請唔好誤會我要針對人

公爵府

2018復活節勳章

IloveJJ 發表於 19-8-25 16:58
識人讀唔到,所以去英國讀,所以去英國讀,唔一定吃香啲,合理。
咁去英國讀完,係咪一定好過香港?唔一定 ...

所以冇人話一定會吃香d,只係分享自身或親人嘅經驗,呢個世界無野係一定

就算讀書叻,亦唔一定事業有成,反之亦然。但如果人地嘅分享同自己嘅睇法唔一致,就話人地上綱上線,我就覺得好唔合理

公爵府

2018復活節勳章

yk0108 發表於 19-8-25 17:30
我隔籬個二叔公三嫂個女呢,喺英國嗰度讀唔成書返到嚟,求其揾份工,人工又少。仲成鬼日喺度同人講,自己喺 ...

你無心知道資訊點解要問?問完人又話人地四圍同人講

公爵府

2018復活節勳章

yk0108 發表於 19-8-25 17:59
你理解力係咪有問題呀?

橫掂個post 都好多唔對題嘞,唔爭在我加埋你一齊又再差遠d。反正今日都 ...

點解你唔會覺得係自己理解能力有問題

sorry,我同你唔係好熟,冇必要加埋我 一齊

公爵府

2018復活節勳章

yk0108 發表於 19-8-25 18:08
我直程弱智添啦,辛苦你要降低lv同我講兩句喎!

你覺得冇必要就咪鬼應我啦!

有jm想人推薦有咩好學校,你自己就搭嘴叫人唔好pm,叫人講下奮鬥士,叫人講下讀咩專科,轉頭就話人地周圍同人講

你唔係草根,係市井

公爵府

2018復活節勳章

yk0108 發表於 19-8-25 18:13
使乜琴住個嘴嗻!是但啦,市長又好,市井又好。

喂!你仲想同我傾多幾耐?

算啦,你自己都直認係弱智,我仲可以講d咩

我無諗過咁都叫傾,我係留言啫

首頁

尾頁

跳至